Властта не бърза за избори, никой не я питал за оставка

OFFNews 13 юни 2014 в 12:16 4275 6

Сергей Станишев и Пламен Орешарски

След гръмкия анонс за избори през юли, който направи във вторник лидерът на мандатоносителя БСП, днес настроенията в парламента и сред кабинета са коренно различни.

В кулоарите на Народното събрание председателят на левицата Сергей Станишев обясни, че останалите политически сили не бързат да ходят на избори.

След като по-рано тази седмица изборите изглеждаха неизбежни, днес лидерът на столетницата дори заговори с условност за предсрочния парламентарен вот:

"Ако има предсрочни избори сега, те трябва да се проведат от правителство, което не е политизирано."

Станишев посочи още, че дори ГЕРБ да бойкотират заседанията, "парламентът може да продължи да работи в следващите седмици достатъчно ефективно".

Министър-председателят Пламен Орешарски също не даде конкретен отговор на въпроса кога обмисля да подаде оставка.

Вместо това, подобно на лидера на ДПС Лютви Местан, премиерът също заговори за "хоризонти". Според премиера фактът, че днес мнозинството е отхвърлило вота на недоверие, показва, че правителството все още се ползва с подкрепа:

"От началото съм го казвал и днес ще го повторя, вотът доказа, че и към настоящия момент има такава подкрепа, друг е въпросът за хоризонтите на двете политически партии и двете парламентарни групи относно този мандат." Според Орешарски в парламентарна република, каквато е България, върховният орган е Народното събрание и именно от него зависи оставката на кабинета:

"Прекратяването на мандати в парламентарна република е парламентарен и политически въпрос, не е въпрос на изпълнителната власт, особено в тази конфигурация, в каквато сме сега, когато премиерът няма политическа партия и парламентарна група."

Министър-председателят обясни, че е говорил и с Местан, и със Станишев, а разговорите са били доказателство, че никой не спуска отгоре решенията на премиера. Той обаче отказа да каже какво искат лидерите от него.

По думите на Пламен Орешарски за оставка питат само медиите, но не и политическите партии.

"На вас не ви ли прави впечатление, че този въпрос задавате само вие, а не и политическите сили. Някои от тях дори твърдят, че трябва да се забави още този въпрос, за да не отидат изборите в август", каза премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови