Съдът отмени заповедта на Танев за назначаването на служебен ректор в Свищов

OFFNews 04 януари 2016 в 19:41 6223 4

Снимка uni-svishtov.bg

Върховният административен съд отмени заповедта на министъра на образованието Тодор Танев, с която беше назначен служебен ректор на Стопанската академия в Свищов.

В решението на тричленния състав на съда се посочва, че по жалба на Теодора Димитрова Петрова, заповед РД-09-727 от 03.06.2015 г. на министъра на образованието и науката за назначаване на проф. Иван Върбанов за служебен ректор на Стопанската академия в Свищов се отменя, а Министерство на образованието и науката се осъжда да заплати на Теодора Димитрова Петрова сумата от 510 лв. за съдебни разноски.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от получаване на съобщението с препис пред петчленен състав на Върховния административен съд.

Преди дни академичната общност на Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов реши да предложи на министъра на образованието проф. Марияна Божинова за втори временен ректор на висшето училище.

Решението бе в отговор на писмо от министър Тодор Танев, в което той иска преподавателите да му предложат кандидатура за втори временен ректор, след като през шестте месеца управление на първия - проф. Иван Върбанов, не бе организирано общо събрание, което да избере постоянен ректор.

До тази ситуация се стигна след като през месец май министър Танев отстрани новоизбраната за ректор проф. Теодора Димова, заради съмнения за манипулиране на избора на ректор, който да наследи проф. Величко Адамов.

Той назначи за временен ректор с 6-месечен мандат проф. Върбанов. Мандатът му изтича на 3 декември и на 27 ноември министър Танев изпрати писмото си с искане за предложение за нов временен ректор.

Проф. Божинова бе одобрена с гласовете на 101 представители на хабилитирани и нехабилитирани преподаватели, студенти, докторанти и служители от участвалите в гласуването 108 души.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Българинът от Украйна проф. Михаил Станчев в подкаста на OFFNews