Швейцария ни подкрепи за Шенген

OFFNews 02 ноември 2017 в 15:52 5763 2

Швейцария ни подкрепи за Шенген

Президентът на Швейцария Дорис Лойтхард декларира подкрепата на страната за членството на България в Шенген и подчерта.

Искам да поздравя правителството на България и българския народ за това, че през последните 10 години като член на Европейския съюз страната ви постигна забележителен напредък в сравнение с други европейски държави. Много е важно България да разчита на инвестиции, така че да има благосъстояние. Ние можем да допринесем за още по-големи успехи в областта на професионалното образование, опазването на околната среда и правосъдието, каза Лойтхард, която е на посещение в София.

Заедно с президента Румен Радев двамата обсъдиха възможностите за продължаване на Швейцарско-българската програма. Сред темите на разговора бяха и сигурността в Европа, кризата с мигрантите и членството на България в Шенген, съобщава БНР.

За миналата година стокообменът между Швейцария и България е 260 милиона евро. За последните 20 години Конфедерацията, която е сред 10-те водещи инвеститори у нас, е вложила в нашата икономика близо 2 млрд. евро. Радев и Лойтхард са обсъдили възможностите за разширяване на сътрудничество между двете държави:

Изказвам своето задоволство от особено ефективната Швейцарско-българска програма, която обхвана за последните години множество сфери, касаещи правосъдна реформа, върховенство на закона, сигурност, околна среда и особено важно – образованието. Вярваме, че тази програма трябва да продължи.

Обсъдихме какви са перспективите за продължаване на Швейцарско-българската програма, защото тя носи не само средства. Тя носи един друг модел за организация на нашето общество в различни важни сфери от нашия живот.

Швейцария ще подкрепя България по време председателството на Съвета на ЕС, което ще се проведе в период на многобройни предизвикателства както в рамките на Европа, така и с оглед на протичащите конфликти в съседните региони, подчерта президентът Дорис Лойтхард, цитирана от прессекретариата на държавния глава.

И Румен Радев, и Дорис Лойтхард подчертаха значението на европейската перспектива за държавите от Западните Балкани, като водещ фактор за утвърждаването на стабилността и сигурността в нашия регион. Президентът Радев отново подчерта необходимостта от засилено сътрудничество и подкрепа в процеса на европейска интеграция за нашите съседи и оцени високо последователната политика на Конфедерация Швейцария за осъществяваните от тях реформи, както и за икономическото развитие на страните от региона чрез инвестираните над 2.5 млрд. шв. франка в различни проекти.

Сигурността на европейските държави, приемането на ефективни мерки за справяне с миграционните потоци към Европа и борбата с тероризма са общ приоритет за европейските държави и България и Швейцария ще засилят партньорството си в тези сфери, беше подчертано на срещата. Президентът Лойтхард потвърди подкрепата на Швейцария за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство, а българският държавен глава отново подчерта, че страната ни е изпълнила всички критерии за членство в Шенген още през 2011 г. и не може да приеме въвеждането на нови политически критерии, с които това членство непрекъснато се отлага.

По-късно днес държавните глави на България и Швейцария ще участват в публична дискусия на тема „Европа – по пътя на дигиталното бъдеще“, която ще се проведе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови