Тръмп може да управлява САЩ от затвора, но е малко вероятно да влезе зад решетките

Кристина Минчева 03 юни 2024 в 15:55 3384 1

Тръмп

Снимка GettyImages

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп

Доналд Тръмп се превърна в първия осъден за престъпшление американски президент. Ще му поречи ли това да се яви отново на изборите?

Краткият отговор е "не".

Бившият държавен глава се закани да обжалва присъдата за 34 престъпления за фалшифициране на документи с цел прикриване на направени плащания към порно актрисата Сторми Даниълс в навечерието президентски избори през 2016 година, за да не разгласи интимните отношения, които e имала с него. Оказва се, че дори да бъде осъден и вкаран в затвора, бившият президент на САЩ отново може да се кандидатира за поста и дори да бъде избран

В петък, 31 май, Доналд Тръмп беше признат за виновен от 12-членно жури в Ню Йорк. Съдебните заседатели разискваха в продължение на два дни, а окръжният прокурор на Манхатън заяви, че обвинението е следвало фактите и закона. 

Максималната присъда, която бившият президент може да получи, е 4 години лишаване от свобода. Ако бъде наказан, Тръмп може да бъде поставен и под домашен арест или да му бъде наложен полицейски час, вместо да лежи в затвора. Като бивш президент той охрана от тайните служби и логистиката за вкарването му зад решетките може да бъде сложна, отбелязва Ройтерс.

Размерът на наказанието на Тръмп ще стане ясен на 11 юли, четири дни преди националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки, щата Уисконсин. Решението е в ръцете на съдия Хуан Мърчан.

Анализаторите коментират, че е малко вероятно Тръмп да лежи в затвора. Съдията може технически да наложи лишаване от свобода, но бившият президент на САЩ е осъден за престъпления от клас Е, най-ниското ниво в закона на Ню Йорк. Той също така има чисто съдебно минало.

Професорът по право в Калифорнийския университет в Лос Анджелис Ричард Л. Хасен, един от водещите експерти в страната по изборно законодателство, последователно е казвал, че нищо в Конституцията на САЩ не забранява на осъден престъпник да се кандидатира за най-високия държавен пост. На теория Тръмп може да положи клетва от затвора в деня на встъпването в длъжност, 20 януари 2025 г., ако надделее над сегашният президент Джо Байдън.

Тръмп се закани да обжалва

Типичният процес на обжалване за осъден в щата Ню Йорк може да отнеме почти година или повече, отбелязва Си Ен Ен. Вероятно адвокатите на Доналд Тръмп ще се опитат да забавят процеса допълнително.

Според законите на Ню Йорк всяко обжалване на присъдата идва след произнасянето на самата присъда. Понастоящем присъдата на Тръмп е насрочена за 11 юли. След това като обвиняем Тръмп разполага с 30 дни, за да подаде известие за обжалване. След като това известие бъде подадено, правният екип на Тръмп ще разполага с шест месеца, за да изпълни процедурните изисквания, като подаване на обжалващи аргументи, както и подаване на други документи като протоколите от процеса.

След като жалбата бъде подадена, адвокатите от офиса на окръжната прокуратура в Манхатън вероятно ще имат срок от приблизително 30 дни, за да подадат отговор. Юридическият екип на Тръмп обаче ще има още една възможност да представи аргументите си в отговор на заявлението на прокуратурата. След това състав от петима съдии към Първо отделение на апелативния отдел ще изслуша устните аргументи от двете страни и ще издаде писмено решение, което може да отнеме месеци. 

Ако тази инстанция в крайна сметка отхвърли жалбата на Тръмп и потвърди присъдата на журито, Тръмп може да я отнесе до Апелативния съд, най-висшата инстанция в Ню Йорк. Ако Апелативният съд реши да разгледа неговия случай, следва друг подобен дълъг процес. В крайна сметка съдийски състав ще изслуша аргументите и ще издаде писмено решение.

Ако делото се проточи след президентските избори и Тръмп евентуално спечели, а се окаже, че губи делото и трябва да влезе в затвора, то тогава стои въпросът може ли Тръмп да влезе зад решетките, докато е президент

Си Ен Ен отбелязва, че никой не може да даде точен отговор. Изданието пише, че има вероятност Върховният съд на САЩ да се намеси или присъдата да бъде отложена до края на мандата му. Възможно е и дори помилване от губернатора на Ню Йорк в интерес на страната, но всичко това са само спекулации. 

Оказва се още, че присъдата на Тръмп не му пречи да притежава американски паспорт, но това може да затрудни пътуванията му до някои страни. 38 държави не позволяват на престъпници да преминават техните граници. Сред тях са Канада и Мексико, както и Австралия, Китай и Южна Африка.

Присъдата ще окаже ли влияние върху резултатите на президентските избори?

Двудневното допитване на Reuters/Ipsos, проведено в часовете след осъждането на Тръмп, установи, че  56% от регистрираните гласоподаватели на републиканците са заявили, че случаят няма да повлияе на вота им, а 35% са казали, че е станало по-вероятно да подкрепят Тръмп.

Сред независимите регистрирани гласоподаватели 25% казват, че заради присъдата на Тръмп е по-малко вероятно да го подкрепят през ноември, 18% казват, че е по-вероятно да застанат зад него, 56% казват, че присъдата няма да окаже влияние върху решението им.

Вестник "Ню Йорк Таймс" пише, че е възможно той изобщо да не загуби подкрепата си, но доскорошната поддръжка за него от страна на младите и цветнокожите избиратели е по-вероятно да намалее.

Социологическите проучвания не могат да ни кажат как избирателите ще реагират на безпрецедентната присъда. Повечето гласоподаватели дори не са обръщали внимание на процеса, а да се питат гласоподавателите за хипотези, винаги е рисковано, пише още "Ню Йорк Таймс".

Още три наказателни дела предстоят срещу Тръмп - за неправилно боравене с класифицирани документи след президентския си мандат, за опита да обърне изборите в Джорджия, както и за нападението на Капитолия. Очакванията са те да започнат след изборите.

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1246

    1

    БотоксПутю

    04.06 2024 в 00:13

    Тръмп трябва да бъде съден и за скъперничество. Дал е на Стормито само 90 хилядарки за нещо, от което е зависило избирането му за президент.
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх