Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Министър Павлова, ето ги документите от агенция "Една жена каза"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 ноември 2016 в 15:242443711
Лиляна Павлова Снимка: Ладислав Цветков/Би Ти Ви

Днес пред БТВ министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова определи като слухове на принципа "една жена ми каза" фактите в статията на OFFNews от 28 ноември 2016 г. със заглавие "Романтиката в Симитли е излязла на Агромах милион и половина лева".

В нея се разказва как "Пътища Пловдив" (собственост на "Агромах), печели конкурса за пътен възел "Плодовитово" благодарение на обещанието си, че ще изгради детелината за невероятните 6 дни. Но след като шефът на "Агромах" Методи Бачев казва, каквото казва за Бойко Борисов и кмета на Симитли, АПИ се сеща, че няма как детелина да се направи за 6 дни и отстранява "Пътища Пловдив" и прави ново класиране.

Всичко това е видно от документи, качени в интернет-страницата на Агенция "Пътна инфрaструктура". Ако министър Павлова нарича подопечната си агенция "Една жена каза", ние няма как да й противоречим.

Но тъй като останахме с впечатление, че се съмнява в достоверността на статията в OFFNews, се чувстваме длъжни да публикуваме документите, доказващи всяко едно от твърденията в нея. 

Но нека най-напред видим какво точно каза тя по БТВ. Интересната част започва в 8:36 часа.

Хекимян: Тъй като споменах "Агромах", Методи Бачев стана много известен с едно изказване по повод премиера, на него спряхте ли му поръчки?

Павлова: Аз Методи Бачев не знам да има фирми, които да му спирам поръчки. Аз не спирам и пускам поръчки в този смисъл, само да кажеме. Ние имаме агенция "Пътна инфраструктура", имаме си комисии, те избират фирми, които отговарян на определени условия, за определена поръчка. Поръчките, които в момента вървят, са за 15 лота, за над 250 км - за пътищата по Регионално развитие, за "Хемус" и за "Струма". Това са текущите поръчки. Там има обективни критерии. Много ясни.

Хекимян: Такива комисии обаче явно са одобрили една поръчка за, как точно се казва - "детелина", допълване на пътен възел Плодовитово, което е трябвало да се изпълни за милион и половина, но е обещано от форма "Агромах", приближената до Методи Бачев фирма, да се случи за 6 дни. Това изобщо възможно ли е?

Павлова: Не знам кой на кого какво е обещавал...

Хекимян: Той декларира, че са 6 дни ще изпълни това съоръжение. изобщо възможно ли е за 6 дни това чисто строително да се случи. Кой му е повярвал от тая комисия? Защо след това е подменена и тая поръчка е спряна?

Павлова: Това, което казвате, не знам на каква информация го базирате. Ако е на "една жена ми каза"...

Хекимян: Не, OFFNews цитирам.

Павлова: А, OFFNews... Еми, чудесно. Аз да кажа все пак обективната истина. Обективната истина е, че когато беше изградена магистрала "Марица" и нейната връзка с магистрала "Тракия" е една, която е проектирана 97-ма. Тогава трафикът не е предполагал да има връзване на трафика Свиленград-Бургас и обратно. Видя се обаче, че там няма как. Затова на Пловодовитово, трябва да направим допълнителна пътна връзка, която да се прави и от Свиленград-Бургас и в обратна посока.

Има обявена допълнителна процедура за избор на изпълнител. Избрана е фирмата ПСТ. Тя има определен срок и цена, за които да го направи. Обжалва се поръчката от другата компания, която беше кандидатствала - това е "Пътища Пловдив", и когато обжалването приключи, този пътен възел ще бъде довършен.

Хекимян: Била ли е одобрена "Пътища Пловдив" преди това за този срок от 6 дни на цената от милион и половина да изпълни това удължение?

Павлова: Одобрената фирма е една и тя е тази, за която оценителната комисия и агенция "Пътища" е излезнала с решение. Всичко друго са слухове на принципа "една жена ми каза..."

Хекимян: Може би и като слуховете, които бяха и във Симитли.

А ето и документите, с които можем да установим обективната истина:

Протокол 2 от 23.11.2015 г., в който АПИ приема обосновката на "Пътища Пловдив" защо може "детелината" на Плодовитово да се построи за 6 дни и раздава точките, които се формират от критерия за оценка "срок за изпълнение".

Със 6-те си дни за строеж "Пътища Пловдив" получава максималните 50 точки, конкурентите получават между 6 и 15 точки.

Протокол 3 от 24.02.2016 г., с който се определя крайното класиране.

Заради най-високата си цена (почти двойна) "Пътища Пловдив" е получил най-малко точки в критерия "цена" - 28 срещу 50 за ПСТ. Но заради знаменитите 6 дни строеж, които са 7 и половина пъти по-малко, отколкото предложените от конкуренцията 45 дни, отвява всички в общото класиране.

Протокол 4 от 19.09.2016 г., с който комисия предлага на възложителя АПИ да сключи договор с "Пътища Пловдив".

Протокол 5 от 4.10.2016 г. Той е най-интересен. В него се обяснява, че на двама от членовете на старата комисия (включително и председателя) служебните правоотношения са прекратени. Това е станало на 19.09., когато е възложена поръчката на "Пътища Пловдив".

В протокола пише, че на 29.09. (седем месеца след първоначалното класиране, но съвсем скоро след приказките на Методи Бачев за Бойко Борисов и кмета на Симитли) възложителят АПИ е открил нередности и е дал задължителни указания на новата комисия как да ги отстрани.

Следвайки тях, комисията решава, че 6 дни за строеж на детелина е нереалистичен срок, отстранява "Пътища Пловдив" и дава поръчката на следващия в класирането ПСТ Груп.

Това са документите. Публикувани са, не от агенция "Една жена каза", а от подопечаната на Лиляна Павлова Агенция "Пътна инфраструктура".

Когато пишем статиите си в OFFNews, ние работим с документи, а не с опорни точки. Това принуждава много министри да се чувстват некомфортно и да изпадат в неловко положение.
синя сова

Рейтинг : 1530

01.12 2016 в 22:40 12
+ 1
- 0
При цацаров!Ама той нея няма да я повика,защото е от гербарите ,а не от реформаторите...И за санирането трябва да я превикат!Да,ама не!Как харчат парите ,взимат заеми от Банката за развитие и не правят саниране такова ,каквото трябва да бъде с укрепване на заварките между панелите,а правят само някаква фалшива топлоизолация ,като влагат стиропор вместо качествен изолационен материал.После го замазват отгоре...и оставят хората да се радват на новобоядисаните си стари панелки :)
Шопа

Рейтинг : 1370

01.12 2016 в 09:55 11
+ 2
- 0
Айде сега при Цацаров на справка, след като другите тъпанари утъпкаха пътеката.

Браво за статията.
panel

Рейтинг : 1468

30.11 2016 в 21:09 10
+ 4
- 9
... и пак лъжат в ефир най-безочливо.
Ето това е основното. Ние тука можем да спорим, да се караме и да се обиждаме,но ние имаме информация, различна от подаваната от казионните медии.
България е малка, но различна и повече от половината население получава информация от ТиВи-то. Затова Лилето и себеподобните И могат да си говорят каквото си искат- т.е да "не казват истината".
Умен

Рейтинг : 16743

30.11 2016 в 20:55 9
+ 13
- 2
И документи и печат има и пак лъжат в ефир най-безочливо.

Тези добичета всеки път доказват, че са на поста си за да крадат и да затриват България. За 6 години управление от тия стигнахме до 2-ро място по смърт в света и 150-то по свобода на слово. Как няма някой да ги прокуди бе, сами няма да се спрат.
glas1996

Рейтинг : 7

30.11 2016 в 19:55 8
+ 10
- 12
Боже, Боже, как се е надул папуняка, хайде пръстови отпечатъци по рИформата на "колегата" и без или с направление на наровете, но не в болнично заведение, целия бардак на тиквоций велики - простакът на републиката и политическия "елит" до един са престъпни, продажни лъжци и крадци.
Вал

Рейтинг : 1278

30.11 2016 в 17:10 7
+ 6
- 0
И двете, и двете е!
muhlio

Рейтинг : 1239

30.11 2016 в 16:53 6
+ 7
- 0
Ами тази Лиляна Павлова или е супер,супер некомпетентна или е супер,супер лъжкиня.
кикимора

Рейтинг : 6918

30.11 2016 в 16:37 5
+ 23
- 1
Но тъй като останахме с впечатление, че се съмнява в достоверността на статията в OFFNews..

егати. Да ви имам самочувствието.
Ba4uKiko

Рейтинг : -10901

30.11 2016 в 16:10 4

Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг на потребителя. Ако все пак желаете да видите мнението му, натиснете тук

 
Още от : Разследване
„Слепите“ камери на Варна
18 декември 2016 в 07:005
25 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.