ГЕРБерите се преброиха в центъра на Пловдив

OFFNews 16 ноември 2013 в 12:02 14623 55

Митингът на ГЕРБ в Пловдив.
Митингът на ГЕРБ в Пловдив.

ГЕРБ докара от цялата страна свои симпатизанти в Пловдив на протест срещу кабинета на Пламен Орешарски. Лидерът на партията Бойко Борисов се ядоса на обвиненията на управляващите, че партията му стои зад протестите около парламента и обяви в сряда, че ГЕРБ ще направи протестентен митинг в Пловдив и ще покаже какви сили може да мобилизира политическата сила.

Ето хронологията на събитията в Пловдив:

13.30 ч. - след речта на лидера Бойко Борисов митингът на ГЕРБ приключи и хората започнаха да се разотиват. Така Борисов спази обещанието, че протестът ще е кратък.

13.05 ч. - на сцената излезе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а митингуващите скандираха "Бойко, Бойко" (по същото време на трибуната в София излезе лидерът на БСП Сергей Станишев). Борисов се извини на гражданите на Пловдив заради блокадата на града и обеща митингът да е кратък.

Кога ГЕРБ е ходила по домовете на хората, а държавна сигурност ходеше ли, риторично попита бившият премиер. Борисов призова "платената социология", която твърди, че ГЕРБ си отива от политиката и има по-малко подкрепа от БСП, да видят колко хора са се събрали на площада в Пловдив.

Той напомни, че заради създалото се в обществото напрежение той подаде оставката на правителството. ГЕРБ отново спечели изборите, обяви лидерът на партията за изборите на 12 май тази година. Последваха възгласи: "Избори, избори".

Лидерът на ГЕРБ отново обяви, че партията няма нищо общо със студентските протести - подкрепят ги, но не ги организират.

Нека се опитаме да бъдем по-добрите българи, призова в края на речта си Бойко Борисов.

12.50 ч. - зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов излиза на трибуната. "Не искаме мафията да дава оценка на 4-годишното ни управление", обяви той. "Обвиняваха ни в полицейщина. Полицейщина ли е, че заловихме "Наглите", полицейщина ли е, че заловихме "Килърите" и тонове наркотици. А полицейщина ли е, когато бият студентите и им събират личните документи. няма до позволим държавна сигурност пак да управлява държавата", обяви още Цветанов.   

Преди него бившият министър на културата и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов призова хората да махне ченгетата от държавата и да върне гражданското общество.

12.45 ч. - на видеостена показват какво е свършила ГЕРБ за близо 4 години управление.

12.30 ч. - Цецка Цачева откри митинга с реч. "Председателят на ПЕС и лидер на социалистите в България хвърли всички възможни обвинения срещу ГЕРБ. За по-малко от 6 месеца управление на новата тройна коалиция сринаха държавата", обяви Цачева на фона на скандирания "Червени боклуци".

Тя припомни, че парламентът избра ръководството си с по-малко от 120 депутати, а правителството беше съставени благодарение на пръста на Волен Сидеров, който осигури кворум.

След нея говориха Менда Стоянова и Томислав Дончев. Лидерът на партията Бойко Борисов е на първите редици сред протестиращите.

11 ч. - площадът пред хотел "Тримонциум" в Пловдив започна да се изпълва с членове и симпатизанти на ГЕРБ.

ГЕРБерите бяха докарани от цялата страна с автобуси. 

От партията отрекоха да са наемали влакове, които да извозят техните симпатизанти. Те призоваха транспортният министър Данаил Папазов да се самоопровергае, тъй като по-рано днес пред "Дарик" обяви, че и за митинга в София (на БСП и ДПС), и за този на ГЕРБ в Пловдив са наети влакове от БДЖ.

Цвета Караянчева от ГЕРБ обяви вчера в парламента, че участие се заявили 25 хил. членове и симпатизанти на партията, но се очакват повече. Днес вече очакването е за 50 хил. души, колкото са мобилизирали и ДПС и БСП за митигна в София.

„Надяваме се да няма провокации, да се разпознават провокаторите. Това, което притеснява хората от ГЕРБ е, че ще има последствия от митинга за някои участници в него”, обяви днес Менда Стоянова от ГЕРБ.

Тя обяви, че е шокирана от вчерашното изявление на премиера, че ще уволнява държавни служители, участващи в антиправителствени митинги.

Затова от ГЕРБ призовават журналистите да не снимат в близък план лицата на хората, за да не пострада някой от това.

Докато хората се събират за настроението им се грижи ансамбъл "Българе".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!