Управляващите намаляват субсидиите на партиите с до 10%, но с отвращение

Нели Чолашка 30 ноември 2013 в 15:46 3957 8

Сергей Станишев, Лютви Местан и Пламен Орешарски.
Сергей Станишев, Лютви Местан и Пламен Орешарски.

 

Субсидията няма да бъде намалена не точно с 10, а с до 10%, стана ясно от пресконференцията на лидерите на БСП и ДПС за резултатите от семинара на властта на "Боровец".

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че е против премахването или намаляването на субсидиите на партиите, защото преди да има субсидии те са били финансирани от сенчестия бизнес.

И Сергей Станишев , и Лютви Местан се изказаха много категорично срещу намаляването на държавните пари за партиите и стана ясно, че тези до 10% са голям компромис от тяхна страна.

В момента всички парти, които са получили над 1% на последните парламентарни избори получават по 12 лв. на глас. Това намаление с до 10% е намаление с около 1 лв. на глас, а общо на бюджета ще бъдат спестени 4.2 млн. лв.

Георги Кадиев от БСП предложи между първо и второ четене на Бюджет 2014 г. намаление наполовина на субсидията за един глас - от 12 на 6 лв., плюс бонус за всички парламентарни партии по 45 хил. лв. на мандат в парламента.

"Атака" пък предложи партиите да не се субсидират от следващата година. И двете предложения не бяха приети от бюджетната парламентарна комисия.

"Кампанията срещу партиите е опасна за българската демокрация. Няма демокрация, която да се реализира без партии, всичко останало е задкулисие.

Преди години нямаше никакъв регламент за субсидирането на партиите и те бяха принудине да просят пари от бизнесмените, защото и най-голямата партия не може да се издържа от членски внос", обяви в защита на субсидиите Станишев.

Той каза още, че с това намаление до 10% общо намалението на парите за партиите ще е с 25% за последните 4 години.

"Субсидиите бяха въведени като алтернатива на обръчите от фирми", изказа се в същия дух лидерът на ДПС Лютви Местан.

С колко точно ще бъдат намалени субсидиите на партиите ще стане ясно във вторник, когато в пленарна зала ще бъде обсъждан и гласуван Бюджет 2014 г. на втгоро четене. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови