Синдикатите и МВР не се разбраха, военните също се включват в протестите

Юлиан Христов 04 ноември 2015 в 15:53 9996 18

Днешните преговори на синдикатите с МВР се провалиха и протестите на полицаите ще продължат.

Пред журналисти синдикалният лидер Валентин Попов каза, че те не са съгласни с "модифицирания" пакет от финансовия министър Владислав Горанов. "Разбрахме се, че не се разбрахме", лаконичен беше Попов. 

На срещата в МВР днес синдикатите са разговаряли с министър Румяна Бъчварова, зам.-министрите Цвятко Георгиев и Красимир Ципов. На срещата е присъствал и главният секретар на МВР Георги Костов. 

На срещата е станало ясно, че има разминаване от предложението, което обяви днес премиерът Борисов. След заседание на Министерски съвет днес стана ясно, че част от промените в социалните придобивки ще важат само за новопостъпилите служители в МВР, а тези, които са в заварено положение ще имат правото да получат до 20 работни заплати при напускане на системата. На срещата в МВР обаче станало ясно, че служителите промените ще хванат и служителите, които имат до 10 години стаж. 

Синдикатите не са съгласни и с отпадането на добавката за прослужено време. По думите им това означава замразяване на доходите на служителите. 

9 областни дирекции на полицията са подали заявление за протест днес. Очаква се в София да има и още спонтанни протести, за които обаче няма разрешение от общината.

За 8 ноември е планиран национален протест пред парламента от 13.00 часа. Протестите са подкрепени от шестте синдиката в МВР заедно със синдиката на служителите във затворите.

Междувременно стана ясно, че военните ще се включат в протестите на полицаите. 

"Доходите намаляват почти с 10%, обезщетенията също се намаляват драстично. Този подход, който правителството този път отговорно е приело, е в разрез с разговорите, с обещанията, които те дадоха. Да, ние сме съгласни, че е необходимо да бъдат извършвани реформи, но реформите не бива да бъдат извършвани с цената на намаляване на социалния и професионалния статут на хората от отбраната и сигурността", коментира Тодор Воденов от синдиката "Отбрана" на КТ "Подкрепа".

Все още не е приключило заседанието на извънредния Съвет по отбрана, на който да се обсъдят предложенията на финансовия министър Владислав Горанов и опасенията, че вероятно те ще доведат до масово напускане и на военни.

Военният министър Николай Ненчев призова военните да не напускат редиците на армията. "Но не би имало никакъв смисъл да разходваме значими публични средства за съвременно въоръжение и техника, ако загубим личния състав, като основа и ключов фактор на отбранителните способности на държавата. По този повод апелирам към всички, които са подали рапорти за пенсиониране или напускане на системата да преосмислят това свое лично решение", се казва в обръщение на министъра, разпространено от пресцентъра на Военното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!