"Това им е последният шанс да говорят на разбран език с мене"

OFFNews 04 ноември 2015 в 13:54 16842 22

Полицаите, военните и охранителите в затворите запазват част от социалните си придобивки - това стана ясно от днешното заседание на правителството. Лично премиерът Бойко Борисов, който като бивш служител на МВР се е ползвал от същите придобивки, се ангажира с проблема. Някои от привилегиите се запазват, но други отпадат. Така например новопостъпилите служители в МВР няма да получават до 20 заплати при пенсиониране, както беше досега. Те ще получават до 10 заплати. Пада и добавката към заплата за години прослужено време. 

Ето и цялото изказване на премиера по проблема в началото на заседанието на Министерски съвет:*

Ще се възползвам от това, че са тука медиите и главният секретар да изпратя едно послание на служителите на МВР, на армията, на охранителните работници, които са в Министерството на правосъдието.

Първо, крайно е недопустимо униформени служители, полицейски автомобили, без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това е директно към главния секретар. Има законови начини и ние още повече бяхме обявили, че водиме разговори по темите, които ни интересуват. Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно. Армията даде пример как трябва да се прави. И те не са съгласни, но има надлежен ред, по който се прави.

Искам да им напомня, че тези, които ги излъгаха, дойде на това правителство и в 2015 година, аз мислех, че правят протест от радост, без да ги има записани в бюджета 180 млн. - искам добре да го чуят българските граждани – 180 млн. за 2015, не за догодина, за тази година, и 57 млн. - по 20 млн. за учителите, 20 млн. за догодина за спешна помощ. 45 млн. за правосъдната система. Аз мислех, че може би синдикатът полицейският трябваше да протестира за това как бит полицай за 500 лв. гаранция е превенцията срещу бития полицай на човека, който го е направил. И аз моля Христо Иванов да прецени за бит полицай 500 лв. ли е гаранцията. И тука бих застанал изцяло в защита на полицията, в защита на униформените служители, което винаги съм го правил.

Най-малко им отива на ДПС, още по-малко и на БСП, да говорят за пари в МВР. Защото тука има правен абсурд: в нарушение на всички закони те приеха с 200 млн., без никакво обезпечение в предишния си мандат, Калфин, с 200 млн. да увеличат заплатите. Без да има финансова обосновка. И Чобанов, и Орешарски. И ние сега напрегнахме докрай митници, прокуратура, данъчни, МВР, ДАНС да събереме над 2 млрд. и 300-400 млн. към момента повече. Данъчните минават милиард и 600 повече събрани. И ние дадохме тези пари.

Така че най-малко бих чул съвета им. Но понеже и полицаите, и пожарникарите, и съдебната охрана са ми доста мили хора – не само на мен, на правителството, но еднакво мили са ни и доктори, инженери, учители и да не пропуснеме някой друг. Само за ваша информация, само новите пари за тази година, които даваме на МВР - 180 млн., са два пъти повече от целия бюджет за култура и в Министерството на културата, два пъти повече отколкото за спорта за България за тази година. Само актуализираният им бюджет. И те да спретнат това снощи и да тормозят обществото. 

За мене не е никакъв проблем да не съм премиер. Ше дойде такъв като Орешарски, ше им даде 500 млн., но след две години тази държава няма да има какво да яде. Защото ние оставихме бюджетния дефицит на нула 48. И тези, които говорят, че взимаме дълг, трябва да станат, да е ясно на хората, че разликата до три осем, които направи правителството на Орешарски, са няколко милиарда, са събраните пари повече от борбата с контрабандата и корупцията. Ние попълваме тази дупка, за да намаляваме дефицита. Дори и 2% дефицит са ти милиард и 800, които трябва да вземеш от дълга. А всяка година има падежи по стари дългове, които трябва да ги платиме.

Единственото право, което имат, е, че когато са подписвали договора с държавата или когато са назначавани на работа, те са назначени при дадените условия. За това ние ще направиме друго. Искам, Костов, да отидеш да им го предадеш. Първо, всеки, който си позволява да прави незаконни протести, ше си попадне под ударите на закона. Повтарям – нас може да ни има, но след това няма да има и какво да харчат изобщо за заплати.

С няколко думи за останалите колеги да знаят какво правиме в МВР, в отбраната, защото това е много важно и, Ненчев, специално благодари на състава на отбраната, че с необходимото разбиране и уважение се отнесоха към целия проблем. Разграничаваме служителите в МВР, в пожарната включително, в армията на първа и трета категория. Каква е разликата, да ги питам, от администрацията в МВР или в армията с администрацията в Министерски съвет, или на здравеопазването, или на който и да е друг, та те трябва да имат тези привилегии. Каква е разликата между кадровика на Министерски съвет и кадровика на МВР? Не виждам никаква разлика. Ние искаме тези, които носят навънка в студа или на жегата, на границата, на улицата, влизат в пожарите вътре, да са първа категория, да се ползват с привилегии. Мисля, че обществото това ще го одобри и ще го толерира. И всеки, който има работа, такава каквато всички останали държавни служители, да се подчинят на същата логика, която има държавният служител.

Второ... (към главния секретар на МВР, бел. ред.) Това ще ти го дам, листчето, да идеш да им го съобщиш. Оттам нататък да правят каквото знаят. Но те ме познават добре и знаят, че това им е последният шанс да говорят на разбран език с мене.

Второ, предложението за 10 работни заплати обезщетения, влиза от днеска в сила, или по-точно в деня, в който бъде приет законът. Всички, които до тази дата са започнали работа в МВР, отбраната, остават на 20-те си заплати... И между другото, истински се надявам и съдебната власт да прецени дали и съдиите и прокурорите, следователите трябва да получават и те по 20 заплати, щот не са само МВР и отбраната. Да преценят. Защото ние сме много добри и заради министъра Христо Иванов 45 млн. дадохме повече. И на правосъдието за 2015 година с актуализацията на бюджета. Така че, до днешна дата, които са, получават оттука нататъка, продължават да си получат 20 заплати, новоназначените ще знаят, че ще получават 10 и за сведение - в държавни или други администрации са по 6 и по три, когато се пенсионират. Пак, нали, в знак на уважение към тяхната работа оттука нататъка ще станат десет.

Трето, това дето ще е извинение за мене, но просто бях го пропуснал. Порционът се запазва, защото граничари, полицаи, които са на улицата, нямат време да ходят да ядат евтина или каквато и да било друга храна. Трябва да си имат допълнително. А и като са непрекъснато на дежурство им е нужно. Така че порционът се запазва. Горанов, нали и ти пишеш?

Отпуските стават 20 работни дни. До днеска тези, които имат да взимат отпуски, макар че тука и Калфин е хубаво да се произнесе, има служители, които имат по 400 и нагоре отпуски, натрупани в МВР и не ги ползват, за да чакат накрая да им ги платиме. А за това, което работят, ние им плащаме за допълнителен труд. И на него му е много по-изгодно да работи допълнително, после да си вземе и отпуските. Сиреч, заради такива тарикати, отпуските стават 20 работни дни, като към днешна дата, тези които са заварените ше си ги вземат, няма да се губят.

Допълнителните 2% за прослужено време ще се консолидират в работната заплата. Защото, аз не виждам логика, че само си стоял на това место да получаваш увеличение. Нека всички да са в работната заплата, да може министерството да си регулират, политическото и професионалното ръководство, заплатите и възнагражденията.

Според мене това са темите. Ето ти го това листче (отново към главния секретар на МВР, бел. ред.). Мога да ти го подпиша, ако искаш. Оттука нататъка, дет се вика, ще имат работа с друг премиер, а ние когато дойдеме и тея придобивки отново няма да ги има. Защото просто държавата няма да я има, защото всеки, като дойде тука, казва: „Дайте пари“, а в същото време парите са на данъкоплатеца. И ние сме изправени пред трудната задача да балансираме с приоритетите ни – образование, здравеопазване... В същото време отиват огромни пари в нереформирана система.

Мисля че това е един разумен компромис, отговарящ и на правото и на морала, защото, повтарям, към днешна дата тези, които са постъпвали, може да са постъпили заради тея 20 заплати. Нека новопостъпилите да идват за каузата, да бранят обществото. Нека да идват с любов към тази професия. Мисля, че това е едно разумно предложение. Не може да имаш месец-два отпуска и през това време твоите колеги, съответно пък им плащаме за допълнителен труд. И, в смисъл, една огромна част от ресурса на МВР, който е многохиляден, не може да се използва пълноценно много време назад при всичките тези придобивки, които оставяме.

Благодаря на медиите, според мене беше добре и за вас, да не ме преследвате по коридорите и да изговориме това, което трябва. Благодаря!

_____

* В стенограмата е запазен оригиналният изказ на премиера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!