Шестима наградени за принос в българо-виетнамските отношения

Йорданка Веселинова, Ханой 07 януари 2024 в 15:47 652 1

Снимка Пресцентър НС

Председателят на парламента Росен Желязков награди шестима на дейци в българо-виетнамските отношения по време на прием в Ханой, организиран от Посолството на България и Асоциацията за приятелство Виетнам България.

Българската делегация е на посещение във Виетнам до 9 януари. В хода на визитата се проведоха редица двустранни срещи. Предстоят разговори на високо ниво.

По време на приема председателят на НС обяви, че над 35 хил. виетнамци живеят в България, а 5 хил. от тях са получили висшето си образование в страната.

"България и Виетнам, колкото и да са далече, могат да споделят сходна историческа съдба - нашите народи са се борили за национално освобождение, за национално обединение, за достоен живот. Този път е бил труден, но е бил героичен", добави той.

След тези си думи той раздаде плакетите и грамотите на шестимата наградени.

Кои са наградените

Генерал-лейтенант доцент Ле Тху Ха, доктор по медицина
Ле Тху Ха е родена на 1 август 1957 г. в гр. Ханой. Работи дълги години в Централната военна болница 108 в Ханой, където достига до длъжността политически комисар. Участва активно в дейността на Асоциацията за приятелство „Виетнам-България“ почти 20 години. От 2018 г. е заместник-преседател на Асоциацията за приятелство „Виетнам-България“, а от декември 2020 г. поема функцията на председател на регионалната структура в Ханой на Асоциацията. Понастоящем в ханойската структура членуват около 400 членове, 10% от които не са учили или работили в България. Сред членовете има и много млади хора.

Нгуиен Тхи Тханх Хъонг е родена на 1 август 1957 г. в гр. Ханой. Работи дълги години в Националната администрация по туризъм на Виетнам, където достига до длъжността заместник генерален директор. Председател на Асоциацията за приятелство „Виетнам-България“, мандат 2018 – 2023 г.

Доцент Хоанг Тхай Лан е родена на 16 април 1955 г. В периода 1971-74 г. учи в Софийския университет, а от 1981 до 1984 г. е научен сътрудник и докторант в Института за космическите изследвания на БАН. Работи дълги години в Виетнамската академия за наука и технологии, където достига до длъжността директор на Атмосферната обсерватория на гр. Хошимин.

Нгуиен Чъонг Шън е роден на 15 юни 1945 г. В периода 1968-72 г. учи в България и се дипломирал като инженер-практик в областта на електромашиностроенето. Г-н Нгуиен Чъонг Шън е дългогодишен спомоществовател на разнородни и мащабни културни и търговско-икономически мероприятия и събития, организирани през годините от Асоциацията за приятелство „Виетнам-България“ и Посолството на Република България във Виетнам. Подпомагал е български студенти, обучаващи се във Виетнам. Г-н Нгуиен Чъонг Шън има инвестиции в България.

Та Куанг Канх е работил в химическата фабрика „Виетчи“. Активен член на Асоциацията за приятелство „Виетнам-България“, като през 2011 г. участва в учредяването регионалната структура в гр. Винх Фук. От 202 г. до днес е председател на структурата в гр. Винх Фук.

Хоанг Ван Шанх, доктор на науките, роден на 1 октомври 1944 г.
Дългогодишен директор на Университета за повишаване на квалификацията в гр. Хайфонг и партиен секретар.
Участва активно в дейността на Асоциацията за приятелство „Виетнам-България“ повече от 20 години, дългогодишен член на постоянния комитет на Асоциацията, като през годините е заемал и председателската длъжност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!