Управляващите ограничават машинното гласуване, забавят електронното и махат номерата на партиите

Симона Костадинова 16 ноември 2018 в 15:26 7426 1

Няколко месеца преди евровота управляващите предлагат промени в Изборния кодекс. Измененията са внесени от депутати от ГЕРБ и от "Обединените патриоти" днес в деловодството на Народното събрание.

С тях се ограничава машинното гласуване и се отлага въвеждането на електронното такова. Според действащия закон машинно гласуване трябваше да има във всички секции след президентските избори през 2016 година. Такова обаче нямаше и законът беше нарушен няколко пъти. Централната избирателна комисия (ЦИК) дори беше осъдена да въведе машини във всяка секция, но това така и не се случи. Малко преди предсрочните парламентарни избори от комисията обявиха поръчка за изпълнител. На нея се яви само една фирма, която обаче от ЦИК дисквалифицираха и машините отново не бяха във всяка секция.

За да няма поредно нарушение на закона за предстоящите догодина избори, с поправките се предвижда ЦИК да решава в колко секции да има машинно гласуване, но те трябва да са не по-малко от 1000. За сравнение, общият брой на секциите е около 12 500. Устройства ще има само в секции с повече от 300 избиратели. В предложението е записано, че машинното гласуване се "въвежда поетапно", но не и дали някога ще го има във всички секции.

Решението къде и колко да има машини ще трябва да се взима най-късно до 10 дни след обявяването на датата на изборите.
Законопроектът предвижда още за изработването на машини вече да не се правят отделни поръчки преди всеки вид избори. Сега вече за това ще отговаря "Информационно обслужване" АД, която по необходимост може да използва и подизпълнител.
Според действащия Изборен кодекс на предстоящите евроизбори трябваше да има и електронно гласуване, но то се отлага за неопределено време, а поправките в закона са написани така, че може то никога да не бъде въведено. В сегашния закон е записано, че:

"В случай че експериментално дистанционно електронно гласуване е проведено успешно - при гарантиране тайната на вота, сигурността на системата и осигурен граждански контрол върху изборния процес, и не са установени съществени нарушения при провеждането му, на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2019 г. избирателите може да гласуват дистанционно електронно, като резултатите от гласуването се вземат предвид при определяне на резултатите".

Управляващите отлагат въвеждането на електронното гласуване, като премахват от този текст думите "на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2019 г.".

Според закона експериментално електронно гласуване трябваше да има след 1 януари 2018 година, но такова не беше проведено на частичните местни избори, които се провеждат периодично в различни населени места. Така на практика беше нарушен законът. Сега обаче управляващите решиха проблема, като махнаха от кодекса датата.

Освен това с проекта се премахват номерата пред партиите, коалициите и инициативните комитети в интегралната бюлетина. Идеята е така да се избегне феноменът "15/15" - когато избиратели погрешка гласуват с преференция за кандидата от листата, чийто номер съвпада с този на партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови