Протестна мрежа: Спазвайте благоприличие – лишете се от комфорта на партийните субсидии

OFFNews 01 декември 2013 в 14:56 3466 6

Протестна мрежа: (от ляво на дясно) Иван Димитров, Лъчезар Косев, Асен Генов, Жюстин Томс, Ясен Атанасов, Ивайло Захариев, Теодор Михайлов
Протестна мрежа: (от ляво на дясно) Иван Димитров, Лъчезар Косев, Асен Генов, Жюстин Томс, Ясен Атанасов, Ивайло Захариев, Теодор Михайлов

 

Движението "Протестна мрежа" излезе с декларация по повод решението на управляващите да намалят партийните субсидии с 10 %. 

"Арогантно и безочливо тези, които твърдят, че нашият 170 дни протест ги коригира – не желаят да се вслушат в очакванията на обществото. Оставят неприлично високата субсидия. България е световен шампион единствено по този показател – колко пари получават партиите от данъците ни", се казва в декларацията.

От "Протестна мрежа изчисляват", че за четири години от бюджета ще бъдат похарчени над 150 милиона лева за субсидии. "Неясно, непрозрачно и разпилени от партийните вождове и кликите им за воаяжи – каквото е поведението на патерицата на властта „Атака“.

"Субсидията за партиите беше рязко увеличена в мандата на тройната коалиция и последователно днес БСП и ДПС отказват да изпълнят дадени пред обществото обещания за значителното й намаляване. ГЕРБ гузно мълчат. Парите на партиите предизвикват желязно съгласие сред политическия елит.

Подкрепата на държавата е необходима за развитие на политическия живот, но нейните размери днес са неприемливо високи. Партиите в България получават седем пъти по-висока субсидия на гласоподавател в сравнение с Германия.

На фона на социалното положение на избирателите, намираме охолството на държавната субсидия на партиите за крайно неуместна.

Настояваме субсидиите да се намалят поне наполовина – то 12 лв. на 6 лв. за един глас на година и да се въведат ясни критерии за какво могат се изразходват тези средста. Партиите трябва да се лишат от комфорта си и да покажат минимална солидарност с материалното състояние на българите. Трябва да гарантират висока отчетност на този ресурс.

Протестираме срещу арогантността на управлението – състоящо се от страхливо бягство през задните изходи и безразличие към обществените очаквания. Искането за почтеност в политическия живот предизвиква само изкривените ви от цинизъм усмивки.

Затова – оставка, предсрочни избори и операция „Чисти ръце“, се казва още в декларацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови