Симеон: Посещението в Саудитска Арабия бешe реклама за България

OFFNews Последна промяна на 04 декември 2017 в 12:47 5564 0

От 28-ми до 30-ти ноември 2017 г. Царят посети Кралство Саудитска Арабия с българска правителствена делегация, начело с министър-председателя г-н Бойко Борисов. В делегацията участваха министрите на външните работи г-жа Екатерина Захариева, на отбраната г-н Красимир Каракачанов, на земеделието, храните и горите г-н Румен Порожанов, на транспорта, информационните технологии и съобщенията г-н Ивайло Московски, на туризма г-жа Николина Ангелкова. 

В рамките на визитата Царят и премиерът се срещнаха с Пазителя на двете Светини Негово Кралско Величество Салман бин Абдулазиз ал-Сауд. Българското царско семейство има дългогодишни добри отношения със Саудитската кралска фамилия още от времето на крал Фейсал, а сегашният крал е петият, с който се среща Негово Величество. “Радвам се да Ви видя отново!”, с тези думи Кралят посрещна Негово Величество. За първи път двамата се запознават в Мадрид в началото на 80-те години, когато Кралят е все още принц, съобщиха от прессекретариата на Симеон. 

Пред български журналисти Царят определи посещението на нашата делегация като положително и с големи възможности за развитие на двустранните отношения. Негово Величество подчерта, че е важно това, че България е член на ЕС. Страната ни също така трябва да е предсказуем партньор, но и да си преследваме нашите интереси.

Българският премиер се срещна и с Негово Кралско Височество Мохамед бин Салман бин Абдулазиз ал-Сауд, престолонаследник, заместник министър-председател и министър на отбраната на Кралство Саудитска Арабия. Като знак на уважение беше разчетен жестът на престолонаследника да дойде лично в двореца, където беше настанена делегацията ни.

Всеки от министрите имаше работна среща със съответния министър от Саудитска Арабия, които срещи пред журналисти Негово Величество оцени като голяма възможност на насърчаване на инвестициите. Той специално подчерта, че интересът към България е бил голям.

Вечерта, след официалната вечеря Царят и Премиерът се включиха в изпълнението на арабския танц със саби арда, който според традицията е знак на уважение и приятелско отношение. В танца участва и принц Султан бин Салман бин Абдулазис Ал-Сауд. Той е най-големият син на Краля и дългогодишен познат на Цар Симеон. Като председател на Саудитската комисия по туризъм и национално наследство неколкократно през последните години двамата се срещаха на форуми на Световната организация по туризъм в Мадрид, Китай, а през октомври 2016 г. принцът посети Негово Величество в двореца “Врана”. 

Принц Султан е първият и единствен мюсюлманин летял в космоса. 

През първата вечер от посещението на делегацията Негово Величество беше поканен на частна вечеря в имението на Принц Султан, заедно с някои от принцовете и други приятели на Царя, дошли специално да го поздравят.

Последният ден от визитата с останалите членове на официалната българска делегация Царят посети Глобалния център за борба с екстремистката идеология в Рияд. На срещата бяха обсъждани възможности за сътрудничество между охранителните органи на двете държави с цел борба срещу терористични заплахи.

Българската делегация посети и Фонда за публични инвестиции на Кралство Саудитска Арабия. С официалната делегация в Рияд имаше и бизнес делегация от представители на големи български фирми и работодателски организации. Царят коментира пред тях, че е усетил подчертан интерес към България и желание за задълбочаване на бизнес обмена, които следва да бъдат използвани в конкретни икономически проекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови