Шефът на "Подкрепа": Горанов няма да миряса, докато не събори правителството

OFFNews 09 ноември 2015 в 14:25 3302 7

"Струва ми се, че министър Владислав Горанов няма да миряса, докато не събори правителството".

Това каза председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов след срещата на сидиката с АБВ в парламента, на която беше обсъден Бюджет 2016. 

Манолов подчерта, че именно Горанов е предложил промените в закона за бюджета, които предизвикаха полицейските протести. "Така че всички критики за това, което се случи, вероятно основателно, са насочени към него", добави шефът на "Подкрепа".

"Не му стигаше това, но и онзи ден някъде бил казал, че плащанията за продължителен труд, по-популярни като класове, били анахронизъм и не знам си какво трябвало да стане", добави Манолов.

Той каза още, че обществото и медиите имат къса памет и припомни на Горанов какво се е случило преди 10 години, когато "30 000 души излязоха на улицата" и протестираха срещу подобно предложение. 

"Не ми харесва такъв героизъм, който ще ми бъде присъден, да ходя отпред на 30 000 души. Не го искам това, по-добре тези приказки да останат на заден план и да мислим за по-полезни неща", каза още Манолов.

Той и ръкъводството на АБВ са се съгласили, че нещата, касаещи бюджета, се повтарят от 1997 г. досега като философия.

"Планират се ниски разходи, приравняват се прогнози за ниски приходи, добавят се бюджетни излишъци и се разпределят. Констатирахме, оценявайки промените в бюджета, че има няколко положителни неща като насочване на част от средствата за увeличението в заплатите в средното образование", обясни Манолов.

Румен Петков от своя страна заяви, че АБВ подкрепя актуализацията на бюджета, но настоява бюджетният дефицит да се запази 3%.

Петков посочи, че партията оценява като недобра политика увеличаването на текущите разходи на ведомства, защото това показва лошо прогнозиране и дисциплина.

„Не може да не ни тревожи, че икономическият растеж на България продължава да се възприема като около и под средния на този на ЕС. Сред целите на данъчно-осигурителната политика, наред с икономическия растеж, настояваме да присъстват намаляване на социалното неравенство и повишаване качеството на живот“.

АБВ не приема също запазването на плоския данък за физически лица, държи на прогресивно данъчно облагане.
В планировката за държавните пари за следващата година има текстове, които предизвикват сериозни въпроси, каза зам.-председателят на ПП АБВ.

Той каза, че не приема формулировката „…постепенно преустановяване на всички зависимости на българските отбранителни способности, потенциално водещи до неустойчивост на външната граница на северноатлантическата общност…“.

"Първо – ние сме външна граница на ЕС и второ - за съжаление в бюджета никъде не виждаме текст, който касае насърчаването на българската отбранителна индустрия. Това е тревожна традиция, която се запазва вече няколко години наред“, каза Петков и добави, че формацията настоява преди прехвърлянето на контрола върху фирма, да бъдат изчистени всички задължения към държавата и осигурителната система.

АБВ продължава да настоява също два пъти годишно финансовият министър да докладва пред Народното събрание за състоянието и управлението на държавния дълг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови