Тафров срещу Волгин в големия дебат за ЕС. ГЕРБ и ДПС отказаха участие

Като слушам Тафров, се сещам за Плашилото от "Възлшебникът от Оз" - пълен със слама и без мозък. Тогава един от героите казва на Плашилото: Как говориш толкова много, като нямаш мозък, каза Волгин на Тафров

Рени Петрова 02 юни 2024 в 18:20 7876 5

Стефан Тафров, Петър Волгин, Кристиан Вигенин и Ивайло Вълчев

Снимка Стопкадър: бТВ

Стефан Тафров, Петър Волгин

Кандидати за депутати в Европейски парламент от четири партии - "Продължаваме промяната - Демократична България", "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" - дебатираха по бТВ за бъдещото на Европа. Стефан Тафров, Петър Волгин, Кристиан Вигенин и Ивайло Вълчев коментираха парите за България от ЕС, бъдещите коалиции в ЕП, "Зелена сделка", подпомагането на земеделците и др. 

ГЕРБ и ДПС са отказали поканата и не са изпратили свои кандидати за депутати в Европейския парламент, каза водещият Светослав Иванов. Дебатът бе разделен в три кръга. Във втория - за това как трябва да бъдат взимани решения в бъдещия ЕП - с мнозинство или с право на вето, Петър Волгин и Стефан Тафров се скараха, а причината бе опорката, че ЕС може да изпрати войски в Украйна. 

Според Волгин, ако България няма право на вето, то ЕС ще изпрати военни в Украйна, на което Тафров се обърна към него с "Лъжец", а Волгин отговори: "Млъкнете!". В продължение на няколко минути двамата си разменяха само думите "Лъжец!" и "Млъкнете!"

Наложи се водещата на втория кръг Десислава Минчева да се намеси, за да обясни, че Европа няма обща армия и подобно решение е невъзможно. Тафров заяви, че Волгин подвежда и лъже.

Парите на Европа 

Според кандидатът за евродепутат от ПП-ДБ Стефан Тафров изразът, че ЕС  е една касичка. "Той е много повече, България получава 2,5 пъти повече от бюджета на ЕС, отколкото внася. Европа е преди всичко дух и мир. За да има просперитет и развитие, трябва преди всичко мир", посочи той.

На въпрос как биха гласували "Възраждане", ако вкарат свои представители в ЕП, при гласуване за евентуално обвързване на парите за страните с върховенството на закона, Петър Волгин не отговори, а заговори за затварянето на ТЕЦ-овете и пропуснатите ползи от това. По думите му не трябва да се допуска загуба на 38 000-те работни места и затварянето на предприятията заради няколко милиарда. 

Кристиан Вигенин (БСП) от своя страна коментира, че европейските ценности се реализират с подкрепа, а с тези пари е трябвало да направим така, че регионите да са равномерно развити, образованието и здравеопазването да са на по-добро ниво, но това не е станало. Причината - парите от ЕС са били откраднати по схеми, като виновни за това са българските правителства в последните 15 години.

Кандидатът от ИТН Ивайло Вълчев заяви, че не трябва да затворим въглищните централи, а да "прежалим парите от ЕС". "България трябва  да стане господар на своята енергийна зависимост, защото не само тук е мнението, че зелена сделка има аспекти, които възпрепятстват индустриализацията на Европа", смята той. 

Тафров опонира, че въглищните централи стават все по-малко конкурентни: "Има опасност хем да не спасим работни места, хем да не получим парите, които са за преквалификацията на хората. Именно това е голямата опасност, но тя не се обяснява. Ние, от ПП-ДБ, искаме тези пари да се усвоят некорупционно". 

По думите му европейските пари помагат, но при условие, че не се крадат, а това мина през реформата на правосъдието.

Журналистът Петър Волгин посочи, че икономиката на ЕС е в изключително лошо състояние. "Цяла Европа си затварят предприятията, но в Китай и Индия постоянно си отварят неща. Тук казваме, че си замърсяваме климата, а те не си ли го замърсяват, когато хората започват да умират о глад, по-добре ли е", попита още Волгин. 

Преговори с Украйна за прием в ЕС

Като слушам Тафров, се слушам за Плашилото от "Възлшебникът от Оз" - пълен със слама и без мозък. Тогава един от героите казва на Плашилото: Как говориш толкова много, като нямаш мозък, каза Волгин на Тафров. Причината за думите му бе, това, че кандидатът на ПП-ДБ даде пример с различни страни, които могат да решат да нападнат други държави, в които част от хората в тях говорят определени езици. "Великобритания например да нападне Ирландия, защото там се говори на английски ли", попита Тафров. 

Преди това участниците бяха помолени да гласуват "за", "против" или "въздържал се" по темата за започване на преговори с Украйна за прием в Европейския съюз. Със "за" гласува само Стефан Тафров, който обясни, че това би станало само след като Киев изпълни всички условия. Ивайло Вълчев от ИТН обяви "въздържал се", тъй като първоначално не разбра формулировката на темата, а впоследствие заяви, че с подобни преговори Европа само заблуждава Украйна.

Очаквано, Волгин гласува с против, а Кристиан Вигенин не пожела да участва в гласуването.

Кой с кого и кой срещу кого

Журналистът от БНР и кандидат на "Възраждане" повтори тезата си, че партията на Костадин Костадинов ще се превърне във фактор, който ще създаде нова група с партии с подобни интереси - национални, ще се получи така, че повече депутати ще образуват такава група.

За целта обаче трябват минимум 23 души от 7 държави.

Тафров попита Волгин за коя национална държава - българската или руската. Тук журналистът обясни, че това са евроатлантически опорки. "Вие си избрахте за псевдомин името на руска река - Волгин, не сте Искров, Дунавски, и затова не е ясно за коя държава говорите", опонира Тафров.

За Кристиан Вигенин е необяснимо как партията на Костадинов, която толкова се е борила за запазване на Паметника на съветската армия, би влязла в коалиция с Алтернатива на Германия, водачът от която оправда хитлеристката СС. За Волгин обаче "Алтернатива за Германия" е като "Възраждане": "Подложени на клевета от евроатлантическите медии".

Кандидатът на "Възраждане" каза още, че не знае в германската партия, че има неонацисти.

    Рени Петрова

    Рени Петрова завършва специалност "Социална педагогика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през 2019 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    14369

    5

    случайно прочетох

    03.06 2024 в 18:16

    Волгин...опростачаването в политиката продължава с пълна сила!

    9342

    4

    Анализи

    02.06 2024 в 22:50

    Волгин е обикновен мръсник. В израждане е пълно с такива.

    145

    3

    Джендо Джедев

    02.06 2024 в 22:02

    Боце и Шиши пак са избягали по тъч-линията... :D

    1010

    2

    ПР

    02.06 2024 в 18:55

    Кошмар.Банкята се целува с Урсула и Манфред.
    Престъпно.
    "Волгин"-Петров в дебат....Ами да,в днешната БГ всичко е възможно.Писнал съм ви от история.Но,съм убеден,че нищо ново не е измислено,а всичкото само се върти и повтаря.
    Копейкин-Волгин.През 1925 Адолф е 0-неуспял художник.През 1933 вече е Канцлер.А през 1934,Фюрер,с неограничена власт.Банкята,Шиши,Копейкин...леле!

    800

    1

    4I4ATA

    02.06 2024 в 18:35

    руската гнида москвичин още ли се води на работа в БНР?
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх