Домът за възрастни в Драгалевци: Камери дори в тоалетните, храненето - на смени навън

Опасни стълби за старите хора, няма медицинско лице да се грижи за здравето им

Рени Петрова 20 октомври 2021 в 15:32 4028 0

Снимка Кадър: Нова ТВ

Камери навсякъде, дори в тоалетните на възрастните хора. Хранене навън, при това на недостатъчно маси за броя на обитателите. 

Това са само част от заключенията на Агенцията за социално подпомагане (АСП) от проверка, направена през април 2018 г. в Дома за стари хора в Драгалевци. 

OFFNews изпрати запитване до Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и до Агенцията за контрол на социалните услуги (АКСУ). МТСП изпрати по компетентност въпросите до АСП, откъдето получихме отговори за това кога са правени проверки и какви нарушения са констатирани. 

Преди седмица Нова ТВ излъчи репортаж за дома и отношението на персонала и директорката към обитателите му. Тогава местни жители обясниха, че наричат дома "къща на ужасите". "Виждала съм да ги оставят на 30 градуса часове наред, в инвалидните колички, без чадър, без шапки", каза Христина Йовчева.

Софийската районна прокуратура се самосезира и обяви, че е образувала досъдебно производство за нанасяне на телесна повреда на 90-годишен мъж, настанен в дома. Директорката на Агенцията за качество на социалните услуги обяви, че от 1 януари 2022 г. домът няма да съществува. 

От АСП отговарят на OFFNews, че в Дома за стари хора в Драгалевци са правени две проверки - през 2016 г. и 2018 г. Докладът от 2016 г. обаче не може да бъде предоставен, тъй като се пази само 5 години. Заключенията от проверката през 2018 г.:

"Не е установено лошо отношение от страна на персонала. Не са констатирани видими индикации за упражняване на  физическо насилие върху настанените лица", допълват оттам. 

Според АСП е констатирано частично неспазване на критериите за предоставяне на социални услуги. При проверката е установено, че стълбите не са обезопасени и са затруднявали придвижването на потребителите от втория и третия етаж. Храненето е ставало навън на маси, които са недостатъчно на брой. Не е определен и медицински служител с подходящо образование, който да е отговорен за здравето на възрастните хора. 

Констатирано е и че са поставени камери, свързани към лаптоп, във всички спални и санитарни помещения и коридорите, освен в санитарното помещение и кабинета на директорката на дома. Това е нарушение на човешките права и незачитане на човешкото достойнство и физическата неприкосновеност, заключват от АСП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!