Сидеров възложи на Сметната палата да провери Борисов

OFFNews Последна промяна на 14 ноември 2013 в 16:28 2715 4

Бойко Борисов и Волен Сидеров в парламента.
Бойко Борисов и Волен Сидеров в парламента.

 

Сметната палата ще провери имуществените декларации на Бойко Борисов от периода, в който е бил на длъжност главен секретар на МВР до сега, реши парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси, председателствана от Волен Сидеров.

Сигнали, че Борисов е бил съдружник във фирма, докато е бил главен секретар на МВР и кмет на София вчера беше демонстративно връчен в парламента от новия политик и бивш телевизионен водещ Николай Бареков на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Още вчера Сидеров каза, че ще покани Борисов в комисията, а днес това обяви и съпартиецът му и зам.-председател на комисията Илиан Тодоров обяви, че лидерът на ГЕРБ ще бъде поканен с цел  изясняване на обстоятелствата по сигнала.

Бойко Борисов беше поканен и в комисията за полетите на Авиоотряд 28, ръководена от Венцислав Лаков от "Атака", но така и не се яви.

Първият сигнал срещу Борисов гласи: „От 10.10.1994 г. Бойко Борисов участва в офшорна фирма, като е съдружник в дружество. Дружеството никога не е декларирало финансови отчети за дейността си.

Бойко Борисов е декларирал, че няма участие в търговски дружества. Комисията може да поиска от Министерство на финансите на Кипър информация за дружеството. Ако там фигурира името на Борисов, да сезира компетентните органи”.

„Г-н Борисов държи истината да излезе наяве. Той категорично каза, че ще съдейства за изясняване на този сигнал, поискал е необходимите документи пред съответните компетентни органи.

Те ще бъдат предоставени на вниманието на комисията. През 1997 г. българските участници в това дружество са прехвърлили акциите си. Няма как той да декларира, че има участие в такова дружество, по отношение на което самият подал сигнала твърди, че още през 1997 г. е прекратено участието на български граждани.

От 1 януари 2012 г. всички непреригистрирани търговски се считат заличени. Няма как отново г-н Борисов да декларира участието си в дружество, което не фигурира в правния мир. Г-н Борисов лично ще предостави необходимата информация”, обяви Снежана Маджарова от ГЕРБ.

Красимир Стефанов също от ГЕРБ предложи сигналът да бъде разгледан на следващо заседание.

„Ще има пълно съдействие от страна на г-н Борисов, той е поискал всички необходими документи от институциите”, каза Стефанов.

„Става дума за две офшорни фирми, затова ще искаме от Министерство на финансите и на търговията на Кипър данни дали Борисов е продължил да има собственост. Ако там отговорят, че името му фигурира, тогава да сезираме. Ако не фигурира – няма”, обяви Волен Сидеров.

„Без наличието на документи няма какво да преценяваме. Кипърското дружество и това, което е регистрирано в София, са различни дружества. Кипърското дружество, което си е прехвърлило акциите в други две дружества – там има някаква неяснота. Трябва да се изясни тази неяснота”, коментира и Мустафа Карадайъ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови