Спират детските за деца, които раждат деца

За правото на добавки вече ще се взима и доходът на бащата дори да няма брак

Нели Чолашка 09 февруари 2015 в 13:59 19251 19

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Ивайло Калфин, вицепремиер и социален министър.

Детските помощи за деца, които раждат деца ще бъдат спрени, а непълнолетните майки ще получават детските си в натура.

Това предвиждат подготвените промени в Закона за семейните помощи за деца, които бяха представени днес от социалния министър и вицепремиер Ивайло Калфин.

За миналата година близо 5000 момичета са станали майки преди да навършат - 18 години, тези до 16 години - са 1351, а тези от 16 до 18 години - 3981.

В бъдеще при определянето на правото на достъп до детски надбавки ще се взима и доходът на бащата дори и семейството да живее без брак. За семейство ще бъде смятана двойка, която живее на един адрес (имат една и съща адресна регистрация). Това изискване за достъп лесно може да се заобиколи, защото в България човек лесно може да се регистрира на нов адрес.

Предвижда се също малко да се увеличи прагът за достъп до месечни помощи за деца - в момента той е 350 лв. на човек от домакинството на месец. Социалното министерство ще предложи той да бъде обвързан с минималната заплата от следващата година.

Очаква се до края на годината минималната заплата да се увеличи до 380 лв., а от януари 2016 г. да стане 420 лв.

Калфин ще предложи помощта за едно дете да остане 35 лв., за две - 85 лв. , а за три - 135 лв. Увеличени спрямо сега ще има само за семействата с 3 деца. Вече няма да има диференциран размер за първо, второ и трето дете, а ще има фиксирана помощ за едно, две и три деца.

Социалният министър отказа да каже предложението си за помощите за повече от 4 деца и напомни, че размерите на тези плащания се определят със Закона за бюджета за съответната година.

Новият праг за достъп до помощи и новият размер ще влязат в сила от следващата година, а останалите промени - от 1 юли.

Еднократната помощ за майките-студентки - 2800 лв. ще се изплаща на две части. Тя ще се полага само на студентките, които са се записали да следват преди да родят, а втората част ще се полага при заверен следващ семестър или завършено образование.

Причината за тази мярка са съмненията за спекулация с тази помощ - жени се записват да следват само, за да получат сумата от 2880 лв. От 2009 до 2014 г. жените с право на такава помощ са се увеличили от 1583 на 7555.

За деца с повече от 5 отсъствия в момента се спират детските помощи за 1 месец, в бъдеще за три поредни месеца с 5 отсъствия на детето помощта ще се спира за 1 година, предвиждат промените.

Месечните помощи за деца с увреждания, които се изплащат независимо от дохода, се запазват, както и правото на детски за деца с починал родител независимо от дохода на другия родител.

В момента детски се полагата за около 800 хил. деца, Калфин очаква с промените в Закона за семейните помощи тази бройка да се запази - някои семейства, които сега не взимат, ще получават от догодина, а на други - ще бъдат спрени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!