Христо Иванов: Борисов знае, че управление с Пеевски е нетърпимо, но е притиснат

Формулата "Борисов-Пеевски" е рецепта за огромен взрив, заяви съпредседателят на "Да, България!"

OFFNews 01 юни 2024 в 19:06 8304 24

Христо Иванов

Снимка БГНЕС

Христо Иванов

Бойко Борисов е на следващото ниво на притиснатост до стената. Той не може да не си дава сметка, че това което слага на масата като оферта към избирателите е нетърпимо. То ще предизвика взривове, особено с още по-голямата наглост, с която ги налага.

Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в интервю за “Дарик”. В него той разясни какви са позициите в политическата система 9 дни преди изборите за Народно събрание и какъв е залогът за страната след тях.

“Формулата - той и Делян (Пеевски), като той е премиер, а всички знаем, че реалната власт ще я държи Делян - това е рецепта за огромен взрив. Единственият начин да предотвратят този взрив е огромна корупция и огромна репресия, каквато не сме виждали”, заяви Иванов и добави: “Тази формула - той (Борисов) и Делян на власт - абсурд!”

Христо Иванов заяви, че няма политическо обяснение за опитите на Борисов да се налага като тандем с Пеевски по време на цялата предизборна кампания. Според него причините трябва да се търсят извън политическата логика.

Видимо е, че Борисов се чувства длъжен през цялото време да легитимира факта, че са двамата с Делян. Ако изучите всичките му изказвания, това е основният подлог на неговата кампания - аз и Делян. Защо го прави, нямам политическа отговор? От гледна точка на зависимост, на това, че Пеевски се бори да си запази контрола върху съдебната власт, а Борисов осигурява гласовете, това мога да го разбера. Но на базата на това какво искат избирателите на ГЕРБ, а и на ДПС, защото взаимно не се харесват, и чисто политически не знам какво си представя Борисов, че прави, коментира Иванов, който е водач на листата на ПП-ДБ в 24 МИР в София.

В тази връзка Иванов коментира и решението на ЦИК да бъдат свалени билбордите, които задаваха въпроса към избирателите какъв премиер искат - Николай Денков или дуото Борисов-Пеевски.

“ЦИК ни казва - показването на Пеевски и Борисов заедно нарушава добрите нрави. Нима? Ние това казваме - това наистина не са добри нрави, затова нека не си го причиняваме, драги граждани”, каза той.

Христо Иванов потвърди, че подкрепа за правителство с премиер Борисов и участието на Делян Пеевски няма да се даде при никакви условия.

Ние в “Продължаваме Промяната - Демократична България” сме доказали многократно, а и в последните месеци, че участваме в управление само ако има възможност да правим реформи. Това беше във фундамента на меморандума и това остава нашата фундаментална цел, кауза, въпрос оттук нататък. В тази светлина ще решаваме всички уравнения вбъдеще. Нека да знаят Бойко и Делян, че тяхното дуо може да дойде на власт само въпреки нас, добави той.

Христо Иванов изрази опасение, че българските граждани са склонни да пропуснат гласуването на предстоящите избори. Според него на 9 юни ще се реши кой ще разпределя дългата власт в държавата, която дава основи на политически играчи като Пеевски да контролират съдбата на България. Затова призовава да не се разчита на чудодейно изчезване на ламята от приказките, а да се гласува, защото противното е отказ от лична свобода.

“Залогът е огромен, но той не се вижда. На хората се казва: “Стойте вкъщи, няма смисъл, отвратително е, гадно е, само не излизайте!”. Това се е лее от всички възможни рупори. На тези избори не е важно кой ще стане депутат и кой ще стане министър. Важно е кой ще стане шеф на КЗК. Даже вече е по-важно кой ще стане шеф на ВАС, отколкото главен прокурор след промените в Конституцията. Това ще зависи от тези избори и от това дали хората ще останат вкъщи”, каза той, като подчерта, че ако активността се вдигне до германската, например, тогава влиянието на ГЕРБ и ДПС ще бъде максимално ограничено.

“Трябва да разбираме - че когато един отива да гласува, а двама остават вкъщи, така правят неговия глас като за трима. Това е механиката, по която ГЕРБ и ДПС оцеляват”, добави той.

