САЩ нанесе нова серия удари срещу джихадистите

Offnews 25 септември 2014 в 07:21 7567 25

САЩ нанесе нова серия удари срещу джихадистите
По оценки на ООН над 13 000 чуждестранни екстремисти от 80 държави се сражават на страната на „Ислямска държава” и „Фронт ал Нусра”.

САЩ и арабски партньори нанесоха нови удари срещу екстремистите от "Ислямска държава" в Сирия.

Сред целите на въздушните удари са петролните кладенци, които позволяват на "Ислямска държава" да се финансира. Франс прес съобщава, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са участвали в атаките.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън ще поиска от парламента разрешение за участие на страната във военната операция срещу джихадистите.

„За Великобритания ще бъде правилна стъпка да премине към новата фаза на действията. Затова в петък ще призова британския парламент да разреши участието на Обединеното кралство в международните военни удари срещу „Ислямска държава” в Ирак”, каза той на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

САЩ са поискали помощ за борба с джихадистите и от Канада. „Буквално преди дни САЩ ни помолиха да внесем допълнителен принос в борбата с „Ислямска държава”. Ние не изключваме това да стане, но трябва да го обсъдим в правителството, преди постигането на окончателно решение. Ние искаме това да е успешно начинание и помощта ни да е полезна”, каза канадският премиер Стивън Харпър. Той обясни, че става дума за предоставянето на директна военна помощ.

Съветът за сигурност на ООН прие задължаваща резолюция за намаляване притока на чуждестранни джихадисти в Ирак и Сирия. По оценки на организацията над 13 000 чуждестранни екстремисти от 80 държави се сражават на страната на „Ислямска държава” и „Фронт ал Нусра”.

Съветът за сигурност на ООН препоръча на държавните в световната организация да събират и анализират данни за пътуванията на заподозрени в тероризъм, без да нарушават международното право. В приетия документ Съветът осъжда насилствения екстремизъм и настоява „всички чуждестранни бойци-терористи да сложат оръжие, да прекратят терористичните актове и участието си във въоръжени конфликти”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!