Египет няма да отвори ключовата си граница с Рафах, докато Израел не се оттегли от нея

OFFNews 03 юни 2024 в 14:59 1219 0

Египетският външен министър Самех Шукри говори в Испания

Снимка Getty Images

Министърът на външните работи на Египет Самех Шукри

Граничният пункт между Египет и Газа няма да отвори, докато Израел не се откаже от контрола върху границата и не го върне на палестинците в Газа.

Това заяви египетският министър на външните работи Самех Шукри днес на пресконференция с испанския си колега в Мадрид. По думите му граничният пункт Рафах е от реашващо значение за доставките на помощи от Египет в Газа, предаде Ройтерс. 

"Трудно е пропускателният пункт Рафах да продължи да функционира без палестинска администрация", каза египетският външен министър, пише саудитското издание Ашарк ал-Аусат.

През май месец Израел завзе цялата граница на Газа с Египет, включително и пропускателния пункт, по време на офанзивата си срещу Хамас в град Рафах. Пропускателният пункт на практика е единствената спасителна линия към външния свят за 2,3 млн. души население в обсадената от Израел територия.

Египетският външен министър изтъкна, че мирният договор, сключен с Израел през 1979 г., продължава да бъде "солидна основа за сигурността и стабилността в региона". Според Самех Шукри всички трябва да вземат мерки за спазването му.

Изказването му идва на фона на нарастващото напрежение, след като миналата седмица египетски войник бе убит при престрелка с израелските въоръжени сили. Египетските служби за сигурност твърдят, че израелски войници са преминали египетската граница в Рафах, след което са преследвали и убили няколко палестинци на чужда територия.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх