Съдът пусна под домашен арест Ивет Стайкова, която уби баба си Виолета Донева

Даниела Добрева 03 юни 2024 в 13:24 3677 1

Ивет Стайкова отново заяви, че съжалява за убийството на баба си - актрисата Виолета Донева.

Снимка БТА

Подсъдимата за убийството на Виолета Донева - внучката й Ивет Стайкова, на път за съдебната зала.

Софийският градски съд наложи домашен арест с електронна гривна на Ивет Стайкова, подсъдима за убийството на баба си актрисата Виолета Донева. Промяната на мярката не е окончателна и подлежи на обжалване пред горната инстанция, което прокуратурата се закани да направи.

Трагедията се разигра през октомври 2022 г. в дома на актрисата. Бившата съпруга на режисьора Людмил Стайков бе открита седмица по-късно след сигнал и след като полицията разби вратата на апартамента. За престъплението веднага бе заподозряна внучката й Ивет, която има проблем с наркотиците.

Разследването установи, че убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Стайкова влезе в ареста, като процесът срещу нея започна през юли 2023 г.

Според обвинителния акт до 18 октомври 2022 г. Ивет живеела с приятеля си. Употребявала марихуана и други наркотици и проявявала агресия както към него, така и към майка му. Поради това момчето разговаряло с Виолета Донева и след това я завело при нея. Възрастната жена не одобрявала употребата на наркотици и поведението на своята внучка, което станало причина за натрупване на омраза у Ивет.

Ивет Стайкова призна в съда, че е смесвала по 5-6 вида наркотици и всичко в съзнанието й е обвито в "черна мъгла". По думите й заради дрогата тя е получила психични проблеми. За първи път била задържана на 15 години. Когато отишла да живее при баба си Виолета Донева, спряла за кратко и после пак продължила с наркотиците.

"Толкова съжалявам за случилото се, искам да я върна, никога няма да си простя", каза тогава Ивет пред съда. 

Заради доброто й поведение и защото е престояла твърде дълго в ареста, защитата поиска мярката й да бъде изменена в домашен арест, което днес съдът разреши. 

Делото ще продължи на 3 септември. До момента са разпитани всички свидетели и експерти. На следващото заседание ще бъдат разпитани поемните лица, които са били по време на огледа на местопроизшествието. Като защитата изиска и веществени доказателства - дрехите и обувките на Стайкова от деня на инцидента.

"Безкрайно обичам баба си и безкрайно ми липсва. Тя беше един много добър човек. Съжалявам", повтори днес Ивет Стайкова пред съда.

Тя ще бъде настанена в апартамента на другите си баба и дядо и редовно ще бъде тествана за употребата на наркотици.

    Даниела Добрева

    Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх