Ще си върнем ли парите от КТБ или ще се задоволим с един анализ?

Симона Костадинова 25 февруари 2016 в 14:30 5882 9

"Не може просто ей така, с лека ръка, да бъдат отписани вземанията, които могат да бъдат преследвани по отношение на КТБ. Затова питаме дали ще има ловци - хора, които да се занимават с връщането на парите обратно, и това да бъде международна компания, или ще спрем дотук - с анализа".

Това каза пред OFFNews депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров.

Димитров и съпартиецът му Петър Славов днес са внесли въпрос към финансовия министър Владислав Горанов и питат каква задача е била възложена на международната компания, изготвила доклада за КТБ - AlixPartners, както и дали засекретеният договор предвижда AlixPartners да участват във възстановяването на източените от банката на Цветан Василев средства. Двамата искат и отговор на въпроса дали са предвиден санкции при нарушаване на клаузата за конфиденциалност, както и дали целят договор с AlixPartners ще бъде предоставен на депутатите, както им беше даден самият доклад - достъпен за четене в секретната секция на парламента.

"Искаме договора с тази компания, за да разберем дали е предвидено тя да участва в събирането на лошите кредити, както и дали може да има предвидено такова участие, но то да не е активирано", каза Мартин Димитров.

Той коментира, че не знае дали подобно "преследване" е предвидено в договора с тази компания или за целта ще бъде ангажирана друга фирма, но е важно да са изясни дали ще се търсят лошите кредити, защото това е въпрос от обществен интерес. Трябва да са ловци, не анализатори, каза Димитров.

Според Димитров активите трябвало да се разделят на две: "Едната част да е тази, с която сами можем да се справим и да върнем част от парите, а другата - изцяло лоши кредити, без обезпечение, които да се търсят от международна фирма, която да получава процент от върнатите от нея пари".

Той коментира, че не изключва възможността да се наложи да се направи нов доклад, защото е нужно много по-мащабно разследване, за да се постигне най-добър резултат в две посоки - връщане на част от парите и разкриване на виновните лица.

"Искам детайлно още веднъж да видя цялото разследване, за да се убедя. Ако трябва и два пъти ще го прочета, но моето впечатление е, че има основание да се мисли за ново мащабно разследване."

Мартин Димитров каза още, че е важно целият договор да стигне поне до депутатите, за да се разбере точно какви задачи са били поставени на „Аликс партнърс“ и дали ги е изпълнила.

"Всяка международна фирма отговаря на въпросите, които ѝ бъдат зададени. В зависимост от въпроса, който си задал, получаваш и отговор. Ако зададеш правилните и мащабните въпроси, ще получиш такива отговори, ако обаче зададеш други въпроси - ще получиш други отговори", каза той.

Димитров подчерта, че е твърдо "за" докладът да стане публичен, а не да е достъпен само в секретната секция на парламента, защото "колкото повече хора четат ще задават правните въпроси, ще излязат връзки между хора и фирми, които иначе няма как да излязат".

Депутатът обясни, че е говорил с финансисти, които са му обяснили, че клаузата за конфиденциланост обикновено е по инициатива на възложителя. "Идва логичният въпрос дали е възможно синдиците да са поискали такава клауза. А те трябва да отговорят", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!