ПП-ДБ: Заради Сребреница ГЕРБ скриха ''проксито'' на Борисов - Главчев

Извънредното заседание на парламента пропадна заради липса на кворум

Ружа Райчева 02 юни 2024 в 16:21 5365 6

Снимка Стопкадър Фейсбук/Продължаваме промяната

"Продължаваме промяната - Демократична България" обвиниха ГЕРБ, че крият служебното правителство заради скандала с българската позиция за клането в Сребреница и заявиха, че премиерът Димитър Главчев е "прокси" на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Днес трябваше да бъде изслушан служебния премиер в Народното събрание (НС) по повод скандала, развихрил се около изпратена от него грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията, утвърждаваща международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г. Това обаче не се случи, тъй като в залата се регистрираха малко под 70 депутати. След като пропадна заседанието, парламентарната група на ПП-ДБ даде брифинг.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков обяви, че днес ГЕРБ са "проявили голямо неуважение". Според него председателстващата от ГЕРБ Росица Кирова нарочно е насрочила заседанието в неудобно време - в неделя от 15 часа. 

Депутатите трябваше да дебатират по проект на решение на ПП-ДБ за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ и за прилагане на санкции за неплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на медицинските специалисти. 

Бившият премиер Николай Денков коментира, че ГЕРБ, ДПС и "здравната мафия" имат интерес държавните и общинските болници да не могат да осигурят достойно заплащане на българските специалисти. Другият съпредседател на ПП Асен Василев заяви, че с днешното заседание ПП-ДБ са се опитали да защитят заплатите на българските лекари и медицинските сестри. 

Депутатът Явор Божанков посочи, че ГЕРБ са скрили служебния кабинет, който е трябвало да даде отговор относно опита за промяна на позицията от страна на Главчев относно Сребреница.  

"Изводът е, че този кабинет очевидно е техен, щом го крият. Не сме изненадани, но тяхното поведение поставя под въпрос външната политика на България. Никой няма съмнение, че Главчев е прокси на Борисов. Той изпълнява неговата воля и неслучайно ГЕРБ толкова настояваха той да поеме външно министерство", каза Божанков. 

Зам.-председателят на НС Никола Минчев заяви, че не е изненадващо, че заседанието не се е провело. Според него самото насрочване на заседанието в неделя от 15 часа е начин то да не се случи. 

Съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Атанас Атанасов от своя страна обясни, че този въпрос "пари под краката на ГЕРБ". По думите му става дума за бягане от националната позиция под външен натиск. "Имаме удар срещу националната сигурност", каза Атанасов. 

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    585

    6

    Stoyancho

    03.06 2024 в 15:22

    стана нещо, но мн бързо се скри всичко.... потули се

    405

    5

    Telluris Malus

    03.06 2024 в 08:15

    Доколкото си спомням, ППДБ дадоха на здравната мафия 2 милиарда допълнително.

    1025

    4

    PlamenIv54

    02.06 2024 в 18:13

    Международен скандал в ООН, размахан от Вучич. А банкянското светило и под***ника му Главчев мълчат или говорят врели-некипели. Другата подхалимка Росица Кирова с цялата си простотия им играе по свирката. ИД Председател на НС, председател на МС, външен министър, председател на комисията по външни работи, председател на най-голямата група в НС - това са Главчев, Кирова и Борисов, успешно се правят на тримата глупаци и не са отговорни за действията си. Или не се правят.

    875

    3

    Constanza

    02.06 2024 в 17:45

    Значи и без да се казва нищо, стана ясно кой е наредил на Главчев за Сребреница. И изобщо чия пионка е Главчев.

    -1395

    2

    AlexT

    02.06 2024 в 16:27

    2. За такава преориентация , пропутинска , мечтаят и копейките ..И тях ги няма – и вече ще знаят колко е лесно- има си агенти на путинска русия навсякъде – и в герб- мутрата, и в бсп , и в чалгата , и при тях, разбира се ..
    С две думи ..
    Първи започнах да пиша, преди седмици , как с обикновено гласуване в Народното ни събрание , може и да напуснем ЕС и НАТО и ..чака ни ‘’светлото комуно- путинско бъдеще’’ !!
    Ей, мухльовци / от ПП-ДБ /, чак сега ли разбрахте , докъде пропаднахте ? Вместо сега да гоните 40 % ,поне, на изборите , вижте се , 14 % може да нямате и ..няма ги и оставките ви- атанасовци, христовци, кирета и сие ..
    Нефелни, негодни, неспособни , бавно мислещи и глупаво действащи сте ...Факт...
    Вие сте виновни, че допускате българия да потъва в проруското блато, с опастност пак да сме руска губерния ..Вашето безличие, водачите ви, лелките ви, стринките ви от мъжки и женски род при вас и т.н..

    Това е положението сега , две думи

    -1395

    1

    AlexT

    02.06 2024 в 16:25

    Добре вижте полупразната зала на Народното събрание ..Само ПП-ДБ питат и искат да знаят какво става другаю министър председател?? Някаква смяна ли започва в геополитиката на България ?? Вече ще слушаме угоднически не дори путин, а неговият агент – сръбския вол , наш съсед !?
    Днес , Мутрата и пеевски показват и доказват, че без тях, нищо не може да стане- дори и кворум в НС !! .Следователно – тях трябва да слушате !! Те са ви / ни / водачите !?
    Дори ДПС- с мнозинство мюсюлмани, ги няма !? Т.е ,. не важно убойствата на над 8000 цивилни мюсюлмани в Сребреница !? Важно е пеевски да покаже мускули, че и без него – няма кворум или въобще Парламент !?
    Нинова лък е доволна , че с малко натиск, даже и без него , българия може да смени геополитическата си ориентация, да си стане пак пропутинска държава и руска колония !?
    Видя се днес, опита да се подкрепи проксито на путин – вучич -сръбския водач !? ..
    За такава преориентация , пропутинска , мечтаят и копейките ..И тях
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх