АПИ: Кръчмарските изяви на отделни лица не ни влияят

OFFNews 01 декември 2016 в 09:39 11047 4

Във връзка със статиите ни "Министър Павлова, ето ги документите от агенция "Една жена каза" и "Романтиката в Симитли е излязла на Агромах милион и половина лева" пресслужбата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ни изпрати нейния коментар:

ДО
ЕКИПА НА OFFNEWS


Уважаеми OFFNews,

Фактите в статията със заглавие "Романтиката в Симитли е излязла на Агромах милион и половина лева", както и в „Министър Павлова, ето ги документите от агенция "Една жена каза“, са некоректно и манипулативно навързани с цел постигане на внушения за целите на дописката.

Няма да се впускаме в детайли, кой какво е казал и кога, защото не е работа на АПИ, това е право на журналистите. Експертите на Агенцията обаче са ангажирани с това парите за пътища да бъдат инвестирани по най-добрия начин и за постигане на най-качественото изпълнение.

Агенция „Пътна инфраструктура“ е експертна структура и политическите или кръчмарски изяви на отделни лица не могат да влияят на решенията и процесите. Одобрението на един проект, строежът на един път или процедурите по отварянето на оферти или избор на изпълнители са дълги процеси, които продължават месеци и сроковете за които са заложени в нормативната уредба. Всеки отделен факт от тези процедури или дати от тях могат да бъдат подбрани така, че да обслужват манипулативни твърдения. В случая не само очевидно са навързани неслучайно, за да оправдаят тезата на заглавието, а и са неверни.

В интерес на обективността следва да уточним, че „Пътища Пловдив“ никога не е била избирана и обявявана за изпълнител на обекта „Пътен възел Плодовитово“. Такова решение от АПИ не е излизало.
Освен това, не е прецедент проект да бъде спрян и възобновен при по-високи критерии например – постигане на по-голяма ефективност или по-добра цена.

В случая Възложителят в лицето на ръководството на АПИ преценява, че комисията е класирала кандидат по нереалистичен критерии – 6 дни и дава указания решението да се преразгледа. Държим да уточним, че ръководството на АПИ това е Управителният съвет на Агенцията, който се състои от 3-ма членове, безспорни експерти в своята област – инж. Лазар Лазаров, инж. Дончо Атанасов, инж. Илиана Захариева, а не се взимат еднолично от председателя на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров, каквото внушение се прави в материала. Държим да уточним също така, че комисията, която заседава, е независима и не докладва преди, а след взетите решения на Управителния съвет.

Въпреки че съществуват мнения в полза на това пътен възел като „Плодовитово“ да бъде изграден за 6 дни (например при денонощен трисменен режим на работа, добра организация и метеорологични условия е постижимо изкопни и асфалтови работи за нова пътна връзка да бъдат направени, което вероятно оправдава донякъде и по-високата цена), експертите са преценили, че съществува риск от неизпълнение на сроковете и те все пак да се наложи да бъдат удължавани, което пък по никакъв начин няма да е оправдано предвид двойно по-високата цена в сравнение с останалите участници, която дава класираният изпълнител „Пътища Пловдив“.

Затова и е свикана нова комисия, която да направи повторна оценка, следствие на която е класиран и друг изпълнител. Държим да уточним и тук, че в опит за нагласяване на фактите, OFFNews поднася и неотговаряща на истината информация, а именно, че служебните правоотношения на двама от членовете на комисията са прекратени на 19.09.2016 г. Със заповед от 19.09.2016 г. се заменят двама членове от състава на комисията, единият от които е придобил право на пенсия към датата 27.06.2016 г., а другият се е преместил в друга администрация с тристранно споразумение от 21.04.2016 г.

И, както вие посочвате, „държавната администрация обаче е тромава машина“, след въпросното класиране от 24 февруари 2016 г., протоколите от работата на комисията са предадени на възложителя на 29.09.2016 г. Като помощен орган на възложителя, комисията разполага с оперативна самостоятелност и обстоятелството, че е приключила своята работа на определена дата може да е продиктувано в конкретния случай, както поради напускането на двама от членовете й, така и от служебната ангажираност на останалите членове, които участват и в други провеждани от агенцията процедури и същевременно изпълняват и служебните си задължения извън участието в комисии.

След това, в изрично посочения от закона срок от 5 дни, Възложителят се възползва от правомощията за контрол, които му дава чл. 36а от Закона за обществените поръчки и дава указания към комисията.

Именно затова точно на 4.10.2016 г. в АПИ отново се събира комисия, която да изпълни указанията на възложителя. Комисията е с нов състав по посочените вече причини. И избира нов изпълнител.

Това, разбира се, няма никаква връзка отново с какъвто и да е външен фактор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

5

мнение от IP

01.12 2016 в 13:59

Обаче факт 1- комисията е класирала на първо място човека с кръчмарските изяви и факт 2 - после АПИ го е махнала. И АПИ имат възможност да използват манипулативно фактите, както в случая - дълго обяснение защо решението на комисията не е прието. И как да повярваме, че фирма с обещани 6 дни и два пъти по-висока цена е спечелила по професионални подбуди? А и как да повярваме, че чак после в АПИ са се усетили, че това не е нормално?

12329

2

Шопа

01.12 2016 в 10:00

Най-краткия виц :
"безспорни експерти в своята област – инж. Лазар Лазаров, инж. Дончо Атанасов, инж. Илиана Захариева".

Затова ли на всички новооткрити обекти им се прави ремонт 1 месец по-късно ?
Питайте тия от с. Мрамор как минават през новата "Севена тангента",
колко коли се се приземиха в полето в края на новата магистрала при Благоевград, и т.н.

77927

1

El Commandante

01.12 2016 в 09:52

Глупости на търкалета, лъжат и мажат тея боклуци....
 
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието