Спешно разрешиха строежа на оградата по границата без обществена поръчка

Симона Костадинова 18 април 2016 в 14:05 3991 2

Строежът на оградата по границата да става без обявяване на обществена поръчка. Това прие на извънредното си заседание днес Правната комисия в парламента. 

Точката за промени в новоприетия закон за обществените поръчки беше внесена в последния момент по предложение на ГЕРБ и Патриотичния фронт. Според вносителите така оградата по границата ще бъде готова до края на тази година.

Предложението трябва да бъде разгледано от депутатите в пленарна зала на първо, а след това и на второ четене, за да влезе в сила.

Такъв текст имаше в стария закон за обществените поръчки, но в новия не беше записан. От БСП попитаха защо възможността за строеж на оградата без обществена поръчка не е била предвидена при приемането на новия закон за обществените поръчки. Председателят на комисията Данаил Кирилов коментира, че нормата не е била приложена защото тогава "са инкорпорирали четири европейски директиви".

Той обясни, че управляващите са се консултирали с Агенцията за обществените поръчки по темата, като те са заявили, че това не е в противоречие с Европейските изисквания. По думите му няма да има проблем и с прозрачността и контролирането на дейността, защото отговорите на въпросите по тази тема ще могат да се дават по време на парламентарния контрол. Той каза още, че сега ще се дадат повече пари за оградата, защото тя ще бъде "многоредова".

Социалистите се обявиха твърдо против предложението. Филип Попов заяви, че така няма да има кой да контролира на каква цена ще се строи оградата. По думите му "израждането беше с 10- 20 пъти по-евтино при предишния кабинет. След като вече оградата е готова на две трети, то защо се бърза толкова", коментира той.

Депутатът от гражданската квота на РБ Петър Славов пък отговори, че социалистите са против промените, защото вече няма фирми, свързани с БСП-Казанлък да строят защитното съоръжение. Той каза още, че именно построеното от фирма, свързана със социалистите, е паднало и е било некачествено.

Попов заяви, че не е важно какви пристрасти има фирмата, която строи оградата, а колко струва тя. 

"Съоръжението падна вследствие на вятър", коментира Християн Митев от ПФ.

Кирилов пък отговори, че работата на комисията не е да следи качеството на оградата.

Митхат Метин от ДПС заяви, че подкрепя предложението, защото "при положение, че сме външна граница на ЕС, е естествено да сме извън общата норма".

Днес има извънредно заседание на комисията, на което трябваше да се разгледа само една точка - тази за промените в Изборния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!