Служебният министър на отбраната ще работи за още 8 изтребителя F-16 и машини за пехотата

Ангел Марковски 10 август 2022 в 13:05 2172 1

Димитър Стоянов и заместник-министър Теодора Генчовска.

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Министърът на отбраната Димитър Стоянов и заместник-министър Теодора Генчовска.

Просперираща държава без модерна армия няма. Това бяха първите думи на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов. Той обяви модернизацията на армията за свой основен приоритет. Ще се работи по подготовката на проекта за придодбиването на втория транш изтребители F-16 и намирането на решение за спрения проект придобиване на бронирани машини за Сухопътните войски.

Стоянов каза, че екипът му ще продължи и работата по изготвянето на план програма за модернизацията на армията, в който да бъдат разписани конкретните проекти.

За първият от трите основни проекта - за нови кораби за ВМС Стоянов каза, че този и следващият месец ще бъдат подписани договори за купуване на въоръжение. 

САЩ вече изпратиха предложението си за вторите 8 многоцелеви изтребителя и България трябва да отговори до 1 ноември, като за това се иска и одобрение от парламента. За това Стоянов каза, че се работи и по вариант срока за отговор да бъде изместен до 15 декември.
Стоянов алармира, че има забавяне на откриване на сметка във Федералната банка на САЩ и така платените около 2.2 млрд. лева за първите 8 изтребители F-16 все още са в доверителния фонд. “Загубата от лихви e в порядъка на 10 млн. долара“, каза той. Предните правителства са внесли предложения за ратификация на подобен договор в НС, но до такава не се е стигнала. Сега процедурата отново ще бъде подготвена.
Стоянов потвърди, че изтребителната авиация е пред приземяване

“Следващите три-четири години съществува реална опасност да не можем да си носим бойното дежурство сами“, каза той. Проблемът е, че заради пандемията има забавяне на доставката на F-16 oт САЩ, като първите машини се очакват през 2025 г. България разчита за охрана на въздушното пространство на МиГ-29, чийто ресурс изтича за пореден път и може да се наложи да бъдат приземени до година, тъй като не е възможно да бъдат ремонтирани в Русия. МО води разговори с Полша за поддръжката им. Засега екипът на Стоянов се опитва да издейства ремонт на 6 двигатели.

МО е изпратило писма за искане на информация дали може да ни бъдат предоставени самолети на лизинг. Събраната информация ще бъде представена на следващия парламент.

Падане на таваните на сделките за въоръжение

Стоянов ще инициира законови промени на ограниченията при сключването на сделки за въоръжение, въведени в Закона за отбраната през 2010 и изискващи сделки по “придобиване и/или модернизация на въоръжение, техника и оборудване“ над 50 млн. лева да минават през Министерския съвет, а тези над 100 млн. лева през Народното събрание.

“Само за последната година инфлацията е 17%, това ограничава възможностите за внасяне на инвестиционни проекти. Тези прагове трябва да бъдат осъвременени, да не кажа и да бъдат премахнати. Куриозът е ,че министърът на отбраната може да разрешава финансови средства за инфраструктура без ограничения, но за въоръжение – до 50 млн. лева. Това не е редно“, каза Стоянов днес. "Не знам в друго министерство да има подобни ограничения", добави той.

Бронирани машини 

Стоянов обяви проектът за придобиването на бронирани машини за Сухопътните войски за основен. Проектът бе блокиран в края на последния кабинет на Борисов, тъй като двете оферти стигнали до финал - на финландската фирма "Patria" и мултинационалната "General Dynamics", надвишават тавана на проекта от близо 1.5 млрд. лева. Той заговори за нов конкурс. 

Екип с връзка в ИТН

Преди станае част от администрацията на президента Румен Радев, Стоянов беше генерал от ВВС. В екипа му има двама зам.-министри Теодора Генчовска (ИТН) и Катерина Граматикова, която за последно бе началник на политическия кабинет министъра на регионалното развитие от квотата на ИТН Гроздан Караджов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови