Politico: Един човек доминира предизборните дебати в България - Пеевски

OFFNews 03 юни 2024 в 11:05 2212 0

Делян Пеевски

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Делян Пеевски

Санкционираният магнат Делян Пеевски доминира предизборните дебати в България, пише авторитетното брюкселско издание Politico в обзорна статия за акцентите в кампанията за евровота във всяка отделна държава членка на ЕС.

В статията се отбелязва, че в страни като Франция, Германия и Испания европейските избори ще послужат като фактически референдум за управляващите партии, докато в страни като България и Малта вотът се определя по-скоро от отношението към националните политици. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен може да е голямо име в Брюксел, но едва ли ще бъде в полезрението на обикновения избирател.

"Един човек доминира европейските избори в България: магнатът и партиен лидер Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ и Великобритания", пише Politico.

Изданието посочва, че голяма част от предизборните дебати са съсредоточени върху обвиненията от опонентите му, че разполага с влияние на съдилищата и службите за сигурност.

"Мнозина го смятат за представител на недостатъците на една демокрация, в която сенчести олигарси, шпиони и престъпни банди са увили пипалата си около основните институции на страната. Пеевски се изявява като защитник на съдиите и службите за сигурност и настоява, че насочва страната по път, ориентиран към ЕС и НАТО", пише още в статията.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх