Танев: "Бай Ганьо в банята" няма да се учи - България е мръднала в това отношение

Александра Маркарян 25 януари 2016 в 16:58 12414 29

Проф. Тодор Танев

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Проф. Тодор Танев

"Премахнахме главата "Бай Ганьо в банята" от програмата. Винаги съм бил против. Не е подходяща. Ние сме в 20-ти век (бел. ред. в 21-ви). България е мръднала в това отношение. Вместо "Бай Ганьо в банята" ще се изучава главата "Бай Ганьо пътува".

Това заяви министърът на образованието проф. Тодор Танев на пресконференция за проектите за нови учебни програми.

В петък МОН публикува проектите за II, VI и VIII клас, които трябва да влязат в сила от есента на 2017 г.

Според сегашната програма "Бай Ганьо в банята" не се изучава като отделна глава. Отделно се учи главата "На гости у Иречека", в VII клас, а цялото произведение се изучава в XI клас, заедно с фейлетоните на Алеко Константинов "Страст", "Честита Нова година", "По изборите в Свищов", "Сеятели на рабски чувства", "Разни хора - разни идеали".

Според проекта за нова програма от Алеко Константинов в VII клас ще се учи "Бай Ганьо пътува", в X - "Бай Ганьо се върна от Европа" и "Разни хора - разни идеали", а в XI - "Бай Ганьо на гости".

След промените в програмата по литература от общо 171 сега включени произведения ще останат 140, каза министърът.

Експерти, участвали в работата по проектите, обясниха философията на промените. Намаляването на произведенията е в резултат на сегашното претоварване на програмата и на новата структура на училищно образование, при която първият гимназиален етап приключва в X клас.

"Неизбежно е селектирането на произведения. Гимназиалният етап досега беше 5-годишен, а сега става 3-годишен. И сега, в 5-те години, имаше претоварване и наличието на всички тези произведения не означаваше, че те се четат и че има смисъл от това нещо.

Да върнем четенето на българска литература в училище - това е общата стратегия на тази програма", каза деканът на Факултета по славянски филологии в Софийския университет доц. Бойко Пенчев.

Програмата по литература в VIII и IX клас следва хронологичен ред, а в X клас се учат изцяло български автори, защото след този клас има национално външно оценяване. Той е и последният за първия гимназиален етап, а за тези, които не искат да учат в университет - и от училищното образование. В XI и XII клас акцентът е върху четене с разбиране и интерпретиране, независимо дали текстът е изучаван или не, обясни Росица Игнатова, учител по литература в 18 СОУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!