Заличават негласувалите от изборните списъци, реши правната комисия

Гласувалите няма да се поощряват с томбола, а евентуално със "стимули"

Симона Костадинова Последна промяна на 19 април 2016 в 11:47 8481 25

Гласувалите на избори няма да бъдат поощрявани с участие в томбола, а ще може да получават стимули. Тези, които не са изпълнили "гражданския си дълг", ще се заличават от избирателните списъци.

Това реши правната комисия към парламента по време на третото си извънредно заседание, което започна днес сутринта и разглежда промените в Изборния кодекс, приети на първо четене в пленарна зала през март.

Изненадващо по време на заседанието от ПФ и ГЕРБ се отказаха от идеята си за стимулиране на гласувалите с томбола. Те подкрепиха предложение на депутатите от гражданската квота на РБ Мартин Димитров и Петър Славов в закона да се запише само, че на гласувалите "могат да се предоставят стимули".

Преди приемането на предложението Димитър Делчев от РБ коментира, че подобна томбола е "хазарт" и не вижда защо трябва да се прилага.

Комисията прие още Министерския съвет да решава в какъв вид и размер точно ще бъдат евентуалните стимули. 

Тези, които не са отишли да гласуват един път, ще бъдат заличавани от изборните списъци. Ако решат да гласуват на следващи избори, те ще трябва да подадат писмено заявление до 30 дни преди изборите. Ако пропуснат този срок, те ще могат да гласуват, ако подадат молба до кмета на общината, района или кметството.

Митхат Метин от ДПС подчерта, че дерегистрацията няма да има положителен ефект и ще доведе до трайно намаляване на хората в избирателните списъци. Той подчерта, че нотариалната заверка на пълномощното допълнително ще затрудни връщането на негласувалите в изборния процес.

Заличаването няма да важи за хора с трайни увреждания, за българи, които живеят извън страната, както и за над 70-годишни.

Освен това ако избирателят може да докаже, че има уважителна причина да не гласува, той няма да бъде заличаван от списъците. За такава причина ще се приема болест, учебна или служебна заетост, "инцидентно отсъствие от страната", както и "други непредвидени обстоятелства".

Още миналата година от ПФ внесоха законопроект, с който искаха да се налагат санкции на негалсувалите: за работещите глоба от 50 лв., а за социално слабите - спиране на помощите за 3 месеца. Самите те обаче се отказаха от тази своя идея миналата седмица и тя не беше подкрепена на днешното заседание на комисията.

Късно снощи в комисията приеха да няма да се оповестяват резултати от социологически проучвания по време на предизборна кампания. Самата кампания пък се намалява от 30 на 21 дни.

Вчера депутатите решиха още, че вече няма да има коалиции на местно ниво. Така ако две партии искат да участват заедно на местни избори в дадено населено място, ще трябва да се регистрират като национална коалиция и няма да могат да участват в друг формат за друго село или град. Ще могат да участват само заедно за всички населени места в страната.

Правната комисия реши още, че бюлетините няма да се броят машинно, а на ръка, както досега. Прието беше обаче увеличение на членовете на столичната общинска избирателна комисия да са 39, вместо досегашните 19. Малкият брой на членовете в комисията, които нямаха физическата възможност за по-бързо приемане на протоколите от секционните комисии, беше основната причина за хаоса в "Арена Армеец".

Миналата седмица пък беше прието гласуването на избори да стане задължителен "граждански дълг". В изборната бюлетина ще има квадратче "не гласувам за никого".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26

19.04 2016 в 20:16

Това е една голяма простотия. Сега могат да ме мотивират да гласѝивам с невалидна бюлетина, ей така, просто да се подѝижрая на тези кухи лейки.

19.04 2016 в 18:21

Пе****си, сър!

19.04 2016 в 18:11

Предлагам депутат, който е отсъствал един ден от работа без извинителна причина, да бъде автоматично изключван от парламента до следващите избори. Ако пак го изберат тогава, халал да му е.

Все пак трябва да има някаква реципрочност в задълженията на депутати и избиратели.

19.04 2016 в 16:58

Не може да ме санкционират за неизползвано право, при положение, че същите тези определящи наказанието НЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАДЪЖЕНИЕТО СИ ПО ЗАКОН ДА ДЕКЛАРИРАТ ПРИХОДИ И РАЗХОДИ, СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА САМИТЕ ГЛАСУВАЩИ ДЕПУТАТИ НЕДЕКЛАРИРАНИ И УКРИТИ ДОХОДИ.Няма реално наказани за неизпълнени задължения

19.04 2016 в 16:08

на конституционния съд. Кои са те че да заличават от списъците живи хора с право на глад. Евтина хитрост. за служебна победа на ГЕРБ и ДПС.

19.04 2016 в 14:14

Заличаване като не си гласувал няма как да се случи, никой няма право да отнема правото на гласуване.

19.04 2016 в 14:10

Да се чудиш как е възможно да се измислят толкова големи глупости. УЖАС.

19.04 2016 в 13:38

има неща за доизглаждане но като цяло посоката е вярна.

19.04 2016 в 13:27

Тези дето гласуват на всички избори много добре ги познаваме- пенсионери и слабообразования платен вот. Честито- вече те ще ни определят бъдещето! Колко хора могат да се скатаят от работа за да се занимават с нотариуси и пр. Така "средната класа" просто ще спре да гласува.
Не знам управляващите дали са:
а) Прекалено прости.
б) Наистина искат да ни заробят.
в) Пускат това като парлама и хората кото се вдигнат на протест да каже Бойко: "Ето виждате ли, вие не щете да махнем мъртвите души".
г) Трите едновременно.
Чудя се наистина!