В Турция арестуваха кмет от прокюрдската партия

Мехмет Съддък Акъш е обвинен, че играе роля на високо ниво в обявената за терористична Кюрдска работническа партия

OFFNews 03 юни 2024 в 14:00 661 0

Протест на прокюрдски активисти в Полша

Снимка Getty Images/Архив

Прокюрдски демонстранти в Полша

Турската полиция задържа прокюрдския кмет Мехмет Акъш в югоизточната част на страната заради "предполагаеми връзки с кюрдските бунтовници". Местният валия временно ще поеме кметската длъжност, съобщиха от турското вътрешно министерство.

Местните избори в Турция бяха само преди два месеца - на 31 март. След предходните местни избори турските власти задържаха кметове от прокюрдската партия ДЕМ, като ги обвиниха във връзки със забранената и обявена за терористична Кюрдска работническа партия (ПКК). Почти всички арестувани бяха отстранени от постовете си и заменени от назначени от държавата администратори, припомня Ройтерс.

Турските власти все така твърдят, че ДЕМ има връзки с терористичната ПКК - обявена за такава и в САЩ, и ЕС. Въпреки това на 31 март ДЕК се утвърди като политическа сила в региона на Югоизточен Анадол и спечели 10 окръга. ДЕМ е третата по големина политическа партия в турския парламент и категорично отрича да поддържа връзки с ПКК.

В съобщение на турското вътрешно министерство от днес се съобщава, че кметът на турския град Хаккяри, намиращ се на границата с Иран и Ирак - Мехмет Съддък Акъш, е обвинен, че играе роля на високо ниво в ПКК. Полицията е извършила обиск в сградата на община Хаккяри и не са допуснали да влязат членове на прокюрдската ДЕМ.

"Правителството, което всеки път е побеждавано от волята на народа, отново прибягва до начина, който знае най-добре: да узурпира волята на хората чрез преврат", пише в изявление на ДЕМ.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II