Пета проверка ще установява дали домът на ужасите в Драгалевци още работи

Рени Петрова 19 януари 2022 в 19:17 13762 1

Снимка кадър: Нова ТВ

Въпреки обещанието на Агенцията за качество на социалните услуги, че домът за стари хора в Драгалевци ще бъде затворен от 1 януари, това така и не се случи. От АКСУ не казват дали домът все още работи, а че "предстои да се извърши проверка, която да установи фактическата обстановка".

В началото на октомври 2021 г. директорът на „Контрол, мониторинг и лицензиране на социалните услуги“ към Агенцията за качеството на социалните услуги Николина Иванова обясни, че "съгласно закона до 31 декември 2021 г. всички частни доставчици на услуги трябва да бъдат лицензирани от Агенцията за качество. Въпросният доставчик няма да има издаден лиценз, защото вече не спазва стандартите за качество. Тоест на 1 януари следващата година този дом не трябва да съществува, дори нищо друго да не се случи". 

Какво всъщност представлява домът за възрастни хора в Драгалевци? През изминалата година близки на настанените възрастни хора в дома разказаха за ужасите, които се случват зад оградата:

„Чуваме писъци, крясъци, понякога викове за помощ”; „Чуват се и плесници, и крясъци, обиди”; „Виждала съм да ги оставят на 30 градуса часове наред, в инвалидните колички, без чадър, без шапки”; сутрин възрастни жени молят за помощ през решетките на оградата.

Жена, живяла в дома 6 години, го описа като концлагер„Насилието е и физическо, и психическо. Основно е боят от санитарките. Бой с ръце, с юмруци, с пръчки на метли, за миене пръчки. В ръцете са достатъчно силни, имат страхотен удар".

Прокуратурата също влезе в дома и установи, че служител е причинил лека телесна повреда на 90-годишен мъж.

След репортажа на Нова ТВ OFFNews изпрати запитване до Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и до Агенцията за контрол на социалните услуги (АКСУ). МТСП препрати въпросите до Агенция за социално подпомагане (АСП), откъдето получихме отговор кога са правени проверки и какви нарушения са констатирани. 

От АСП отговориха през октомври 2021 г. за OFFNews, че в дома са правени две проверки - през 2016 г. и 2018 г. Докладът от 2016 г. обаче не можел да бъде предоставен, тъй като се пази само 5 години. 

Заключенията от 2018 г. са потресаващи - камери дори в тоалетните, храненето - на смени навън, опасни стълби.

"Стълбите не са обезопасени и са затруднявали придвижването на потребителите от втория и третия етаж. Храненето е ставало навън на маси, които са недостатъчно на брой. Не е определен и медицински служител с подходящо образование, който да е отговорен за здравето на възрастните хора", установяват тогава от АСП.

Констатирано е и че са поставени камери, свързани към лаптоп, във всички спални и санитарни помещения и коридорите, освен в санитарното помещение и кабинета на директорката на дома. Това е нарушение на човешките права и незачитане на човешкото достойнство и физическата неприкосновеност, допълват от Агенцията. 

На 10 януари 2022 г. OFFNews изпрати запитване до Агенцията за качество на социалните услуги, за да разберем затворен ли е домът. Отговорът пристигна днес. От него става ясно, че освен двете проверки от АСП, АКСУ е направила още две проверки през 2021 г. - на 5 и 6 август, както и на 8 октомври - след репортажа на Нова ТВ. 

При първата проверка са дадени предписания за изпълнение до 30 септември, като управителят на дома е уведомил Агенцията, че предписанията са изпълнени. След репортажа обаче е извършена още една проверка, като е установено, че е предоставена невярна информация от управителя. 

Въпреки четирите проверки и отговора на АКСУ, че "в съответствие с изискванията на Закона за социалните услуги на фирмата, управляваща дома за стари хора в Драгалевци, няма да бъде издаден лиценз за предоставяне на социални услуги. Крайният срок, в който домът следва да преустанови дейността си, е 1 януари 2022 г.", не е ясно дали домът продължава да работи. Предстои пета проверка. 

Социалната услуга е с вписан доставчик "Тейда" ООД. Към настоящия момент "Тейда" ЕООД няма подадено заявление за лицензиране към АКСУ и няма издаден лиценз за предоставяне на социална услуга. От АКСУ допълват, че предстои извършване на проверка, която да установи "фактическата обстановка" и ще се предприемат действия в изпълнение на законовите разпоредби.

На въпрос къде се намират хората, настанени в дома, от АКСУ са лаконични: "Наличието на потребители в дадена социална услуга се установява в момента на извършване на проверка в конкретната услуга".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

07.02 2022 в 13:14

На въпрос къде се намират хората, настанени в дома, от АКСУ са лаконични: "Наличието на потребители в дадена социална услуга се установява в момента на извършване на проверка в конкретната услуга". -

Превод: Не е наша работа и съответно не ни интересува какво става с хората, които са живяли при ужасни условия в дома, който с право затворихме. Дали са останали бездомни или са прибрани от роднини - техен проблем.