Quantcast

В бюджета за 2016 г. няма данък "вредни храни"

Горанов за надбавките: Пази Боже поводът да имаш дете да е 37 лева

OFFNews Последна промяна на 07 ноември 2015 в 11:20 3490 6

Снимка "Седмицата"/Дарик радио

Министърът на финансите Владислав Горанов в студиото на предаването "Седмицата" по Дарик радио

Данък "вредни храни" не е калкулиран в бюджета. Той не е изминал своя път, нито аз съм оформил мнението си "за" или "против" него. По този въпрос има много противоречиви тези, а и не съм видял окончателен проект на министър Москов.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в интервю за "Седмицата" на Дарик радио.

Той подчерта, че още в предизборната си програма ГЕРБ ясно са написали, че са против въвеждането на нови данъци.

Целите за подобряване здравето на нацията са безспорни и ако ги постигне и донесе нулев приход, ще е изпълнил целта си, но е мога да се произнеса "за" или "против" - факт е, че той би засегнал най-бедната част от населението, което, иска или не, е принудено да купува евтини храни.

По повод протестите на полицаите Горанов заради заложеното в проектобюджета отнемане на техни социални придобивки заяви, че Министерството на финансите няма да оттегли бюджета.

"Между първо и второ четене ще направим корекциите, с които обещахме на полицаите, че ще изпълним исканията им", каза той.

По негови данни полицаите, които са подали рапорти за напускане, не са 2000, а около 500.

"Не им препоръчвам да бързат да подават рапорти - няма причина, а и не е толкова лесно да си смениш работата. Няма причина, защото единствената промяна за сегашните служители ще е в броя дни отпуск и че увеличението на заплатите им ще става по друг принцип".

На въпроса нормално ли е детските надбавки да се увеличават само с 2 лева през 2016 г. в страна с толкова тежка демографска картина като България Горанов отговори с: "Пази Боже поводът да имаш дете да е 37 лева".

Темата за данък "вредни храни" беше коментирана и от бившия премиер Иван Костов днес.

Според него този данък няма да има никакъв ефект.

"Това е изключително скъп за събиране данък, той трябва да се събира по модела на акциза. Как една вафла ще я държите в акцизен склад, а друга ще я продавате свободно? Едни напитки ще ги държите в акцизен склад, а други ще ги продавате свободно? Знаете ли как се менажира това? С огромни пари. А здравният ефект не е доказан."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.11 2015 в 07:57

доста късно почват да прозират изцепляците на мутрата, първо бъчварска, а сега и тоя недорасляк.
в крайна сметка народа това си иска и няма от какво да е недоволен.
айде хаирлия да ви е ...

07.11 2015 в 14:27

Хората нищо не разбират от този данък и ползата или вредата от него. Явно трябва да им се разясни, ама като знам какви други кампании правят от министерство на земеделието то значи, че и сега няма да направят нищо, а само ще приберат едни пари.

07.11 2015 в 13:12

На въпроса нормално ли е детските надбавки да се увеличават само с 2 лева през 2016 г. в страна с толкова тежка демографска картина като България Горанов отговори с: "Пази Боже поводът да имаш дете да е 37 лева".
* * *

Еха... така да бяхте говорили преди изборите... а бе, офф-ците, що сте пропуснали за винетките бе? :)

07.11 2015 в 12:38

Всичко ще направят кретените от ГЕРБ и РБ за да останат на васт, за тях властта е самоцелни единствения начин да има какво да ядат. Това са политици по професия, които са изключително некомпетентни и за друго не стават. Само крадат, особено РБ, знаят че им е за последно във властта, затова и жалките им фенове са толкова ревностни в защитата им.

07.11 2015 в 12:34

С АПИ и ресорното Министерство,се обсъжда цената на годишната винетка-увеличение явно ще има,въпросът е с колко.
"Данъкът"вредни храни е пълна простотия на тъп,както се изказа Радан Кънев,мозък.Не дай Боже,български чиновник,да определя,коя храна е вредна и коя-не.И агнешко от Родопите да се сготви с много сол и мазнина,макар и екочисто и прясно,става вредно,нали така?
А много по-важно е,колко дефицит се планира във Фиск 16,какви нови кредити ще се теглят....за да живее Кабинетът в лукс и спокойствие.

07.11 2015 в 12:24

От месец излезе одита на КТБ и се разбраха кои са кредиторите, но служещите за народа не искат да ни кажат. Излиза, че е по-важно да знаем, че тия които ни тровят с храни ще го правят пак евтинко. В била пак ще си купуваме за левче 13 Е-та вита баничка и дори няма да пише какво съдържа за да сме си спокойни.