Управляващите готвят рокади в Сметната палата

OFFNews 08 декември 2014 в 22:42 3589 2

Управляващите вече са подготвили нов закон за Сметната палата, с който ще прокарват промени в ръководството на институцията. Очаква се още след Нова година да бъде сменен председателят на Сметната палата Лидия Руменова, пише „Сега“.

Проектозаконът, който е подписан от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт и вече е внесен в деловодството на парламента, има за цел да възстанови модела на одитната институция, който беше установен с приемането на закона от 2010 г.

Проектозаконът предвижда нова процедура за избор на председател, като в едномесечен срок след приемането на закона Народното събрание трябва да одобри нов председател, а до 3 месеца – зам.-председатели на Сметната палата.

С тази промяна ще стане възможно да се смени ръководството на Съдебната палата, което иначе има 7-годишен мандат.
През 2010 г. ГЕРБ прие нов закон за Сметната палата, който смени приетия от тройната коалиция закон. През 2013 г. пък БСП и ДПС приеха нов закон, който отменя този на ГЕРБ.

През април 2013 г. управляващите партии смениха шефа на Сметната палата, като на мястото на проф. Валери Димитров беше назначена Лидия Руменова – съветник на бившия премиер Сергей Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков