Три пъти без кворум. Извънредното заседание в НС се провали (обновена)

Кристина Минчева 21 май 2024 в 20:47 2928 0

Снимка Кристина Минчева/ OFFNews

Фалстарт на второто извънредно заседание на парламента днес. То бе свикано по искане на ГЕРБ-СДС и ДПС, за да бъдат изслушани зам.-министърът на енергетиката и председателят на КЕВР Иван Иванов заради повишаването на цените на тока.

Мотивите на Теменужка Петкова и Тома Биков за свикване на второ заседание в рамките на деня бяха, че е имало много бурни дебати по тази тема и искат да се спре със спекулациите и българските граждани да са уведомени за това, което се случва.

От ПП-ДБ също поискаха изслушване по темата и обявиха, че събират подписи за ново заседание на парламента. Преди тях обаче, още на 17 май, БСП също настояваха да бъде изслушан министърът на енергетиката и председателят на КЕВР, но шефът на Народното събрание Росица Кирова отказа да включи точката в дневния ред на заседанието, по  време на което, в продължение на часове, депутатите дебатираха вече взетото решение от НОИ за увеличението на пенсиите от 1 юли с 11%. 

Въпреки доводите на Кирова, че заседание за изслушването на енергийния министър и председателя на КЕВР ще се свика само ако има опасност от промени по отношение на цената на енергията преди края на предизборната кампания, тя насрочи такова за 19:30 ч. по искане на парламентарната ѝ група ГЕРБ-СДС и ПГ на ДПС. 

Заседанието трябваше да започне в 19:30 ч., но при регистрация кворум не се събра. Тогава председателят на НС обяви половин час почивка с надеждата повече депутати да се явят в залата след нея. При втория опит цели 117 народни представители проявиха желание да изслушат зам.-министъра и председателя на КЕВР, което пак не е достатъчно за начало на заседанието. Така бе обявена още една почивка от 15 мин. След нея обаче кворум отново не се събра.

Регистрирани бяха 66 депутати от ГЕРБ-СДС (по списък - 69), нито един от ПП-ДБ (коалицията се състои от 63-ма народни представители), от ДПС 31 от 36 депутати присъстваха в зала, от "Възраждане" - 0 от 34, БСП - 13 от 23, ИТН - 6 от 11 и двама от четиримата независими депутати.

Днес стана ясно, че министър Малинов не е в България и няма как да присъства в залата. Така във вторник вечерта, в средата на предизборна кампания, народните представители не изслушаха зам.-министъра на енергетиката и председателя на КЕВР Иван Иванов.

Спекулациите с драстичното увеличаване на цените на тока започнаха от брифинг в Министерството на енергетиката на 16 май, по време на който министър Малинов заяви, че с по-малко от 30% ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли и правителството търси начин как да компенсира дефицита във Фонда за енергийна сигурност, за да не се стигне до драстично по-висока цена за домакинствата.

По думите му това ще се случи преди Комисията за енергийно и водно регулиране да се произнесе за новите цени на електрическата енергия. Към днешна дата дефицитът във Фонда възлиза на 432 млн. лева.

Междувременно стана ясно, че АЕЦ "Козлодуй" е подал заявление пред Комисията регулатор за увеличение на тарифите за бита - и то значително.

"Във връзка с това енергийното министерство е провело разговори с ръководството на централата. Уговорено е да се направи допълнителен анализ, да се оптимизират параметрите и да има последващо заявление с оптимизирани цени, така че да не се стига до увеличаване на цената. Такъв ангажимент е поет от ръководството на АЕЦ. Това няма да доведе до намаляване на безопасността на централата", уверява още Малинов.

Той обяснява още, че е обсъдена възможността на правителството да компенсира натрупания в предходен период дефицит във Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

"Този дефицит до края на регулаторния период ще достигне над 530 млн. лева. Правителството ще вземе съответните мерки, за да компенсира този дефицит и това да не се отрази върху цената на битовите потребители на електроенергия", казва служебният министър.

На 19 май, в ефира на bTV Владимир Малинов увери, че съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма да има и е осигурен финансов ресурс от държавния бюджет за покриване на задълженията на Фонд сигурност на електроенергийната система.

Той има уверението на АЕЦ "Козлодуй", че в понеделник в предстоящата седмица ще подадат ново заявление с по-нисък процент на увеличение на цената в микса на регулирания пазар.

"Всеки по-голяма дял в цената за битовите клиенти би трябвало да заемат и възобновяемите източници. Увеличението на цената може да бъде минимално в рамките на инфлационните процесите в последната една година", посочи Малинов.

Кристина Минчева

Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови