Как шофьорът на джипа, убил Милен Цветков, влезе в най-елитното училище по социални причини

Заместващата министъра Ваня Кастрева разрешава въз основа на доклад на зам.-министър Ваня Кастрева Кристиан Николов да бъде преместен в Първа немска гимназия

Александра Маркарян 22 май 2020 в 13:14 199848 10

Автомобилът на Милен Цветков след смъртоносния удар

Причинилият смъртта на журналиста Милен Цветков младеж Кристиан Николов е попаднал в най-елитното училище на София – 91 Немска езикова гимназия, без да е бил класиран там след седми клас. Как е станало това разкриват документите за преместването му, които OFFNews получи от Министерството на образованието и науката след наше заявление по Закона за достъп до обществена информация.

Станало е по молба на майката и с благоволението на зам.-министър, която полага подписа си под разрешението, докато замества министъра.

След седми клас Кристиан учи в столичното 73 Средно училище „Владислав Граматик“, популярно като Втора немска. Силен ученик е – класиран е с деветия най-силен резултат в паралелка с немски и руски и успехът му остава висок през годините. Момчето обаче има проблем с дисциплината. Рисува графити с неприлично съдържание, следва и кражба от супермаркет.

Десетокласникът не е изгонен от училището, както съобщи bTV. Преместването става след молба на родител до министъра на образованието проф. Тодор Танев от 25.06.2015 г., когато Кристиан е в 10-и клас - става ясно от отговора на МОН.

Какво е било становището на министъра по този въпрос не става ясно от документацията, но е очевидна подкрепата на дългогодишната и настояща началничка на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева, която в онзи момент е зам.-министър на образованието. На 1 юли тя внася доклад до министър Танев, в който пише, че подкрепя молбата и моли министъра за решение. От доклада на Кастрева се разбира, че молбата за преместването е отправена от майката и са посочени социални мотиви.

Майката Десислава Пешева-Николова е изпълнителен директор на „Винпром Карнобат“, където е съдружник с Миньо Стайков.

На 3 юли министър Танев отсъства. Определя Кастрева да го замества. Същия ден тя полага подписа си под разрешението за преместване на ученика Кристиан Николов от 73 СУ „Владислав Граматик“ в 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“.

Прехвърлен е в паралелка със същия профил (немски и руски език) със среден успех 5,50, като оценката му по немски е отличен 6, но това става над утвърдения брой ученици – пишат от МОН в отговора си до OFFNews и подчертават: „Настояща проверка на МОН показва, че в 9 клас в предходното училище на ученика е наложено наказание, но преместването в 10 клас е инициирано от семейството, а не от училището“.

По онова време в наредба на министъра на образованието има вратички за подобно прехвърляне на ученици по социални, здравословни и образователни причини. Често е използвана за неуспели да се класират в желаното училище с успеха си ученици. Пътят е следният: родител внася молба, най-често до началника на РУО, която се одобрява или не, в зависимост от неясни критерии. Така паралелките в желаните гимназии набъбват до над 30 деца в клас.

Тази практика бе спряна, а въпросната Наредба 10 – променена по инициатива на настоящия министър на образованието Красимир Вълчев след разследването на OFFNews за паралелния прием в Софийската математическа гимназия (СМГ).

На 19 април 2020 година известната като Първа немска 91 НЕГ вече е част от предисторията на Кристиан. Същия ден 22-годишният младеж взема 4 вида наркотици и се качва в джипа на майка си (Audi Q7). Не спира на светофар, дори не намалява скоростта, а помита чакащия на червено в колата си тв водещ Милен Цветков до столичния мол „Парадайз“. Милен издъхва на път за болницата, Кристиан е арестуван.

„Най-вероятно това момче в главата си е вярвало, че ще избегне правосъдие и си е вярвало, че за пореден път ще надхитри системата“, казва психологът Младен Владимиров пред bTV.

Може би така, както е видяло да се случва в образованието му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12053

10

The Prince

09.07 2020 в 04:51

ОК, мисля че вече достатъчно пъти ни беше набито в главата от всички медии че момчето спешно трябва да бъде заглушено и затворено, за да не се развика за прекалено многото неща, които знае. Ай сиктир!

ON поне можеха малко повече да се постараят да не показват колко КУПЕНИ са.

11948

9

зора

15.06 2020 в 13:29

А защо скриха прокурорската щерка Симона и депутатския син? Или тях закони не ги ловят? Надяват се като отшуми бурята и самия Кристиянчо под домашен арест да го пуснат. Но другите двамца, които сигурно са се хилели докато убиеца се е правил на герой, нормални хора ли са? Или са толкоз презадоволени и заситени, че отново ще търсят още по-силни усещания? Гешев, потърсете им отговорност - тези ще продължат да сеят смърт заради силните усещания.

3018

8

zlatan slavtchev

28.05 2020 в 23:10

Призовавам да не сме толкова първосигнални и да погледнем една друга страна на монетата. Чрез наредба на минисъра,относно записвания на допълнителни бройки ученици, както и прехвърлания на учащи деца от едно в друго учебно заведение, той напълно е монополизирал вземанията на подобен род решения само и единствено в свои ръце, като причините за това могат да са "особени случаи". Защо тогава г-жа Александра Маркарян не си направи труда да се разрови и извади на показ колко такива "особени случаи" е разписал самият министър, както и какви са основанията за тези действия?

3013

7

Gost19

24.05 2020 в 11:18

Писах Ви преди месеци, че имам доказателства за нелегитимно преместване след началото на годината на ученици в елитните гимназии, и че всъщност практиката след случая със СМГ не е прекратена, но не ме отразихте. Трябваше да се случи публично скандално събитие, за да захапете темата пак.
Жалко!

2905

6

ровччч

22.05 2020 в 23:18

Toзи боклук Кастрева, трябва незабавно да бъде уволнена от държавна служба.

20696

4

Новак

22.05 2020 в 18:06

“Може би така, както е видяло да се случва в образованието му.” И както всички виждаме как се случва всичко в държавата на Тиквите. Както финансов министър си пише с крупен мафиот, както Тиквата се е обградил с калинки и гъзолизци.
Някое бъдещо поколение ще определи годините на Тиквун като продължение на комунизма и тъпизма в България. Всъщност ще може да определи ако Чвора не досъсипе образованието.

3026

3

Воss

22.05 2020 в 16:47

Майката е купувала подкупни държавни служители като въпросната госпожа Кастрева. Ако се разровят нещата около нея ще излезнат още много нелицеприятни факти. Пита се защо толкова години е несменяем началник на инспектората, а като заместник министър остана само няколко месеца. Колко скандала се заформиха по време на нейното отшелничество и при всяка по гореща ситуация тя се скриваше и пращаше да се "пекат пред журналисти и хората нейни подчинени/бушони/.

4038

2

NelSun

22.05 2020 в 14:53

В желанието си да направи най-доброто за детето си, майката всъщност доста му е навредила, за голямо съжаление.

3232

1

tarabata

22.05 2020 в 13:30

Явно майка му е доволно проста провинциалистка и си е купувала през цялото време синовната обич. За повечето софиянци, подчертавам софиянци, не столичани, е известно, че ПНГ и ПАГ са развъдници на наркоманчета. Мойто преди няколко години го изпратих да учи в езиковата гимназия с най-здрава дисциплина, именно, за да не се занимавам с наркомани вкъщи.