Ексклузивно Президентът връчи мандата на ИТН. Кандидатът за премиер е Пламен Николов (видео)

Станишев: Конституционният съд спаси управляващата коалиция

Обявяването на Истанбулската конвенция за конституционно съобразна означаваше падане на правителството на ГЕРБ и Патриотите, обясни президентът на ПЕС от Бузлуджа

OFFNews Последна промяна на 28 юли 2018 в 15:52 4279 1

"С решението си да обяви Истанбулската конвенция за противоконституционна, Конституционният съд спаси управляващата коалиция - заяви президентът на ПЕС Сергей Станшев. - Истанбулската конвенция беше непреодолимо, фундаментално различие между ГЕРБ и Патриотите. Всяко друго решение щеше да предизвика дълбок разрив между политическите субекти в управлението, което и без друго се тресе от постоянни скандали и противоречия."

Станишев коментира въпроса пред журналисти на Историческа поляна, където взе участие в традиционния събор на левицата на Бузлуджа. Вчера КС обяви, че Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (т. нар. Истанбулска конвенция) противоречи на конституцията.

"Обявяването на ИК за конституционно съобразна означаваше падане на правителството на ГЕРБ и Патриотите. В този смисъл, прозира ясна и очевидна политическа конюнктура в решението на КС, чиито мотиви са слаби и неубедителни - посочи Станишев. - Решението на КС е  тъжна новина за България, защото ясно показва, че Законът отстъпва пред политическия натиск. Лоша новина и за БСП, защото колкото по-бързо се разпадне управляващата коалиция, толкова по-бързо левицата в България ще дойде на власт и ще предложи нужното на страната ляво управление."

Единствената добра новина след решението на КС е изявлението на БСП, че ще внесе предложените от широк кръг граждански организации законодателни промени срещу насилието над жени и деца, смята той и припомни, че това е ангажимент, който българските социалисти поеха вследствие на наскоро приключилата мисия на ПЕС в София.

Колкото по-бързо тази законодателна защита бъде внесена и приета в парламента, толкова по-скоро България ще даде ясен знак пред Европа и света, че не толерира домашното насилие, коментира Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2800

1

Тито

28.07 2018 в 19:02

В Съвета на Европа членуват повече държави от колкото в Европейския съюз. Предназначението на тази организация е да поставя позицията на определена държава членка пред другите за да се дебатират неотложни международни дела. Изненадващо и необяснимо е генерирането на Комвенцията наречена Истамбулска от Съвета . Този факт е на път да постави под съмнение СМИСЪЛА на тази организация.