Велизар Шаламанов: Има риск от терористични актове в България

Offnews 25 септември 2014 в 08:38 5010 5

Велизар Шаламанов
Велизар Шаламанов

Рискът от нови терористични актове на територията на България съществува. Това коментира пред bTV военният министър Велизар Шаламанов. По думите му за степента на риска трябва да се произнесат ДАНС и МВР, но атентатът в Бургас е показателен за това, че страната ни не е застрахована от подобни актове и в бъдеще.

Шаламанов е категоричен, че България не е част от т.нар. коалиция на желаещите, във войната срещу Ислямска държава в Ирак. „България не участва в тази коалиция. Такива разговори не е имало, на такива разговори България не е канена, ниго България е инициирала“, категоричен е министърът.

Той поясни, че операцията в Ирак в момента се извършва от бойна авиация с нанасяне на високоточни удари. „Нашата авиация няма капацитет за нанасяне на високоточни удари“, обясни министърът и добави, че единственият принос на държавата към международните усилия в борбата срещу Ислямска държава е доставката на „минимално количество боеприпаси“ и леко въоръжение. 

Шаламанов обясни, че ако постъпи искане за включване на България в евентуална по-мащабна военна операция, това трябва да бъде обсъдено от правителството, а решението да бъде взето от Народното събрание. „Никой в служебното правителство не би взел подобно решение, което да е в разрез с Конституцията на България“, обясни Шаламанов.

Военният министър каза още, че се очаква засилване на бежанската вълна от Турция, която в момента е поставена под „сериозно напрежение“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови