Следим администрацията в Портал за отворени данни

OFFNews 15 юли 2015 в 13:29 2499 0

Следим администрацията в Портал за отворени данни

Специализиран портал за отворени данни дава възможност да се следи работата на държавната администрация. Към 10 юли на Портала за отворени данни 31 администрации са публикували в отворен формат 79 набора от данни от обществено значение – регистри, списъци, статистика и др., съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

От тях 55 са в изпълнение на решение на правителството за публикуване в отворен формат на 119 набора от данни до края на 2015 г., а останалите 24 са по инициатива на самите администрации. Информацията е от доклад за напредъка по публикуването в отворен формат на данни, създавани от обществения сектор, който правителството прие на днешното си заседание.

Примери за данни от обществено значение, които са публикувани в портала, са Единният класификатор на административно-териториалните и териториалните единици, демографска статистика, бизнес статистика, регистър на издадените сертификати за минерална вода, Публичен регистър с издадени разрешителни за сеч, разписание на влаковете, лицензи за превоз на пътници, пощенски кодове, резултати по училища от националното външно оценяване за ІV, VІІ и ХІІ клас, данни за нивото на замърсяване на атмосферния въздух, данни за качеството на водите и др.

Отворените данни представляват публична информация, която е публикувана в машинночетим формат, позволяващ повторната й употреба за търговски и нетърговски цели. Въвеждането на инициативата за отворените данни е продиктувано от желанието за осигуряване на пълноценен достъп на гражданите и бизнеса до публичната информация, притежавана от обществения сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!