Quantcast

Попова пръснала държавни пари за визити в лично качество

Юлиан Христов Последна промяна на 18 юли 2014 в 07:27 17756 29

Маргарита Попова

Вицепрезидентът Маргарита Попова е пътувала няколко пъти зад граница в лично качество, но на държавни разноски.

Това става ясно от справка по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), предоставена в отговор на запитване на OFFNews.

В рамките на година - от юни 2013 година до май 2014 година, Попова е имала девет пътувания зад граница, като пет от тях са свързани със заседания на Международната академия за борба с корупцията (МАБК). За тях администрацията на президента е похарчила близо 31 хил. лв., което включва и разходите за делегацииите, придружавали вицепрезидента.

Ангажиментите на Попова към академията са свързани с избирането й през 2012 година за председател на Управителния съвет. В това си качество тя е задължена да участва на всички срещи на съвета и надзорните органи на МАБК, в конференции, заседания и други събития, свързани с дейността.

В случая обаче, видно от сайта на академията, председателят и членовете на УС на Академията се представляват в лично качество. Въпреки това, президентската администрация е завела тези посещения като работни и по този начин са одобрени разходите по тези пътувания, включително и за придружаващата вицепрезидента делегация.

Нещо повече – задълженията на Маргарита Попова към работата на антикорупционната организация не кореспондират с възложените й от президента правомощия, а именно: право на помилване, даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него и предоставяне на убежище.

За 2013 година пътуванията на Маргарита Попова зад граница са общо четири, като три са свързани с работата на академията. Това са две заседания на Управителния съвет в Австрия и едно събрание на страните членки в Кралство Тайланд – от 7 до 13 декември. Общите разходи за тези посещения за вицепрезидента и делегацията са общо 18 054 лв.

Четвъртото посещение зад граница на вицепрезидента за 2013 година е в Италия за откриването на Шести международен фестивал на изкуствата на деца и младежи „Орфей в Италия, на което тя е патрон. Разходите са близо 4000 лв. за нея и делегацията.

За първите пет месеца на 2014 година Попова е имала пет посещения зад граница, от които две пак във връзка с работата на академията в Австрия – заседание на Управителния съвет и конференция, които са съчетани с пътуване до Унгария за честванията на 100-годишнината на Дружеството на българите в Унгария. Тези пътувания възлизат на 13 090 лв. 

Останалите три посещения на Маргарита Попова са за участие в конференция за европейската прокуратура и защита на финансовите интереси на ЕС (разходи 2278.80 лв.); чествания на 100-годишнината на Дружеството на българите в Унгария и едноседмично посещение в Япония по покана на японското правителство, за което са платени близо 30 хил. лв.

Именно защото не са част от официалната програма на вицепрезидента, пътуванията, свързани с работата на антикорупционната академия, не са обявявани официално и не са отбелязани в календара на събитията на сайта на президента.

На 23 юни OFFNews изпрати въпроси до вицепрезидента, на които към датата на публикуването на материала не е отговорено. Попитахме Маргарита Попова как ангажиментите й към академията са свързани с поста й на вицепрезидент и как това кореспондира с възложените й от президента правомощия с Указ № 13 от 23 януари 2012 г. Без отговори останаха и въпросите за това в качеството й на български вицепрезидент ли е избрана за председател на Управителния съвет на академията, в какъв състав са били делегациите и как хората в тях са ангажирани пряко с работата на академията. Отговор не получиха и въпросите получава ли вицепрезидентът възнаграждения като председател на УС на академията и ако има – в какъв размер са те. Към момента не е ясно и какъв е конкретният принос на Академията към борбата с корупцията в България.

В справката, предоставена на OFFNews, е обърнато специално внимание за значимостта на академията. Според писмото тя е „призвана да подпомага разпространението на знания и опит в борбата с корупционните практики чрез провеждането на обучения и извършването на изследователска дейност в сферата на антикорупционните практики и възстановяването на имущество, придобито чрез корупция.“ Академията е учредена със споразумение, подписано от българското правителство на 2 септември 2010 година и влязло в сила на 8 март 2011 година. То е ратифицирано от парламента на 13 юли 2011 г. и е влязло в сила за България на 30.10.2011 г.

Според отговора от администрацията на президента посещенията на Попова зад граница могат да се обединят тематично в четири точки: изграждане и поддържане на добрия образ на Република България в областта на политиката, културата, историята и националната идентичност; показване на напредъка на РБ в областите: свобода, сигурност и правосъдие; нов подход по темата „Български общности зад граница“; популяризиране зад граница на таланта, духа и постиженията на българските деца.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.08 2014 в 17:18

Само едно съществено уточнение.
Посещенията са заведени като работни от АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА. Вицето няма собствена администрация.
Въпросите към лицето Асенов и шефа на администрацията му гледам липсват. А "приятелския огън" върви по прокопските парцали и кръгове.


И за да е ясно, не съм привърженик на Попова. Но е редно да се отбележи, че от двамата тя е тази, която се държи мъжки! като политик с топки.

28.07 2014 в 16:19

Маргарита Попова има повече топ** отколкото Роско

24.07 2014 в 14:55

Аз намирам запитването за много умесно...
Ще чакам да чуя отговора на вицепрезидента

23.07 2014 в 16:10

Още ли онова недоразумение Йончев е гл.редактор на сайтчето. Логично тогава ще има подобни статии.

23.07 2014 в 02:41

....ПОНЕЖЕ ОТСЪСТВАХ НЯКОЛКО ДНИ ОТ КОНТИНЕНТА И СЕГА ВИЖДАМ, ЧЕ НА ПОСТИНГА МИ №21 РАЗНИ ПУЧИ ВЪШКИ ОТ ЕЛЕНКИНАТА КОСТОВА ПАРТИЙНА ДУДА СА МИ НАПИСАЛИ МИНУСЧЕТА! ОЩЕ ВЕДНЪЖ ДА КОНФИРМИРАМ:
а. ПЕТ(5) ПАРИ НЕ ДАВАМ ЗА БОКО, ХИЧ НЕ СЪМ МУ ФЕН, НИТО ГО СМЯТАМ ЗА НАПОЛЕОН, МАГЕЛАН, ТАЙЛЕРАН, ВЕЛИКАН, ТОРБАЛАН ИЛИ ХАСАН! НО!! ПАК КАЗВАМ,

б. НО!! В СРАВНЕНИЕ СЪС СИВИЗЕЛЕНИЯ ЗАСЪХНАЛ СОПОЛ, ТЪПАК, ИНТРИГАНТ, НЕКАДЪРЕН ГРАНДОМАН, КРАДЕЦ НА ДРЕБНО, СРЕДНО ЕДРО И ОГРОМНО, НЕГРАМНОТЕН НЕКАДЪРНИК И ПРЕДАТЕЛ КОСТОВ (КОКО) Е НЕСРАВНИМО ПО КАДЪРЕН ДЪРЖАВНИК. В СРАВНЕНИЕ С МИКРОСКОПИЧЕСКИЯ УМ НА БОКО - КОКО Е ЕДНА МОЛЕЛУЛА ЕДИНСТВЕНА МОЛЕКУЛА ОТ ОНОВА ВЕЩЕСТВО ОТ КОЕТО СЕ СЪСТОИ СОПОЛА! ТОВА Е. ПРЕПОРЪЧВАМ НА ВСИЧКИ СТРОГИ МОРАЛНИ СТАРИ БАБУРЛЯЦИ В ТЕЗ ТОПЛИ И ДЪЖДОВНИ ДНИ ВМЕСТО ДА СИ ИГРАЯТ НА КИЙБОРДА И ДА РАЗЦЪКВАТ МНУСЧЕТА, ДА СИ ПЛЮЯТ НА ПРЪСТИТЕ, ДА ГРАБНАТ ВИБРАТОРИТЕ, ГУМЕНИТЕ КУРИЩА, СТАРИ БРОЕВЕ НА"ДЕМОКРАЦИЯ" СЪС СНИМКИ НА КОКО, ДА СИ ПУСНАТ "ПОСЛЕДЕН ВАЛС" И ВРЕМЕТО Е НАШЕ" И ДА СИ ПОИГРАЯТ С ДЪРТИТЕ ИЗПРЪХНАЛИ ДУДИ!

22.07 2014 в 17:42

Еми Великов 06 го е казал:

"Посещенията са заведени като работни от АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА. Вицето няма собствена администрация."

Айде сега продължавайте да цвъкате минуси, хахаха...

21.07 2014 в 20:55

ПлEVNалиев Офшорлиев Халкидиев

21.07 2014 в 03:50

иван димитров,вярно, че таз рошава писюрана не помилва Опиц, но в замяна на това, помилва скоро една убийца на ЧЕТИРИМА ДУШИ ("Президентството помилва майка на осиновено дете, убила четирима на пътя" http://www.silnabulgaria.com/tag/%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0/ ) .Рядък изрод, социопат.

20.07 2014 в 20:18

Благодарение на нея вече имаме "конрапрезидент",а Опиц....Нека и тежи на контрасъвеста.

20.07 2014 в 04:02

Тук пак може да се разчете типичното банкянско вероломство!
На фона на таз подла идиотка, алчна, мърлява, двулична - Офшорлиев, както го наричат, Халкидикиев или EVN-лиев, все едно, изглежда един млад Фил Кенеди, един титан на мисълта, решителен, точен, един орел на справедливостта! Гледай го ти тоз Боко, ще излезе че е далеч по умен от Коко. Помня как Коко & Co сайдисаха предизборно навремето Пешо Коня с Куция Кон Куцкова - и на двамата лапацалото не им спираше да фърга глупости, и двамата еднакво фъргаха слюнки като плямпат, и двамата бяха еднакво двулични демагози, лицемери, "еднаквост" както Инженероглу казва имаше между Коня и вицеКоня. Никаква разнообразност. А тук Плевналиев блести като сребърен долар на фона на таз противна алчна бабурляга!