Украинският посланик: Има доставки на въоръжение от запасите на българската армия

„Напускам България така, сякаш е моята родна страна”, заяви Виталий Москаленко, чийто мандат изтича на 1 март

OFFNews 19 февруари 2023 в 18:51 6465 2

Виталий Москаленко

Снимка БГНЕС/Цветомир Петров

Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България

„След като в българския парламент беше гласувано решение за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна, бяха осъществени съответните доставки от запасите на Българската армия, а не само бронежилетки и каски”.

Това каза по Нова телевизия украинският посланик Виталий Москаленко, чийто мандат изтича на 1 март.

„Не съм си мислил, че мисията ми в България ще приключи по този начин. Кой си мислеше, че ще започне война? Макар че руско-украинската война, която тече в момента, беше започнала още през 2014 г. С нахлуването на руснаците в Крим, с престъпната анексия на Крим, както и с нахлуването на руските войски в Източна Украйна”, каза посланикът.

„За да живеем, за да съществуваме, трябва да се борим и да се спасяваме. Единственият начин да се осигури мир в Украйна, в Европа и по света е да се освободят всички окупирани територии на Украйна и да се възстанови суверенитетът на Украйна в нейните международно признати граници”, категоричен е Москаленко.

Връщането на суверенитета на Украйна посланикът си представя с изтласкването на руските войски зад пределите на границите на страната си. „Включително и в Крим, и в Донецка и Луганска област. Естествено, с оръжие. Иначе с кого да преговаряме? С Путин? Това е невъзможно, защото той иска да преговаря при неговите условия и предварително от Украйна да бъдат признати окупираните територии, които той смята за свои”, разясни дипломатът.

Коментар от посланика дойде и за думите на българския президент Румен Радев, според когото няма военно решение на конфликта и трябва диалог.

От началото на войната бяха освободени почти 50% от завзетите територии. Изключително с военни средства, поради героизма и изкуството на украинските воини и всички помагащи доброволци. Диалога ще го потърсим при всички положения - след едно задължително условие - когато всички руски войски бъдат извадени от украинските територии, включително Крим и редица региони на Донбас - Донецка и Луганска област, е мнението му.

Москаленко направи коментар и по публикацията на „Ди Велт” „България - страната, която тайно спаси Украйна”. На въпрос дали би формулирал ситуацията по този начин, посланикът каза: „Абсолютно!”. Според него това е пример, че България заема страната на Украйна, включително и с предоставянето на конкретна помощ.

На въпрос продължава ли въоръжаването на Украйна с българско оръжие през трети страни, посланикът отговори: „Очевидно. Аз смятам, че на този въпрос мога да отговоря по-скоро в положителен смисъл, отколкото обратното”.

Москаленко напуска България на 1 март. През мандата си казва, че е направил всичко възможно, за да бъде полезен. За новия посланик на Украйна в страната ни Олеся Илащук, той обясни: „Аз не я познавам нито лично, нито задочно”.

Той подчерта, че на негово място у нас идва „човек, който има огромно желание и възможности” да продължи дейността, която са провеждали и започнали с началото на войната. „Вярно е, че не е дипломат от кариерата. Има обаче статистика, според която резултатността на хора, които не са били близки до дипломацията, е значително по-висока, в сравнение с професионалните дипломати”, смята посланикът.

На въпрос какъв сигнал към България е това, че следващият украински посланик е човек, който не е дипломат от кариерата и има информация, че по образование е сексолог, Москаленко заяви: „Не е доказано и не е известно дали тя е сексолог. Иначе по образование е историк. Щом една персона е назначена и одобрена и от правителството, и от ръководството на МВнР, както и от българското правителство, значи човекът е напълно достоен и двете страни очакват от него резултатна работа”.

След като приключи мисията му в България, Москаленко се прибира в Киев с намерението да стане част от териториалната отбрана на града.

Аз ще се опитам да се запиша в нея. Вече правих такива опити, но честно да ви кажа - не особено успешни. Това не означава, че искам да стана военен. Просто, като гражданин, смятам за свой дълг поне да направя такъв опит да бъда полезен на бойното поле, заявява дипломатът.

В България Виталий Москаленко оставя своята дъщеря и внучето си. Обещава да се връща у нас, колкото е възможно по-често. „Напускам България така, сякаш е моята родна страна”, сподели той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

2

НЕМА ТАКЪФ

20.02 2023 в 09:40

Най - сетне , нещо добро и позитивно за българия , напук на путъо-филистиците !

2073

1

Johnny B Goode

19.02 2023 в 22:56

Този отдолу, знаем какъв си. Няма нужда да повтаряш.