“Тези избори са най-решаващи за Делян Пеевски. Иначе са решаващи за всеки български гражданин, който иска да се чувства свободен и достоен европеец в европейска България. Така изглеждат моментите, в които с пролетно безгрижие хвърляме под влака свободата си и възможността за развитие”, каза съпредседателят на "Да, България!".

Христо Иванов коментира и позицията на ПП-ДБ в настоящата предизборна кампания и колебанията на избирателите, които подкрепиха коалицията на предишните избори.

“Нашите избиратели са недоволни едновременно от това, че имаше правителство и че то падна. Те не получават достатъчно гаранции, че няма да има повече такова правителство и в същото време че ще има правителство, което по-добре ще се справя със същия и по-голям обем задачи и национални цели. Никой не оспорва тези задачи и цели. Средната класа разбира, че няма кой друг да ги изпълни, затова не прелива другаде. Но се колебае дали може да довери на нас да го направим по-решително, по-научено, с повече изводи и т.н. Ние изводи сме си направили и сме си научили уроците. Въпреки това няма да стане по-лесно”, каза той.

Парламентарни избори 2024

Купуването и продаването на гласове е престъпление

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    7625

    27

    Trabajo

    03.06 2024 в 22:25

    @3 Ivan Terziysky
    еми не.
    имам предвид да е повече като Кирил Петков, например.
    или (мечти, мечти) като Иван Костов.

    тъжно е, когато единствена алтернатива ти се привижда Веждичката, факт...

    585

    26

    Stoyancho

    03.06 2024 в 15:16

    То май всички сте притиснати, и на есен с песен пак!

    2550

    25

    alfakentavur

    03.06 2024 в 13:16

    Лъжеш естествено.


    ”Медиана” на червен Кольо (Колев) с нова стъкмистика"

    405

    23

    Telluris Malus

    03.06 2024 в 13:07

    alfakentavur:
    Гербавото тролче можеш да си го завреш, сещаш се къде. Аз съм един от онези стотици хиляди, които гласуваха за Промяната, но получиха Подмяната.
    НЕКОГА ВЕЧЕ ПОДМЯНА!.

    405

    22

    Telluris Malus

    03.06 2024 в 13:04

    alfakentavur:
    След "управленската програма", обявена от ППДБ и четвъртото място не им е сигурно.

    405

    21

    Telluris Malus

    03.06 2024 в 13:02

    alfakentavur:
    Малко ти е? Ето ти още за четвъртото място. Никой не обича лъжци и предатели. Свиквай. :)))
    https://btvnovinite.bg/bulgaria/mediana-ubeditelna-prednina-za-gerb-pp-db-na-chetvarto-mjasto.html

    2550

    20

    alfakentavur

    03.06 2024 в 11:34

    Повече от гений.
    Къде изобщо е казано, още по-малко аз да съм казал, че сглобката е била за конституционните промени?
    Не че няма хипотеза, при която ГЕРБ/ДПС са се разбрали с ПП/ДБ да има правителство, за да направят мнозинство за промените.
    Което няма никакво значение всъщност.
    Но според теб сглобката е единствено и само за промените. ГЛУ-ПОС-ТИ.

    "3. Любимите ти ППДБ вече са четвърта сила."
    даваш линк към
    "ППДБ може да се борят за третото място в изборната класация"

    "МОЖЕ ДА СЕ БОРЯТ ЗА ТРЕТОТО МЯСТО" означава, черно на бяло, че се прогнозира да са втори или трети.
    Съвсем не четвърти.
    Гений!

    А-а, не били три, а били четири месеца. То и четвъртото място може да е второ, ама не и за гербавите тролчета :)

    1017

    19

    IvoIvo

    03.06 2024 в 11:28

    Кой притиснат, кой в скута, кой клекнал....

    405

    18

    Telluris Malus

    03.06 2024 в 11:24

    Разбира се, че след три месеца ще има нови избори. Хайде, четири да са. :))) И ППДБ ще са вън. Напълно закономерно. Те не изпълниха нищо от нова, което обещаха. Обаче явно все пак са успели да създадат някакви клиентелисти. Е, ГЕРБ вече почистват.
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх