Венко Сабрутев: Ротация е смяна на поста на премиера и вицепремиера, който е и външен министър

Според депутата от ПП шизофренията да се ходи с листчета по медиите са дали прякори на Делян Добрев от рода на "Фактурата"

OFFNews 19 февруари 2024 в 18:47 2183 5

Сабрутев

Снимка БГНЕС

Венко Сабрутев

Препъникамък е какво означава "ротация". Премиерът Николай Денков заяви, че ще подаде оставката на правителството в деня, в който сме уговорили, че ще започне ротация. Ротация означава двама души да разменят постовете си. Това е смяна на поста на министър-председателя и на вицепремиера, който също е и външен министър.

Това коментира депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев пред бТВ.

По думите му не е записано, че Денков ще бъде министър на образованието.

"Ще има ротация. Право на ГЕРБ е да не гласуват оставката на кабинета "Денков". Ако те решат по този начин да се управлява България, те целенасочено водят към политически хаос", допълни Сабрутев.

А повод за думите му е заплахата на Бойко Борисов, че партията му може и да не гласува оставката на кабинета и че ротацията е под въпрос.

Според Сабрутев премиерът и вицепремиерът Мария Габриел са работили добре в тандем за частичното приемане на България в Шенген.

"Има декларация, която е изчетена съвместно. Тя е водещата във взаимоотношенията. Имаме публична уговорка. Логиката е да продължи това, което до момента е работело. Целта е българите да пътуват без граници. Ако искаме това да се постигне, Денков трябва да е външен министър, той отъпка пътеката", посочи депутатът по повод неразборията в некоалицията за бъдещ шеф на МВнР.

Сабрутев коментира още, че Делян Пеевски иска да стане известен.

"Ние имаме академик Денков, доказан в света учен. Имаме министър-председател, който е приет от топ световните лидери. От другата страна имаме Делян Пеевски - световно известен с "Магнитски" в САЩ и Великобритания. Искам да помоля – не ни карайте да се обясняваме за Делян Пеевски. Пълни глупости са, че води наши депутати. Каква ни е работата в кабинета на Пеевски? Имаме ясни отношения с ГЕРБ – наше правителство, подкрепено от тях. Това, че те се опитват да вкарат Пеевски през задната врата в управлението – трябва ясно да се каже. ГЕРБ и ДПС са естествени партньори", бе безкомпромисен депутатът от ПП-ДБ.

По думите му на България й е необходима съдебна реформа и през промените в Конституцията са направени необходимите стъпки по въпроса.

"В предишните парламенти махнахме спецправосъдието. Преди да махнем този рекет българският бизнес можеше да се събуди утре, а собствеността му да е друга. Всеки гражданин можеше да се събуди в собствения си дом и да се окаже, че той вече не е негов. Използвахме ДПС, за да направим съдебна реформа. Предстоят още много неща", каза още Сабрутев.

По повод обвиненията на Делян Добрев от ГЕРБ, който обяви, че правителството на Кирил Петков е купило петрол за 6 млрд. долара от режима на Путин, Сабрутев изтъкна следното:

"Нека да припомним липсата на платени данъци в продължение на 12 г. при управлението на ГЕРБ от "Лукойл". Нека да припомним отдаденото нефтено пристанище на цената на три наема в мол. Нека да припомним, че лидерът на тяхната партия играеше карти с директора на "Лукойл". Нека да припомним "Турски поток", за да тече руски газ, за да може да България да пълни руската хазна. Това беше тяхна инициатива. Кученца си подаряваха с Путин. Тази шизофрения да се върви с някакви листчета в публичното пространство са му дали прякори от типа на "Фактурата"."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1695

5

Mladen Nikoloff

20.02 2024 в 06:46

Значи ГЕРБ спечелиха изборите последните 2 пъти. Въпреки това върнаха първия мандат, за да може от ППДБ да се похвалят, че с техния мандат ще се управлява. ГЕРБ после направиха компромис след изтеклите записи. След това - въпреки, че спечелиха изборите - им дадоха всички министерства без едно. И в момента този анонимник Венко Сабрутев нарича Делян Добрев шизофреник, защото Делян Добрев посмял да покаже какво е написано на сайта на ...правителството на ППДБ.

Не може да не се усети почерка на школата на Демократите в кадрите на ПП-ДБ. Единственото, което надхвърля безкрайната жажда за власт на всяка цена е безкрайната наглост.

135

4

Far Rider

19.02 2024 в 20:25

Отвратително е да лъжеш пред медиите. Особено когато има официален документ! Но, "Продължаваме ПОДМЯНАТА" все така работят.

905

3

Kahles

19.02 2024 в 20:13

Пред БТВ тоя противен лъжец с комсомолска осанка излъга нагло, че никъде не било записано, че Денков трябва да стане не друго, а точно образователен министър след ротацията. А в Програмата за управление, публикувана на сайта на МС, пише следното:

"През вторите девет месеца отговорността за правителството ще поеме г-жа Мария Габриел – номинация на ГЕРБ-СДС, която към момента е вицепремиер и министър на външните работи. След размяната акад. Николай Денков ще бъде заместник министърпредседател и министър на образованието и науката."

https://gov.bg/files/common/2023-07-26_Programa_za_upravlenie-odobrena-ot-SR-i-prieta-ot-MS-final_1.pdf


905

2

Kahles

19.02 2024 в 20:09

Впрочем, вече е ясно всичко! Отрочетата на червената номенклатура искат отново да връчат цялата власт в ръцете на "техния" русоподложен пРеZидент, за да обслужат кремълските си господари, които ги създадоха. След като вече купуването на руски газ чрез руски посредници и защитата на дерогацията за руски петрол стана невъзможна, те ликвидират настоящото що-годе проевропейско и прозападно правителство. Така им се заповядва от Кремъл.

905

1

Kahles

19.02 2024 в 19:46

Абе, лигльо, има си управленска програма на това НЕкоалиционно правителство! И там изрично е записано, че след ротацията Мария Габриел става министър-председател, а Денков става вицепремиер и министър на образованието и науката! Точка! Да сте мислили, като сте се договаряли! На практика Денков е ЕДИНСТВЕНИЯТ от ПП/ДБ, който НЕ МОЖЕ да стане външен министър! Пише го в официален документ, публикуван и все още стоящ на сайта на правителството! Ако това ще се предоговаря, значи трябва да се предоговаря всичко. А след като всичко ще се предоговаря, то ротацията би могла и да е тотална - за ПП/ДБ само външният министър, а всички останали плюс премиерският пост - за ГЕРБ/СДС. Навит ли си, комсомолецо противен?
 
X

Да помогнем на украинските деца!