ПП-ДБ отново ще искат извънредно заседание на НС, този път заради цените на тока

Кристина Минчева 21 май 2024 в 17:47 1032 0

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

"Продължаваме промяната-Демократична България" започват събирането на подписи за провеждането на ново извънредно заседание на Народното събрание, по време на което да бъде изслушан министъра на енергетиката Владимир Малинов заради планираното увеличение на цената на тока от юли с 30% в определени населени места.

Това стана ясно от брифинг на коалицията след края на днешното извънредно заседание, което беше свикано по тяхна инициатива. 

БСП поиска изслушване на енергийния министър и председателя на КЕВР на председателски съвет на партиите в НС на 17 май. В дневния ред на днешното извънредно заседание обаче точка за изслушването на Малинов и председателя на КЕВР нямаше. От БСП настояха тя да бъде гласувана и Малинов и Иванов да бъдат изслушани.

Председателят на Народното събрание Росица Кирова обаче заяви, че няма да подложи точката на гласуване, защото министърът на енергетиката отсъства, а председателят на КЕВР ѝ обяснил в телефонен разговор, че няма да бъдат предприети действия до края на юни.

Вместо увеличението на тока, НС ще гледа пенсиите

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че ще поискат да има изслушване на енергийния министър, въпреки че днес Кирова уточни, че е взето решение изслушване на председателя на КЕВР и министъра на енергетиката да има само ако има опасност от промени по отношение на цената на енергията преди края на предизборната кампания.

Петков посочи, че днес са задължили НОИ да увеличи пенсиите с 11%, защото много добре разбирали, че "Надзорният съвет може да се събира много пъти и да взима различни решения". 

Парламентът задължи НОИ да увеличи пенсиите с 11% от 1 юли, въпреки че това вече е факт

Той коментира и изтеклите записи, в които се говори за "кеш с президента".

"Това е мръсна компроматна кампания. Изслушахме записа внимателно и видяхме, че той е рязан и лепен. Има нелогични изречения. Никъде не се казва Пламен Бобоков, няма такова нещо, казва се само името Пламен", каза Петков.

Сайтът ''Афера'' пусна втори запис, в който се казва, че ''Радев с кеша ще разбие ГЕРБ''

Нови висини в компроматите: Нов запис трябваше да уязви ПП, те го публикуваха и извъртяха в своя полза

По-рано от ПП заявиха, че ще поискат от ДАНС да провери изтеклите записи от вътрешни разговори на партията. 

"Министър-председателят ще възложи ли на ДАНС да провери кой е този, който подслушва партийна централа? В България има ли ДАНС, или Главчев възлага на ДАНС извършването на проверки за негови действия", попита ген. Атанасов.

По отношение на катастрофата с НСО той заяви, че пострадалата жена вече е в съзнание и е контактна. В катастрофата при Аксаково почина шофьорът на цивилния автомобил. Петков отново изказа съболезнования на семейството.

Днес премиерът Димитър Главчев разпореди проверка кой е асфалтирал мястото на инцидента, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова уволни шефа на Пътното във Варна. 

Кристина Минчева

Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Радане, как го издържа Волгин?