По колко печелят митничарите, ако са организирана престъпна група (обновена)

Владимир Йончев Последна промяна на 25 август 2014 в 13:59 7215 11

Българска легия "Антимафия" внесе в прокуратурата сигнал срещу финансовия министър Румен Порожанов с три обвинения - търговия с влияние, неизпълнение на служебни задължения и нанасяне на вреди върху данъчната система.

Причината е, че на 10 август "Антимафия" е изпратила 2 сигнала до Порожанов, в които го уведомява за престъпни схеми на митница Свиленград, които са ставали в периода 2009-2013 г. Като принципал на митниците, Порожанов е трябвало да сигнализира Инспектората на Министерството на финансите и да внесе сигналите в Прокуратурата. Той обаче не е направил това, се казва в сигнала на "Антимафия".

От Легия "Антимафия" са предложили и среща с министъра, на която да разкажат какво знаят за корупционните практики на митница Свиленград. Отговор обаче не последвал.

Отговорът на министерството

Малко след публикуването на материала в OFFNews, министерството на финансите излезе с позиция, че министър Порожанов е предал сигнала на Инспектората на министерството на финансите, каквото всъщност е основното искане на легия "Антимафия". Посочените в писмото твърдения ще бъдат обект на проверка. В случай на установени нарушения, своевременно ще бъдат уведомени органите на Прокуратурата, пише в отговор МФ.

Възможно е информацията да не е стигнала до Легия "Антимафия" и това да е причина за недоразумението. Иначе вече сме направили всичко, за което те настояват. Колкото до сезирането на прокуратурата за престъпни схеми, не само министъра, а и те като граждани могат да направят това, коментираха от пресцентъра на министерството.

Какво се казва в сигналите?

Легия "Антимафия" твърди, че на митница "Свиленград" и ГКПП "Капитан Андреево" от около 4 години действа организирана престъпна група (ОПГ). Според сигнала неин ръководител е и. д. началникът на митница "Свиленград" Георги Костадинов Георгиев, подробно са описани имената и ролите на още седем души, които "Антимафия" вижда като участници в организираната престъпна група. Твърди се, че всички те били назначени с протекцията на Георгиев, а той манипулира системата за случайно разпределение на позициите, за да може винаги да поставя свои хора на ключовите места по време на смените.

В сигнала са изброени 5 начина, по които печелят митничарите.

15 000 лева дневно от автобуси

Всеки ден в седмицата (без неделя) през ГКПП по редовни линии Истанбул-Букурещ и Истанбул-Белград, преминават пътнически автобуси (пет на брой за Румъния и два за Сърбия дневно), собственост на транспортни фирми. Всеки един от тях превозва контрабандни стоки в големи количества като маркови дрехи, маркови парфюми, цигари без бандерол, наркотични вещества и др. в нарушение на Закона за митниците.

Стоките са собственост на пасажерите в автобуса.

Всеки шофьор на такъв автобус събира от пасажерите и плаща на митничаря на трасе „вход леки коли и автобуси” сумата от 1500 щатски долара. Парите се заплащат с цел безпрепятствено преминаване на автобуса, без той да бъде проверяван.
Служителят на агенция „Митници” много добре знае какво се превозва в автобуса и съзнателно не го проверява.

Това твърди председателят на легия "Антимафия" Григор Здравков в сигнала си. Здравков подробно е изброил номерата на всички автобуси, от които митничарите събират 1500 долара такса. Според него по тази схема се събират 15 700 лв. дневно или 470 000 лева месечно.

Контрабанда на цигари без бандерол с лекотоварни МПС

Всеки делничен ден през ГКПП преминават около 100 на брой лекотоварни МПС,ежедневно едни и същи, чиито собственици пренасят по около два мастербокса цигари без бандерол, закупени от безмитния магазин на турското ГКПП „Капъкуле” и скрити в МПС. Тези цигари се реализират на дребно, основно по пазарите в област Хасково.

Сумата, която заплащат на митническият служител на трасе вход леки коли и автобуси, за да бъдат пропуснати без проверка е 100 лв. на кола.

Сумирайки горното се получава незаконен внос на около двеста мастербокса , с печалба за ОПГ от около 10 000 лв. дневно. При двадесет работни дни – 4000 бр. мастербокса и печалба за ОПГ от 200 000 лв. месечно.

Регистрационните номера на тези МПС могат да бъдат предоставени,

се казва в сигнала на "Антимафия".

Карго

В докладната записка са описани и три схеми за вземане на пари от камиони с групажни товари - т.е нар. карго.

Според легията от карго за Полша, Латвия, Сърбия и Черна Гора митничарите печелят между 68 и 80 хиляди лева месечно, още 39-50 хиляди лева месечно от карго за Русия и Украйна и около 35-40 хиляди лева месечно от карго за България.

Отделно от това

Ежедневно (без неделя) през ГКПП преминават по 4 бр. лекотоварни бусове със сръбска регистрация. Всеки от тях превозва забранена от закона маркова стока, парфюми и цигари без бандерол за Р Сърбия. Всеки шофьор оставя на платно - вход лекотоварни МПС сумата от 500 евро, за да не бъде проверяван. Регистрационните номера на бусовете могат да бъдат приложени при интерес,

пише Легия "Антимафия" до Румен Порожанов и пресмята, че само от сръбските лекотоварни бусове митничарите, за които легията твърди, че са организирана престъпна група, прибират около 95 000 лева месечно.

Рекет

Още 120-140 хиляди лева се събират от рекет върху камионите, който легия "Антимафия" описва така:

До акцията на МВР на митнически пункт "Капитан Андреево" от 05.2012 г. всеки един камион, без тези с регистрационни номера от ЕС, бе принуждаван да заплаща сумата от 5 евро на митничаря, обслужващ платно вход на тежкотоварни МПС. Парите се събираха за по-бързо обслужване на потока - като почерпка за служителите на агенция "Митници". Към настоящият момент такъв рекет се събира само от камионите с турска регистрация (дават по-лесно), които са около 250 бр. на дванадесетчасова смяна или около 500 бр. в денонощието.

Има някой митничари,които не смеят да "нахалстват" и взимат пари само от тези, които са свикнали да им дават. Ако шофьорът на камиона започне да недоволства и да вдига скандали, го пускат да премине безплатно, но за назидание го вкарват за ЩМП. Там той губи време и заплаща такси за товаро-разтоварна дейност, които са далеч по-скъпи от въпросните 5 евро. Следващият път да е наясно, ако не плати какво го чака.

Освен тези описани 5 схеми "Антимафия" пише, че съществуват и други контрабандни схеми, но тъй като те са спорадични, а не постоянни не са сред изброените.

В сигнала се твърдим, че схемите са действали през 2009 до 2013 г. през част от този период шеф на Агенция "Митници" бе Ваньо Танов, който преди броени дни отново беше назначен на този пост от служебното правителство. Легия "Антимафия" обаче имали доказателства, че част от корупционните схеми действат и в момента.

Очаквайте утре интервю с говорителя на Легия "Антимафия" Петър Якимов за това какви доказателства има, че описаните в сигнала схеми са активни и сега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.09 2014 в 13:36

Не ги винете момчетата, правеха го щото ние управляващите им искахме пари за партията, пък и другите преди нас така правеха!

01.09 2014 в 05:40

Тия кат че ли са паднАли с последния дъжд... Това не е от вчера и не е от 2009та а от поне шейсетина години по-назад. И не е само в митниците...
Не случайно като питали митничаря за колко време може да си купи форд, той рекъл че поне за 3-4 години че то тва е голема компания...

30.08 2014 в 20:49

Де да пренасяха само кондрабандни стоки и наркотици! Пренасят упоени момичета за проститутки и безследно изчезнали хора за донорство. Получават си рушвета и изобщо не проверяват. Един митничар няма некорумпиран. Преписват новозакупени имоти на името на деца и внуци. Отидете на видите по черноморието - не е нужно дори да питате кой хотел е на митничар, ще го познаете по това, че е един от най-големите, приличащ на замък, с басейни, ресторанти, магазини.Всяка година трябва да се сменят митничарите...както и депутати и министри..Докато се научат как, от къде и колко да крадат и смяна. Толкова - една година им стига!

25.08 2014 в 16:56

Онова хипофизно джудже и бандата му са си чиста проба червени гадове .По времето на Чобан министъра и на Орех премиера се спотайваха ,като мишки и сега изведнъж го дадоха служебния на прокурор и кво ? Цаци го пое ,дръжки.

25.08 2014 в 15:49

А защо не изпратиха този сигнал и не вдигаха тази врява при правителството на Орешарски? Прозрачни цели по "костинбродски"...

25.08 2014 в 14:50

Тук важи онова за лъжливото овчарче. Тези колко глупости изговориха преди точно 1 година и сега искат някой да ги чуе ...

25.08 2014 в 14:44

Другарите от "Антимафия" сами само преди няколко дни обявиха,че тройната коалиция е събирала от митниците по-малко приходи от ГЕРБ.Защо ли непрекъснато се връщат на онези години,а пропускат последната,която е значително по-интересна за изследване.

25.08 2014 в 14:43

Явно OFFNews са в отпуск. Оставили са някой, който се опитва да изсмуче нещо от някъде, да смени снимката и да го плесне тука.
Съвет: платете си абонамент за БТА. Само от там можете да пълните с много повече интересни новини.

25.08 2014 в 14:42

Защо Антимафия, като е имала тия сведевия отдавна не е дала предният министър в кабинета на Олигарски на прокурор , а сега скача на служебният министър ,който и без това няма особево мн. време да се освести в тоя батак и бардак и да огрее навсякъде-то митници ли не бяха, продънен Държ.бюджет ли не беше, КТБ ли не беше, що ли още не беше...Много избирателно и подло нещо го дават другарете антимафиоти

25.08 2014 в 14:39

Търговия с влияние затова че не е обърнал внимание на сигнала им, страшна логика извадиха, но пък попаднаха в медиите, оплюха министъра и с подкрепата на Offnews