Танев: Може да саботират издаването на учебници за 5 клас

ОFFNews 21 януари 2016 в 19:30 3984 1

Снимка БТА

Тодор Танев.

Министърът на образованието Тодор Танев заяви пред bTV, че някои издателства може да не успеят да навреме с издаването на учебници за 5 клас, но със сигурност ще има такива, но "какви ще бъдат, е другият въпрос".

"Могат да направят и саботаж, да изкупят хартията, но тогава ще минем на резервния вариант", каза той, но увери, че учебници ще има. "Няма да се случи в България за пръв път от 120 години да имаме учебна година без учебници. Те могат да бъдат едни или други, но родителите първо трябва да се успокоят и да не слушат всичко, преди да проверят как стоят нещата".

Танев също така заяви, че не е успял да разговаря с директорката на в столичното 17-то училище, в което родители нахлуха по време на час в опит за саморазправа с ученик, но е разпоредил случаят да бъде внимателно разгледан от инспектората на министерството.

Според него е необходимо насилието в училище да се инкриминира.

„За съжаление, с предишното ръководство на Министерството на правосъдието не можах да достигна до крайния вариант на инкриминирането на действия – дали вербални или физически, не само срещу учители, но и срещу деца. Целият състав като че ли беше твърде фокусиран върху промените в Конституцията и не обърнаха достатъчно внимание. Немалко юристи и политици тогава бяха на старомодната теза, че и без това според закона никой не може да бие никого и няма защо да се инкриминира специално. Никой не може да бие и доктор, но го инкриминираха и се надявам, че там сега е по-добре”, смята министърът.

„Ако има стратегически сектор в тази страна, който е по-важен от защитата на небето, макар и от самолети от чужбина, това са децата, защото тях никой няма да ни ги пази и никой няма да ни ги образова. Образованието е стратегическа сфера и всичко, което се случвам там, е по някакъв начин свързано с националната сигурност”, убеден е Танев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови