Някой в НСО опита да прикрие дали службата работи на повикване

Юлиан Христов 08 юни 2018 в 07:09 14441 0

Някой в НСО опита да прикрие дали службата работи на повикване

В "петзвездното" меню с привилегии на Националната служба за охрана (НСО) вече официално може да се причисли и услугата "охрана на повикване". Досега за подобни практики имаше само съмнения, но едно съдебно решение помогна за намирането на косвени доказателства за това. Нещо повече - благодарение на това решение стана ясно, че някой по високите етажи в ръководството на НСО не се е посвенил да прикрие информация.

Както вече писахме, със свое решение от 30 март 2018 година Върховният административен съд (ВАС) осъди службата да предостави информация по искане на OFFNews, която първоначално беше отказана. Става въпрос за свалената охрана на народния представител от ДПС по това време Лютви Местан. В началото на 2016 г. изхвърленият вече от партията Местан заяви, че охраната му се сваля. И това станало само седмица, след като той беше официално "разжалван" на партийна сбирка от почетния председател на партията Ахмед Доган. Тогава се породиха и основателните съмнения за това в кой момент точно от службата са решили, че животът на депутата от ДПС е вън от опасност, за да му откажат автомобил и охранител. 

По този повод през януари 2016 г. попитахме ръководството на НСО от кога Местан е с охрана, какви са мотивите да има охрана (тоест, каква е заплахата за неговата сигурност), взимано ли е решение от специализираната комисия по Закона за НСО тази охрана да бъде променена и кога е станало това. 

Единственият въпрос, на който от службата отговарят, е първият - Местан имал назначена охрана от 24 октомври 2013 г. Всички останали въпроси, включително и това кога е свалена охраната, се оказват свързани с класифицирана информация. Благодарение на подкрепата на Програма Достъп до информация и адвокат Александър Кашъмов беше заведено дело, изходът от което е, че съдът задължи НСО да отговори. 

И новото ръководство на службата отговори - решението за промяна на охраната на Местан е взето от комисията на 21 декември 2015 г. Тоест наистина една седмица след партийната сбирка в Сараите, която е била на 17 декември същата година. Този факт и това, че досега НСО ревностно е пазило датата в тайна, основателно подхранва съмненията дали между двете събития има връзка и дали на службата не се диктува по телефона кого да охранява или да не охранява.

Дотук опитите на службата да бъде накарана да "говори" изглеждат успешни. В поредицата от факти обаче наяве излиза една манипулация, с която обществеността, а вероятно и президентът по това време Росен Плевнелиев, са били подведени. По повод твърденията на Лютви Местан, че охраната му е свалена, защото е в конфликт с Доган, от НСО разпространиха съобщение, в което се твърди, че на 1 ноември 2016 г. специална комисия е провела няколко заседания. На тях са разгледани данните за застрашеност на охраняваните лица и необходимостта от продължаване на охраната. И също:

На всички лица, за които съответните служби са констатирали, че не съществува заплаха за сигурността, е преустановена охраната.

От това става ясно, че решението на Местан вероятно е взето на 1.11.2015 г. Това обаче категорично противоречи на отговора, който съдът задължи НСО да предостави на OFFNews. И с друг документ - с ново искане от службата предоставиха списък на всички проведени заседания на комисията от 2015 г. до сега. В нея датата 1.11.2015 не фигурира. 

От така представените факти по случая излиза, че някой в НСО е правил съзнателни опити за прикриване или манипулиране на информация. С това съмненията за зависимост на службата от определени властови центрове извън легитимните не само че не се опровергават, но и стават още по-видни. 

Обект на спор в съда остава друг отказ на НСО - да даде отговор с какви мотиви е била назначена първоначално охрана на Местан. Според НСО исканата информация е тайна. Съдът върна делото на първа инстанция, като сега трябва да бъде установено дали мотивите за охрана на едно лице могат да бъдат оповестявани публично или не. 

По този повод само ще припомним един факт. Само месец след случая "Местан" НСО и МВР официално обявиха, че друг депутат от ДПС - Делян Пеевски, е с назначена охрана. Мотивите, които по този случай за НСО и МВР явно не са тайна, са свързани с конкретна заплаха за убийство. Нещо повече  - от МВР дори определят заплахата като подобна на нападението на Златомир Иванов - Баретата пред Съдебната палата в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови