Quantcast

Велизар Шаламанов: Има риск от терористични актове в България

Offnews Последна промяна на 25 септември 2014 в 08:38 4384 5

Велизар Шаламанов
Велизар Шаламанов

Рискът от нови терористични актове на територията на България съществува. Това коментира пред bTV военният министър Велизар Шаламанов. По думите му за степента на риска трябва да се произнесат ДАНС и МВР, но атентатът в Бургас е показателен за това, че страната ни не е застрахована от подобни актове и в бъдеще.

Шаламанов е категоричен, че България не е част от т.нар. коалиция на желаещите, във войната срещу Ислямска държава в Ирак. „България не участва в тази коалиция. Такива разговори не е имало, на такива разговори България не е канена, ниго България е инициирала“, категоричен е министърът.

Той поясни, че операцията в Ирак в момента се извършва от бойна авиация с нанасяне на високоточни удари. „Нашата авиация няма капацитет за нанасяне на високоточни удари“, обясни министърът и добави, че единственият принос на държавата към международните усилия в борбата срещу Ислямска държава е доставката на „минимално количество боеприпаси“ и леко въоръжение. 

Шаламанов обясни, че ако постъпи искане за включване на България в евентуална по-мащабна военна операция, това трябва да бъде обсъдено от правителството, а решението да бъде взето от Народното събрание. „Никой в служебното правителство не би взел подобно решение, което да е в разрез с Конституцията на България“, обясни Шаламанов.

Военният министър каза още, че се очаква засилване на бежанската вълна от Турция, която в момента е поставена под „сериозно напрежение“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.09 2014 в 09:34

"Шаламанов е категоричен, че България не е част от т.нар. коалиция на желаещите, във войната срещу Ислямска държава в Ирак. „България не участва в тази коалиция. Такива разговори не е имало, на такива разговори България не е канена, ниго България е инициирала“, категоричен е министърът." -- а Президентът какви ги разправя?

25.09 2014 в 13:46

А да го обесим на рожденния ден на Путин,добре ли е за шареното папагалче?Или не е достатъчно строго?

25.09 2014 в 10:09

Единственият риск е тази отрепка да отърве затворът.

25.09 2014 в 09:41

Вие продължавайте да давате без пари и незаконно части от българската територия на руснаци, ЦРУ и други подобни и се крийте по Бояна! Овцете да мрат.

25.09 2014 в 09:02

Страната ни не е застрахована от нищо. Като се замислиш ние нямаме държава, а мафиотско олигархична структура, в която обикновения гражданин, а както видяхме и последните месеци и неудобните на силните на деня "едри бизнесмени" могат да бъдат натирени в миша дупка за нула време.
Нашите служби не се занимават с определените и вменените им от закона дейности, а изпълняват основно частни поръчки.
Атентата в Бургас беше аматьорско изпълнение, но дори и това нашите така наречени служби не успяха да осуетят.
С две думи ако БГ гражданите се надяват "държавата" да им даде някаква сигурност, то те са в голяма заблуда.