Радев призова от Мюнхен войната в Европа да не се приема за нормално явление

OFFNews 17 февруари 2023 в 18:54 5195 12

Радев

Снимка БГНЕС

Румен Радев

Голямото предизвикателство пред международната общност е да не позволим да приемем войната в Европа за нормално явление. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди участието си в Мюнхенската конференцията по въпросите на сигурността.

Той подчерта, че дълбоките противоречия между Русия и Украйна трудно ще се разрешат чрез война. Още по-малко тази война може да доведе до устойчив мир.

"За съжаление, гласовете и от двете страни за победа без оглед на жертвите, разрушенията и тяхната цена, заглушават все повече призивите за мир", посочи Радев.

Затова, по думите му, е изключително важно международната общност най-сетне да се фокусира върху търсенето на начини военните действия да се прекратят и да се възобнови диалогът, така че войната да намери своето разрешение основно чрез политически средства.

Президентът напомни, че през годините Мюнхенската конференция по сигурността се е утвърдила като водеща платформа за дебатиране на проблемите в глобалната среда на сигурност. Показателно е и че в разгара на войната в Украйна Мюнхенската конференция напомня на участниците за своето мото – "Изграждане на мир чрез диалог", което според Радев трябва да е пътят, по който трябва да се стремят да поемат и Украйна, и Русия, както и Европа и светът. Още повече, че тази война руши световната архитектура за сигурност, вече се е превърнала в глобален икономически сблъсък и е навлязла във фазата на война на изтощение не само за двете воюващи страни.

"Всеки ден от тази война е заплаха за световния мир, а нейните вторични ефекти превръщат в заложник икономическите и социалните системи на всички европейски държави", изтъкна още Румен Радев.

И напомни, че на предстоящия международен форум ще бъдат засегнати теми, като състоянието на демокрацията и спазването на човешките права.

"Нека не забравяме, че все още и в Европа имаме проблем с човешките права и видим в какво състояние са правата на македонските българи в нашата югозападна съседка", призова президентът.

Сред акцентите на Мюнхенската конференция ще бъде и процесът по раждането на геополитическа Европа, в който България има своята активна позиция с политиките си в сферата на енергетиката, икономиката и сигурността.

"Идеите и проектите, които водят до реална диверсификация и сигурност на доставките на енергийни ресурси не само за нашата страна, но и за нашите партньори и съюзници, са част от този процес", подчерта Румен Радев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1973

12

autogentile

18.02 2023 в 19:09

Тоя друса ли нещо… какво му става..!? Плещи глупост след глупост и позори страната ни! Импйичмънт ще го отрезви

4638

11

Того

18.02 2023 в 13:36

Този мръсник е срам за България.

1000

10

PaulPierce

18.02 2023 в 10:18

Да отиде в Москва и да призове Путин и Пригожин за мир :)

2070

9

НЕМА ТАКЪФ

18.02 2023 в 09:27

Всяка освободителна война е за предпочитане от робство ! Нормално е ! Мунчо е в деменция ! Нима и нашата освободителна война с/у Турско робство е ненормална ?

3650

8

ImBlack

18.02 2023 в 09:25

Гнусната кремълска зеленочорапна изтривалка се опитва да постави наравно изнасилената и насилника.
Той насилникът рецидивист като свършел, щял да я остави намира.
Отвращава ме!

1000

7

Минал Заминал

17.02 2023 в 23:55

Зелен чорапе, същите думи мож ли ги повтори на кремълското си началство ? Или демокрацията е само за европата ?

924

6

Diogen

17.02 2023 в 23:18

Ако руският плъх Радев си внушава, че някой го взима на срозно, лъже се. За никого не е тайна, че той е най-серизният путлерист в Източна Европа. Задмина дори Орбан, който си затрая заради евромилионите. Освен, че е надъхан рашист, Радев е и най-простият държавен глава, с който се сдобивала България някога. Бай Тош бе простак, но хитрец, а Радев е обикновен зелен тапир!

345

5

Джендо Джедев

17.02 2023 в 22:18

""За съжаление, гласовете и от двете страни за победа без оглед на жертвите, разрушенията и тяхната цена, заглушават все повече призивите за мир", посочи Радев."

За дните победата означава защита на правото им да съществуват. За другите - начесване на крастата на един побъркан диктатор. Много ясно, че първите ще се борят за победа с цената на всичко - просто няма какво да губят. Да ги питаш вторите защо ги дават тия жертви ами не обърнат дулата към Червения площад...

1915

4

Читателка

17.02 2023 в 22:11

Бога ми, не вярвах, че чорапа ще изпадне до такова дъно.. С какво го притисна путлера, много ми е странно..а го имаха за свята вода ненапита...

2073

3

Johnny B Goode

17.02 2023 в 19:44

АнтиЗ, Банкянският толуп може да е рядко прост, но поне е street-smart и винаги усеща откъде духа вятъра.
Докато този освен че е тъп, е и рядко упорит в тъпотията си. Това трябва да е следствие от военното "образование".
 
X

Да помогнем на украинските деца!