Правителството готви увеличение на детските надбавки

OFFNews 31 януари 2015 в 17:56 32344 25

Правителството готви промени в Закона за семейното подпомагане, които касаят увеличаване на детските надбавки, а малолетните майки да не получават средства за отглеждане на дете.

Това съобщи социалният министър Ивайло Калфин.

Семействата с едно дете ще получават 35 лева, тези с две деца – 85 лева, а тези с три деца – 130 лева. За четвърто и всяко следващо дете семействата ще получават сума, по-ниска от 35 лева, обясни Калфин.

В новите промени е заложено малолетните майки да не получават детски надбавки. Освен това надбавките ще се дават на семейство, а не за дете. Идеята е да се избегне това семейства да получават двойни суми – бабата да получава пари за невръстната майка, а те – за новороденото си, уточни Калфин.

Предвижда се прагът на доходите за получаване на майчински да остане без промяна – 350 лева на човек.

Законопроектът, в който са включени тези промени, ще бъде представен за обществено обсъждане следващата седмица, обясни Калфин.

Социалният министър заяви, че ще настоява да се намерят пари за великденски надбавки за пенсионерите.

По повод обвиненията на лидера на ПЕС Сергей Станишев, че АБВ е загубила лявата си идентичност, Калфин коментира, Станишев трябва да се обърне с тези обвинения към всички леви формации в ЕС, които си партнират с десни партии в управлението на страните си.

Когато Сергей Станишев направи това, ще приема твърденията му за загуба на идентичност. В противен случай това е демагогия от негова страна, подчерта министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!