Клаудия Шейнбаум, която е с бг корени, победи на президентския вот в Мексико

OFFNews 03 юни 2024 в 09:10 2925 0

Клаудия Шейнбаум печели категорична победа на президентските избори в Мексико

Снимка БТА/АП

Клаудия Шейнбаум победи на президентския вот в Мексико с 56%

Кандидатката на управляващата партия в Мексико Клаудия Шейнбаум печели категорична победа на президентските избори с 56 процента от гласовете, показват резултатите от екзитпол. Основният ѝ опонент Сочитъл Галвес остава далеч назад с 30 процента. 

Лидерът на МОРЕНА Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата Мексико, че Шейнбаум побеждава с "много голяма" преднина. 

Най-големите избори в историята на Мексико, на които трябва да бъдат избрани близо 20 хиляди служители, са и най-кървавите в съвременната история на страната. По време на кампанията бяха убити 38 кандидати, включително местен кандидат, който беше прострелян смъртоносно в събота. Насилието засили безпокойството от въздействието на воюващите наркокартели върху демокрацията. В изборния ден двама души бяха убити в избирателни секции в щата Пуебла, припомня БНТ. 

Шейнбаум, която убедително водеше и в проучванията на общественото мнение преди изборите пред Галвес, ще има трудната задача да се изправи пред насилието на организираната престъпност. Ако изборът ѝ бъде потвърден и от официалните резултати, Шейнбаум ще стане първата жена-президент на Мексико. Новият президент ще встъпи в длъжност на 1 октомври. 

Бившата кметица на мексиканската столица Клаудия Шейнбаум е внучка на еврейски бежанци от България и Литва. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх