Танев: Робство е имало, срещу съжителство никой не е вдигал въстание

Симона Костадинова Последна промяна на 27 януари 2016 в 15:39 7709 11

"Нямам съмнение в това, че правилният термин, който е добил национално значение, който продължава да служи за скрепване на българската нация, е, остава и ще пребъде, като робство. Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание".

Това заяви министърът на образованието Тодор Танев пред журналисти в Народното събрание по повод поредния скандал с промените в програмите на учениците от VI клас

"Моето лично отношение е, че робство е имало. Така е поставено, и историците го знаят, още от времето на Възраждането с политическата цел да мобилизира българското население. Но аз бих добавил следното - Чипровско въстание, Руско-турска война, Баташко клане - това са факти. Има различни видове робство - индивидуалното, каквото има в Америка, оковите на отделния човек. Има и духовно. Има политическо робство", каза министърът.

Танев заяви, че няма право да се намесва кой термин да се използва в учебната програма, защото това се определя от научната колегия.

"Казах ви чистосърдечно за робството. Съжителството е в друго поле. То е в литературата - и се описват някакви отношения с някакви други хора, които са били смесени етнически групи по онова време. Това са частни случаи, които също трябва да бъдат гледани. Но това няма общо с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята. Там съжителство няма. Нито аз съм въвел думата. Тя беше въведена от един съвсем друг министър", добави Танев.

Той обясни, че се очаква през следващите 28 дни историците да се произнесат кой термин да се използва - дали ще бъдат единни за "робство" или за "владичество".

Министърът беше категоричен, че думите му не са плод на обществен натиск. "Аз съм първият, който отвори вратата в очакване на този натиск. След като историците не ми казват, аз очаквам хората да ми кажат", каза Танев.

Той посочи, че децата няма да бъдат санкционирани, ако използват думата робство. "Това е фикс идея от последните дни. Никое дете никога, доколкото знам, не е санкционирано за това под никаква форма. Лично аз ще накажа този, който санкционира което и да е българско дете, което определи политическата система от този период като робство", обясни министърът. 

След промените в програмата се оказва, че цял випуск в шести клас ще изпусне темата за българското  Средновековие. Танев коментира, че според експерти темата може да се учи за половин срок.

"От 33 г. преподаване в университета: винаги когато има нови дисциплини, са са появявали вакуум или застъпвания. По изключение тогава ръководителят, аз, имам право еднократно да преразпределя учебното време и да компресирам отделни теми - нито един български ученик да не бъде лишен от възможността да научи основните опорни моменти от Средновековие. Според експертите половин учебен срок е достатъчен за изучаване на българското Средновековие", каза още Танев.

На журналистически въпрос как децата ще успеят да научат периода на българското Средновековие, министърът отговори:

"Средновековието ще бъде поднесено на тях толкова, колкото го знаете и вие в момента, да ви изпитвам ли?". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.04 2016 в 16:49

"срещу съжителство никой не е вдигал въстание"
Напротив. Според Захари Стоянов и други съвременници повод за Априлското въстание е точно принудителното съжителство с черкезите (див, разбойнически, кавказки народ, изселен от Руската империя в пределите на Османската след Кримската война). Нашите деди са пропищяли точно заради терора, на който са били подложени от този скотски народ.

05.02 2016 в 12:44

Робство е имало. Жалкото е, че по-вечето от българите днес, са си забравили историята и своята родова памет.

Но, ще дойде време и неуките българи,
бързо да се образоват и "осеферят".

Когато турците, започнат да им събуват
гащите, техните и на съпругите им!

31.01 2016 в 19:34

не мога да разбера тази истерия, в която обществото изпадна. Всякакви местни и други патриоти, които прекарват по-голямата част от времето си в чужбина, въстанаха против думата владичество и докараха горкия бивш министър на образованието да се кълне, че между него и народа няма разминаване и ние трябва да говорим за „робство” и за нищо друго.
Без да се интересувам в момента от политическата коректност, заявявам, че аз пък отказвам да се идентифицирам с народ, който най-горещо желае да е бил 500 години роб, роб и само роб и така да легитимира настоящата си безпомощност и безсилие да се справи с проблемите си. Не се ли сещате, че така плюете на всички онези, които не са били роби, които са вдигали въстания, които са се борили, които са умирали. Може и да не са успявали, но не са били РОБИ.
Да, България е била политически заличена, да, била е част от Турската империя, но тогавашните българи, макар и бити, и убивани не са били роби!!! Роби са, уви, техните потомци, които в перверзно изродена патриотарщина са готови на поход, за да се върне в учебниците унизителната за нас дума „робство”. За да могат и техните деца и внуци да растат със съзнанието на роба, да стават същите мижитурки като родителите си, да нямат капка друга гордост, освен тази, че са били … роби!
Осъзнайте се бе хора, това е лудост.
Аз отказвам да съм потомка на роби и не съм – прапрадядо ми е бил хайдутин и, да, набучен е на кол, но не е бил роб, прапрадядо ми е бил съратник на Левски и не е бил роб. Никой да не ми обяснява, че сме били роби.
Наистина става дума за думи, но думите бележат мисленето ни и ни правят това, което назовават. Не се съгласявайте с робството.

28.01 2016 в 09:07

Стига с това робство. И чехи и унгарци и поляци са били завладявани, но никой не говори за робство!

27.01 2016 в 19:42

Абе ОЛИГОФРЕН мениш си мнението по-бързо от мръсен гьотверен какъвто всъщност си! - ВЪН както и БокоТиквата!

27.01 2016 в 17:54

Не са никакви "проблясъци" - просто този жалък човечец, с страдащ и без това от параноя, се нагажда към общественото мнение. А бе, сульо, ами нали твоите, пази Боже, "експерти" сътвориха тези глупости?! Твоята зам. министър Кастрева се лигавеше по темата?! Освен оставка нямаш друг полезен ход, байо!

27.01 2016 в 17:18

Естествено, че няма да искат децата да знаят, че е имало възстания, че ще вземат като порастнат да вдигнат едно.

27.01 2016 в 17:00

Можете да си запишете час за при мен, всичките, защото имате нужда!

27.01 2016 в 16:43

Между другото, някой направи ли си труда да прочете програмата на МОН? Ама НАИСТИНА да я прочете? Защото вътре НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ, че е имало "османско съжителство". В точка първа, "Държавност", пише, че България е била превзета от османските турци и е станала част от Османската империя. В точка втора, "Общество и всекидневен живот", е написано, че християни и мюсюлмани са съжителствали заедно, което до някаква степен е така, защото думата "съжителство" е лишена от емоционалния заряд на "робство", а в науката място за емоции няма. Живели ли са българи и турци на едно място? Живели са. Мачкали ли са турците българите? Мачкали са ги. Има ли всъщност някакъв проблем или сме роби на жълтите медии? Няма и сме.

27.01 2016 в 16:37

"Нямам съмнение в това, че правилният термин, който е добил национално значение, който продължава да служи за СКРЕПВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ, е, остава и ще пребъде, като РОБСТВО"

Идиот. Едва ли не да си РОБ, това е есенцията на БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ! Идиот. Дайте я тая дефиниция за робство, че да видим кой какво влага в това.

Не казвам, че е било и "съжителстване", но и робство не е.