Синдикатите и МВР не се разбраха, военните също се включват в протестите

Юлиан Христов Последна промяна на 04 ноември 2015 в 15:53 9474 18

Днешните преговори на синдикатите с МВР се провалиха и протестите на полицаите ще продължат.

Пред журналисти синдикалният лидер Валентин Попов каза, че те не са съгласни с "модифицирания" пакет от финансовия министър Владислав Горанов. "Разбрахме се, че не се разбрахме", лаконичен беше Попов. 

На срещата в МВР днес синдикатите са разговаряли с министър Румяна Бъчварова, зам.-министрите Цвятко Георгиев и Красимир Ципов. На срещата е присъствал и главният секретар на МВР Георги Костов. 

На срещата е станало ясно, че има разминаване от предложението, което обяви днес премиерът Борисов. След заседание на Министерски съвет днес стана ясно, че част от промените в социалните придобивки ще важат само за новопостъпилите служители в МВР, а тези, които са в заварено положение ще имат правото да получат до 20 работни заплати при напускане на системата. На срещата в МВР обаче станало ясно, че служителите промените ще хванат и служителите, които имат до 10 години стаж. 

Синдикатите не са съгласни и с отпадането на добавката за прослужено време. По думите им това означава замразяване на доходите на служителите. 

9 областни дирекции на полицията са подали заявление за протест днес. Очаква се в София да има и още спонтанни протести, за които обаче няма разрешение от общината.

За 8 ноември е планиран национален протест пред парламента от 13.00 часа. Протестите са подкрепени от шестте синдиката в МВР заедно със синдиката на служителите във затворите.

Междувременно стана ясно, че военните ще се включат в протестите на полицаите. 

"Доходите намаляват почти с 10%, обезщетенията също се намаляват драстично. Този подход, който правителството този път отговорно е приело, е в разрез с разговорите, с обещанията, които те дадоха. Да, ние сме съгласни, че е необходимо да бъдат извършвани реформи, но реформите не бива да бъдат извършвани с цената на намаляване на социалния и професионалния статут на хората от отбраната и сигурността", коментира Тодор Воденов от синдиката "Отбрана" на КТ "Подкрепа".

Все още не е приключило заседанието на извънредния Съвет по отбрана, на който да се обсъдят предложенията на финансовия министър Владислав Горанов и опасенията, че вероятно те ще доведат до масово напускане и на военни.

Военният министър Николай Ненчев призова военните да не напускат редиците на армията. "Но не би имало никакъв смисъл да разходваме значими публични средства за съвременно въоръжение и техника, ако загубим личния състав, като основа и ключов фактор на отбранителните способности на държавата. По този повод апелирам към всички, които са подали рапорти за пенсиониране или напускане на системата да преосмислят това свое лично решение", се казва в обръщение на министъра, разпространено от пресцентъра на Военното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.11 2015 в 12:20

Вместо да им намаляват заплатите да ги съкратят половината и да върнат смъртната присъда и да се ползва само за корупция. После ако искат и двойно да им дигнат заплатите.

05.11 2015 в 08:17

УМРИ УШЕВ!

04.11 2015 в 23:49

Въпроси за референдум:
1.) Да се изравнят ли на 3 месечни заплати обезщетенията от работодателя на ВСИЧКИ пенсиониращи се в България?
2.) Да се премахне ли уеднаквяването на категорията труд на ПОЛЕВИТЕ полицаи, пожарникари и служители и ПОЛЕВИТЕ военни с началниците и чиновниците в сужбите за МВР, МО, специалните служби, съдебните и общинските служби?!
3.) Да се приспадат ли ВСИЧКИ разходи за обществените служенбни автомобили за лично ползване от заплатите на лично ползващите ги, с изключение на Президент, Премиер и един Председател на Парламента, като за разходи за транспорт при командироване и посещения в България до 1000км от служебното местоположение се заплащат САМО за билети от БДЖ и от обществения селищен и междуселищен транспорт и ГРУПОВО служено пътуване по договор с транспортни фирми по цени с максимум до тези в обществения транспорт?!
4.) Да се закрие и ликвидира ли Националната Служба за Охрана и активите й да се предадат на Общините по местоположение, МВР, МО и Социалното, Здравното министерства?

04.11 2015 в 23:48

Ало,тюфлеците,пардон,полицаите.Нещата са много прости(като вас),като не ви харесва-напуснете.

04.11 2015 в 17:50

Какво може да се очаква от корумпирани и оядени дебеловрати тумбаци ? Да съдействат за реформиране на статуквото ли ? Каква наивност! Те са обучени единствено да лапат от данъците на изнемогващите трудови хорица и да защитават интересите на ДС мафиотските им босове ! Като не им харесва, да вървят на трудовата борса ! А подстрекателите им трябва да бъдат съдени за погазване на законността и за държавна измяна !

04.11 2015 в 17:42

В ЕС сме държавата с най-много полицаи на глава от населението.
Aко се направи съкращение наполовина от сегашния щат или поне 10-15 хиляди, ще се поизравним с другите държави.
Унгария има почти 10 милиона население и 33 хиляди служители. Ние с 6 милиона население имаме 50 хиляди служители. По-добре да са по-малко служителите но по-мотивирани и по-добре платени. Сега има много недоволни и немотивирани, за това няма ефективност.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_and_dependencies_by_number_of_police_officers

04.11 2015 в 17:29

Сега ако и НСО излязат на протест, можем да изметем КОЙ от парламента и няма да има кой да ни спре :)

04.11 2015 в 17:07

По принцип подкрепям полицаите, които са на терен - Криминална и Охранителна полиция. Преди две години обаче като протестирахме срещу правителството на Олигарски те ни биеха по площадите. Сега като дойде и на тяхната глава, завъртяха палачинката.

04.11 2015 в 16:58

Свестните, отговорните и работливите полицаи са "натикани в миша дупка". Те са аутсайдери в поделенията където работят. В МВР се издигат на важни постове корумпираните , подлизурковците, мушмуроците, некадърните и некомпетентните. Те са лесни за манипулация и послушание.
Подобна е ситуацията и в другите държавни институции.

04.11 2015 в 16:50

Да питам , аз когато полицаите протестират, кой ще ги пази и бие на техните протести ????? ..нека всичко да е честно и както е при обикновения човек и народа.